Αποσύρονται τα αντικίνητρα για τον προσωπικό γιατρό

Απανωτά είναι τα «χτυπήματα» που δέχεται τις τελευταίες ημέρες ο Θάνος Πλεύρης αναφορικά με την εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού. Τα απίστευτα αλαλούμ, οι αρρυθμίες του συστήματος, αλλά και τα προβλήματα που εμφανίζονται προκαλώντας ταλαιπωρία σε χιλιάδες ανθρώπους δημιουργούν αρνητικό κλίμα στις τάξεις του Υπουργείου Υγείας.

Το γενικευμένο κλίμα αντίδρασης ανάγκασε τον Θάνο Πλεύρη σε αναδίπλωση. Μιλώντας χθες στη δημόσια τηλεόραση, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως τα αντικίνητρα για όσους πολίτες δεν έχουν εγγραφεί σε κάποιον προσωπικό γιατρό δεν θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης των ραντεβού. Μάλιστα, παραδέχτηκε πρώτη φορά πως η συμμετοχή των γιατρών είναι πολύ χαμηλήιδιαίτερα στην Αττική, καθιστώντας ανεφάρμοστο τον θεσμό.

Το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών θα είναι τέτοια, που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί, πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης και παραδέχτηκε πως χρειαζόμαστε αρκετούς γιατρούς για να λειτουργήσει σωστά ο θεσμός, ειδικά στην Αττική όπου ο αριθμός είναι ιδιαιτέρως περιορισμένος. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, προστέθηκαν χθες άλλες 10 ειδικότητες.

Αυστηρή κριτική

Αυστηρή κριτική στον τρόπο εφαρμογής του νέου θεσμού άσκησαν και οι γιατροί, σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Οι γιατροί που πήραν τον λόγο τόνισαν πως ο θεσμός του προσωπικού γιατρού θα παραμείνει «κενό γράμμα» και «ευχολόγιο», εάν δεν υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις.

Το πρώτο σημείο κριτικής του ΙΣΑ έχει να κάνει με τον αριθμό των γιατρών που χρειάζεται να ενταχθούν στο σύστημα. Εν αντιθέσει με το υπουργείο, που θεωρεί ικανοποιητικό αριθμό τους 4.400 γιατρούς, ο ΙΣΑ υπολογίζει πως χρειάζονται 5.500. Την ίδια ώρα, οι γιατροί του ΙΣΑ κάνουν λόγο για έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί στα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει το υπουργείο.

«Διαφωνούμε όσον αφορά τα 15 λεπτά. Διαφωνούμε ως προς την αποτελεσματικότητα υπέρ της υγείας των ασθενών και υπέρ της αντοχής του ιατρού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης.

Εξηγήσεις ζητούν και τα κόμματα για μετακινήσεις ειδικευόμενων στο ΙΑΣΩ

Στα «σχοινιά» βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας και προσωπικά ο Θάνος Πλεύρης, μετά την πρωτοφανή κίνηση της Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία αποφάσισε να «μεταφέρει» ειδικευόμενους γιατρούς και νοσηλευτές από το Νοσοκομείο Αττικόν στο ιδιωτικό θεραπευτήριο ΙΑΣΩ.

Μετά τις καταγγελίες της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ, σειρά πήραν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ζητούν από το Υπουργείο Υγείας να δώσει εξηγήσεις για αυτή την πρωτοφανή κίνηση της γνωστής και μη εξαιρετέας καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας που, είναι και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Με ερώτησή τους οι μισοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Θάνο Πλεύρη να απαντήσει, πρώτον, αν έχει εγκρίνει το Αττικόν τη σύμπραξη συνεργασίας της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής με το ΙΑΣΩ Παίδων και, δεύτερον, βάσει ποιων διατάξεων νόμου, με ποια διαδικασία, ποιους όρους και ποια νομική μορφή καταρτίστηκε η εν λόγω σύμπραξη.

πηγή: newsbreak.gr