Στήνει προεκλογικό success story ο Μ. Βορίδης με προσλήψεις στο Δημόσιο

Μια ιστορία επιτυχίας (success story) επιχείρησε να παρουσιάσει κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης αναφορικά με τις επικείμενες προσλήψεις στο Δημόσιο 17.900 ανθρώπων εντός του 2023, καθώς ετοιμάζεται μεγάλος γραπτός διαγωνισμός, κοντά στον Μάρτιο 2023 και λίγο πριν τις εθνικές εκλογές. «Αυτό που αποφασίσαμε σήμερα (σ.σ. χθες) στο υπουργικό συμβούλιο, δηλαδή πόσους θα προσλάβουμε το 2023, για πρώτη φορά στα χρονικά της λειτουργίας του Δημοσίου θα τους έχουμε προσλάβει μέσα στο 2023», είπε ο Μ. Βορίδης.

Διαχωρίζοντας τις προσλήψεις από τους διορισμούς, δηλαδή τις τοποθετήσεις των υπαλλήλων σε οργανικές θέσεις, ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσε να μιλήσει για success story απεμπολώντας τυχόν ευθύνη του για το μακρόσυρτο των καθυστερήσεων στις τοποθετήσεις των επιτυχόντων του διαγωνισμού. Ο ίδιος επέρριψε την ευθύνη τόσο στην καθυστέρηση των φορέων του Δημοσίου να απορροφήσουν το επιλεγμένο προσωπικό, όσο και σε καθυστερήσεις από το ΑΣΕΠ λόγω υπέρογκου όγκου εργασίας κατά τον έλεγχο των πιστοποιητικών των επιτυχόντων.

Με τον κανόνα 1:1, δηλαδή μια αποχώρηση και μια πρόσληψη, όπως ορίζεται από το 2019 στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής προβλέπονται 15.641 προσλήψεις στο Δημόσιο. Από αυτές τις προσλήψεις οι 3.155 να κατευθύνονται στις δομές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι 1.357 στις δομές του υπουργείου Υγείας, οι 1.265 στους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών, οι 1.230 στις δομές του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι 1.077 στις Ανεξάρτητες Αρχές1.037 στις δομές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ 866 στις δομές υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στις προσλήψεις με τον κανόνα 1:1 προστίθενται 2.259 υπάλληλοι που θα προσληφθούν λόγω βάσιμων λόγων εξαίρεσης από τον κανόνα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις προκύπτουν από δικαστικές προσφυγές που έχουν τελεσιδικήσει υπέρ των εργαζομένων. Έτσι, από τους 2.259 που θα προσληφθούν οι 1.367 θα απορροφηθούν ως μόνιμοι στους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών προκειμένου να παρέχουν ανταποδοτικές υπηρεσίες, οι 505 στις δομές του υπουργείου Πολιτισμού για να παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η μείωση του προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου και αυτό το έχει επιτύχει – αθόρυβα – καθώς το 2021 τους μείωσε κατά 10% περιορίζοντάς τους στους 28.160 και το 2023 θα τους μειώσει κατά 12% στους 22.344. Βέβαια, ο ίδιος αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θα συμβεί με την αποκατάσταση των εργαζόμενων στο Βοήθεια στο Σπίτι, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την ειδική μοριοδότηση με την οποία είχε εκδοθεί επί ΣΥΡΙΖΑ η προκήρυξη του ΑΣΕΠ. «Θα μελετήσω την απόφαση του ΣτΕ για την ειδική μοριοδότηση. Πρέπει να δούμε πόσοι μένουν εκτός εάν σε αυτούς δεν υπολογιστεί η ειδική μοριοδότηση», είπε ο Μ. Βορίδης αδιαφορώντας για τα χρόνια εργασίας τους και τις συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.

πηγή: https://www.ilektrav.gr/ – by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ