ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ ΠΟΕΔΗΝ: Με υπόγειες συμφωνίες με ΕΝΕ και Υπουργείο ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ τον Αγώνα των Β. Νοσηλευτών. Ο Κυβερνητικός Συνδικαλισμός στα καλύτερα του… ΑΡΜΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΜΑ:

Έχουν περάσει περίπου 2 μήνες από την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων για τα Καθηκοντολόγια των ΠΕ-ΤΕ και Β. Νοσηλευτών. Καθηκοντολόγια που συντάχθηκαν μετά από εισηγήσεις ΕΝΕ-ΕΣΑΝ και νομοθετήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και τη Κυβέρνηση της Ν.Δ. Καθηκοντολόγια με σοβαρά προβλήματα συνειδητής υποβάθμισης, περίεργων «αναβαθμίσεων», περιορισμού δικαιωμάτων των Νοσηλευτών καθώς και εξουσιοδοτήσεις που επιφέρουν Πειθαρχικές-Ποινικές- Διοικητικές ευθύνες και που δεν ανταποκρίνονται στο σήμερα, ούτε στα διαχρονικά αιτήματα του Νοσηλευτικού κλάδου. Το ότι αφήνουν εκτός πεδίου εφαρμογής τον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας, δείχνει τις Πολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούν.

Απέναντι στο ξεσηκωμό και τις αντιδράσεις, κυρίως των Β. Νοσηλευτών, αναγκάστηκε η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), χωρίς διαβούλευση της Ε.Ε, να εκδώσει Ανακοίνωση στις 10/8: «Ζητάμε να ανακληθεί το καθηκοντολόγιο πριν δημιουργηθεί η βέβαιη αναστάτωση. Να υπάρξει διάλογος με την ΠΟΕΔΗΝ και τους φορείς προκειμένου να αναζητηθεί λύση που να αναγνωρίζει τη προσπάθεια που κατέβαλαν και καταβάλει το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα.

Η Εγκληματική επιλογή της πλειοψηφίας(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) να αναδείξει τα προβλήματα που ανακύπτουν ΜΟΝΟ από το Καθηκοντολόγιο των Β. Νοσηλευτών, αφήνοντας εκτός κάδρου της ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ το Καθηκοντολόγιο των Νοσηλευτών ΠΕ-ΤΕ ήταν το πρώτο δείγμα «υπόγειων» διεργασιών και συμφωνιών με Υπουργείο και ΕΝΕ, υπονομεύοντας την Ενότητα και τον αναγκαίο κοινό Αγώνα που απαιτείται, για να λυθούν τα αιτήματα του Νοσηλευτικού χώρου.

Που έγινε πιο εμφανές, όταν η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), χωρίς να υπάρξει καμία συζήτηση και απόφαση της Ε.Ε, άλλαξε την αρχική της θέση από ΑΝΑΚΛΗΣΗ σε ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ταυτιζόμενη πλήρως με την Απόφαση του Υπουργείου Υγείας, όπως αυτή αποτυπώθηκε με σχετικό Δελτίο.

Και ενώ πριν την έκδοση των Καθηκοντολογίων δεν υπήρξε, τουλάχιστον «επίσημα», καμία ενημέρωση της ΠΟΕΔΗΝ ( προφανώς τα στελέχη της ΔΑΚΕ που είναι στο ΕΣΑΝ το κράτησαν κρυφό με όρκο μέχρι τέλους…) μετά τη δημοσιοποίηση τους, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) αποφάσισε να διαχειριστεί ΜΟΝΗ της το θέμα με το Υπουργείο Υγείας, αποκλείοντας τις άλλες Παρατάξεις της ΠΟΕΔΗΝ.

Με πρόφαση τη θέση ότι «οι άλλες Παρατάξεις μιλάνε για απόσυρση και όχι τροποποίηση…» και παρά τα συνεχή αιτήματα μας για συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας για το θέμα των Καθηκοντολογίων, που δεν έπαιρναν απάντηση, αποφάσισε η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) :

Να έρθουν ΜΟΝΟΙ τους(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) σε «υπόγειες διαβουλεύσεις» με το Υπουργείο, ΜΟΝΟ για το Καθηκοντολόγιο των Β. Νοσηλευτών, χωρίς καμία διαβούλευση με τις άλλες Παρατάξεις της ΠΟΕΔΗΝ, καταθέτοντας και προτείνοντας αυτά που έχουν συμφωνήσει οι δύο τους (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) σε αρμονική συνεργασία με την ΕΝΕ και το ΕΣΑΝ, για τις Τροποποιήσεις του Καθηκοντολογίου, συνεισφέροντας πρόθυμα και στηρίζοντας ανοιχτά τη σχετική Απόφαση του Υπουργείου.

Ήδη, όπως μάθαμε, υπάρχει ήδη σχετική απόφαση του ΕΣΑΝ, που τροποποιεί το Καθηκοντολόγιο των Β. Νοσηλευτών, που είναι σε γνώση και συμφωνία(;) της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και είναι έτοιμο για να υπάρξει σχετική Νομοθέτηση, όπως δηλώνει ο Πρόεδρος του ΕΣΑΝ και εκλεκτό μέλος της ΔΑΚΕ, παρουσιάζοντας επιλεκτικά σε εργαζόμενους τη σχετική απόφαση.

Μάλιστα, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) δηλώνει δεξιά και αριστερά, ικανοποιημένη από τη «συνεργασία» με το Υπουργείο Υγείας και την ΕΝΕ- ΕΣΑΝ και οι τροποποιήσεις θα είναι σε θετική κατεύθυνση.

Μετά το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ, από τη πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) των συναδέλφων Υγειονομικών που είναι σε Αναστολή, έρχεται και το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ των συναδέλφων Β. Νοσηλευτών με τις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις που προφανώς και δεν δίνουν λύσεις στα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων Β. Νοσηλευτών για τον Ενιαίο Κλάδο, τη διέξοδο στην εκπαίδευση και την οικονομική- θεσμική αναβάθμιση τους.

Εμείς, απέναντι στο ξεπούλημα των συναδέλφων Β. Νοσηλευτών από τη πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) συνεχίζουμε τον Αγώνα, παίρνοντας πρωτοβουλίες και διεκδικώντας:

Απόσυρση- Κατάργηση των Καθηκοντολογίων ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ. Διάλογος από μηδενική βάση. Ενιαίος Νοσηλευτικός κλάδος που θα συμπεριλαμβάνει τις σημερινές διακριτές κατηγορίες νοσηλευτών των (ΠΕ-ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Νοσηλευτών (ΔΕ). Ένα επίπεδο σπουδών στη Τριτοβάθμια- Πανεπιστημιακό. Θεσμική αναβάθμιση, διέξοδο στη Τριτοβάθμια, οικονομική αναβάθμιση.

Υ.Γ : Η εγκληματική αδιαφορία και συνειδητή επιλογή της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) να μην αναδείξουν τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί το Καθηκοντολόγιο των ΠΕ-ΤΕ και το άρθρο 34 στους Β. Νοσηλευτές, που πρότειναν ΕΝΕ-ΕΣΑΝ, είναι άλλη μια απόδειξη της στενής «συνεργασίας» που έχει επέλθει με τα παλληκάρια της ΕΝΕ. Ο τυχοδιωκτισμός, σαν άσκηση πολιτικής, εγκαταλείποντας θέσεις και αξίες, πλέον με ονοματεπώνυμο…