Αμοιβή έως 2.000 ευρώ για κάθε καταγγελία φοροδιαφυγής με «μαϊμού» αποδείξεις

Αμοιβή μέχρι 2.000 ευρώ για καταγγελία επιχειρήσεων που εκδίδουν «μαϊμού» αποδείξεις θα δίνει η ΑΑΔΕ από την 1η Οκτωβρίου. Τότε θα αρχίσει να λειτουργεί η εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα να σκανάρονται οι αποδείξεις μέσω των κινητών τηλεφώνων

Πρόκειται για την εφαρμογή appodixi, η οποία θα εγκαθίσταται στα smartphone κινητά. Μέσω αυτής οι χρήστες των κινητών θα διαπιστώνουν εάν η απόδειξη που έλαβαν από κατάστημα ή επαγγελματία είναι γνήσια, ή έχει εκδοθεί από ταμειακή μηχανή που δεν είναι δηλωμένη.

Εφόσον διαπιστώσουν ότι δεν είναι κανονική, έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν online στην Εφορία την επιχείρηση που φοροδιαφεύγει και να λάβουν ως «αμοιβή» ένα μέρος από το πρόστιμο που θα επιβληθεί.

Η «αμοιβή» θα είναι 10πλάσια της αξίας της «μαϊμού» απόδειξης και θα φθάνει μέχρι 2.000 ευρώ.

Πώς θα λειτουργεί

Ανοίγοντας την εφαρμογή, ο χρήστης, μέσω της κάμερας του κινητού, θα σκανάρει τον κωδικό QR της απόδειξης. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή θα ενημερώνει τον χρήστη με τα αντίστοιχα μηνύματα:

  • Ότι η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. 
  • Ότι η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. 
  • Ότι ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Εφόσον ο πελάτης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να ακολουθήσει τα ακόλουθα βήματα:

  1. Να φωτογραφίσει την απόδειξη.
  2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
  3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
  4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.
  5. Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος.

Τα πρόστιμα

Η αμοιβή των «καταδοτών» θα προέρχεται από τα τσουχτερά πρόστιμα, που θα επιβάλλονται στους επιχειρηματίες που διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν τις ταμειακές μηχανές ή χρησιμοποιούν αδήλωτους μηχανισμούς.

Για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, (δηλαδή δεν είναι δηλωμένη ή περιέχει παράνομο λογισμικό κλ.π), επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί του τζίρου με ελάχιστα ποσά 10.000 ή 30.000 ευρώ, για κάθε έτος.

Το πρόστιμο αυτό δεν επιβάλλεται, εφόσον δεν επηρεάζονται η αυθεντικότητα της προέλευσης και η ακεραιότητα του περιεχομένου των στοιχείων.

Για τις παραβάσεις που αφορούν στη μη διαφύλαξη φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (Φ.Η.Μ.) και φορολογικών μνημών και αρχείων που δημιουργούν οι ταμειακές μηχανές, προβλέπεται ότι στην περίπτωση που κατά τη διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπιστώνεται, ότι η ελεγχόμενη οντότητα δεν διαφύλαξε ή δεν προσκόμισε ύστερα από πρόσκληση φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (Φ.Η.Μ.) και φορολογικές μνήμες και αρχεία που δημιουργούν οι Φ.Η.Μ., επιβάλλεται το πρόστιμο του 15% επί του ετήσιου τζίρου, ανά ελεγχόμενο έτος με ελάχιστα ποσά τις 10.000 και 30.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων, με ανώτατο όριο το τριπλάσιο των ανωτέρω ποσών ήτοι 30.000 και 90.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα τα αποφεύγουν οι επιχειρηματίες, οι οποίοι πριν την έκδοση της σχετικής εντολής ελέγχου έχουν δηλώσει απώλεια Φ.Η.Μ.

Επίσης, στην περίπτωση που ο υπόχρεος προσέλθει αυτοβούλως στην αρμόδια φορολογική αρχή και υποβάλει δήλωση απώλειας Φ.Η.Μ., πριν την έκδοση της σχετικής εντολής ελέγχου κατά τη διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου, δεν επιβάλλεται το ελάχιστο πρόστιμο  των 10.000 ή 30.000 ευρώ, αλλά επιβάλλεται μικρότερο πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ ανεξαρτήτως του πλήθους Φ.Η.Μ. που αναφέρονται στη σχετική δήλωση απώλειας.

ΠΗΓΗ: sofokleousin.gr