Ιράν / Συνδικάτα και κόμματα συντάσσονται με τους διαδηλωτές

Δέκα ημέρες μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, η έκρηξη οργής που προκάλεσε σε όλο το Ιράν δεν δείχνει να καταλαγιάζει, ούτε να κάμπτεται από την καταστολή. Μετά τις αντι-πορείες που οργάνωσε το θεοκρατικό καθεστώς σε συνέχεια της προσευχής της Παρασκευής στα τεμένη, το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις, στην Τεχεράνη και πολλές ακόμη πόλεις, ειδικά στο βορειοδυτικό τμήμα όπου είναι κυρίαρχο το κουρδικό στοιχείο.

Η απαίτηση για άμεση «απελευθέρωση» των γυναικών από τους σκοταδιστικούς κανόνες «ενδυματολογικής ευπρέπειας», της κάλυψης των μαλλιών με μαντίλα κτλ., αλλά και η οργή για την φονική αστυνομική βία και τις πρακτικές της αστυνομίας «ηθικής» φαίνεται ότι γίνεται πλέον αίτημα τόσο του πολιτικού χώρου, όσο και των κοινωνικών φορέων.

Με ανακοίνωσή του συνδικάτο εκπαιδευτικών του καλεί δασκάλους και μαθητές να προχωρήσουν σήμερα και την Τετάρτη σε αποχή από τα μαθήματα σε όλη την χώρα. 

Το Σάββατο, το μεταρρυθμιστικό κόμμα «Ένωση του Λαού του Ισλαμικού Ιράν» κάλεσε την κυβέρνηση να άρει την υποχρέωση χρήσης της μαντίλας και να απελευθερώσει τους συλληφθέντες.

Οι συγκρούσεις με τις Αρχές παραμένουν βίαιες, με τον απολογισμό του να ανέρχεται επισήμως σε 41 νεκρούς, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να τον ανεβάζουν τουλάχιστον στους 57 νεκρούς και εκπροσώπους των διαδηλωτών να κάνουν λόγο για απόκρυψη πολύ μεγαλύτερου αριθμού θυμάτων.

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και χιλιάδες οι συλληφθέντες, ακόμη και «προληπτικά», στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η οργή των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην επαρχία Γκιλάν στα παράλια της Κασπίας ανακοινώθηκε πως συνελήφθησαν 739 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και 60 γυναίκες

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι πυροβολούν σκοπίμως «με πραγματικές σφαίρες» και ζήτησε να αναληφθεί κατεπειγόντως «διεθνής δράση» για να σταματήσει η καταστολή.

Συνεχής η προσπάθεια φίμωσης

Η σύνδεση στο διαδίκτυο εξακολουθούσε χθες να γίνεται με προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος του Ιράν, ενώ έχει μπλοκαριστεί η πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp.

Η προσπάθεια να εμποδιστεί η ροή πληροφοριών τόσο εντός της χώρας όσο και προς τη διεθνή κοινότητα είναι εμφανής και από τις τουλάχιστον 17 συλλήψεις δημοσιογράφων, που καταγγέλλει η η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Προσπαθούν να επιβληθούν με το φόβο οι Αρχές

Ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στο Ιράν Γολαμχοσεΐν Μοχσενί Εζεΐ απείλησε χθες Κυριακή ότι δεν θα επιδείξει «καμία επιείκεια» έναντι των διαδηλωτών. Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είχε ζητήσει νωρίτερα από τις δυνάμεις ασφαλείας να αντιδράσουν «με αποφασιστικότητα έναντι όσων πλήττουν την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας και του λαού». Ο Εζεΐ επέμεινε «στην ανάγκη να δράσουν χωρίς καμία επιείκεια» έναντι των υποκινητών «των ταραχών», όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Mizan Online.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να οργανώνονται αντι-πορείες «νοικοκυραίων» με οργανωμένα καλέσματα στους πολίτες. Την Κυριακή έγιναν νέες φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη και άλλες πόλεις. Η αρχική αντι-κινητοποίηση συνδυάστηκε με την προσευχή της Παρασκευής στα τεμένη της χώρας.

Βλέπουν «δάκτυλο» της Δύσης

Την Κυριακή ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν κατηγόρησε εκ νέου τις ΗΠΑ ότι «παρεμβαίνουν στις εσωτερικές, ιρανικές υποθέσεις (…) και στηρίζουν τους ταραξίες με προκλητικό τρόπο».

Ήδη το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τους πρεσβευτές της Βρετανίας και τη Νορβηγίας για «εξηγήσεις», όπως μετέδωσε ο ημιεπίσημο πρακτορείο ISNA. Ο Βρετανός πρεσβευτής κλήθηκε με αφορμή τον «εχθρικό χαρακτήρα» ιρανόφωνων μέσων ενημέρωσης που εδρεύουν στο Λονδίνο ενώ εκείνος της Νορβηγίας με αφορμή την «παρέμβαση» του προέδρου του κοινοβουλίου της χώρας στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κατηγόρησε τις ΗΠΑ, τον «ορκισμένο εχθρό» της χώρας, για τις ταραχές και προειδοποίησε ότι «οι προσπάθειες καταπάτησης της (εθνικής) κυριαρχίας του Ιράν δεν θα μείνουν αναπάντητες». 

πηγή: avgi.gr