Εργαζόμενοι Δ. Θεσσαλονίκης: Αποφάσισαν αποχή από την εργασία

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωση του, σημειώνει ότι απέναντι στην αντεργατική πολιτική και την αναλγησία που δείχνει η διοίκηση του δήμου για τα προβλήματα των εργαζομένων του δήμου, αποφάσισε την πραγματοποίηση αποχής από κάθε εργασία για τις Κυριακές 18 και 25 Σεπτέμβρη.

Συγκεκριμένα όπως τονίζουν στην ανακοίνωση τους, διεκδικούν:

-Προσλήψεις προσωπικού και σωστή διαχείριση και κατανομή στις υπηρεσίες του υπάρχοντος προσωπικού.
-Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.
-Χορήγηση όλων των Μ.Α.Π. και αποζημίωση των Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών που δεν χορηγήθηκαν στους εργαζόμενους.
-Άμεση πληρωμή δεδουλευμένων εξαιρέσιμων και νυχτερινών. Επανακαθορισμό των προγραμμάτων εργασίας για Σάββατο-Κυριακή. Να σταματήσει εργαζόμενοι να δουλεύουν για 2 και 3 Σαββατοκύριακα και να πληρώνονται ψίχουλα.
-Τήρηση όλων των μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Τα παραπάνω αιτήματα θέσαμε και με την κινητοποίηση στις 14 Ιούλη και σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με την διοίκηση πριν λίγες μέρες. Σε αυτές τις συναντήσεις αντί η διοίκηση να αποδεχθεί και ικανοποιήσει τα αιτήματα μας, επέλεξε να απαντήσει «με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και ειρωνείες.

Για την αποζημίωση των Μέσων Ατομικής προστασίας που δεν αποδόθηκαν τα περασμένα έτη στους εργαζόμενους, είπαν ότι δεν έχουν χρήματα. Το ίδιο και για τα ψίχουλα που δίνουν για εργασία τις Κυριακές και αργίες. Αλλά αυτοί δεν είναι που στα δημοτικά συμβούλια δηλώνουν ότι ο δήμος Θεσ/νίκης είναι οικονομικά «στιβαρός» και δεν υπάρχει κανένα οικονομικό πρόβλημα; Βρίσκουν όμως εκατομμύρια ευρώ για τις ιδιωτικές εταιρίες, τις εργολαβίες, για γιορτές και παράτες. Όπως βρίσκουν και χρήματα για να ταΐσουν τους ανθρώπους του μηχανισμού τους με πλασματικές υπερωρίες. Να γίνει καθαρό σε όλους μας ότι η διοίκηση του δήμου ακολουθώντας την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, περικόπτει δικαιώματα μας και θέλει να μας κλέψει χρήματα για να τα χρησιμοποιήσει αλλού και για τους δικούς της σκοπούς.

Επειδή τα «παπαγαλάκια» της διοίκησης, όπως κάνουν σε κάθε κινητοποίηση, άρχισαν ήδη τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, να πούμε ότι η αποχή είναι νόμιμη και κανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα με την συμμετοχή του. Να τονίσουμε:

α) Οι εργαζόμενοι είμαστε υποχρεωμένοι να εργαζόμαστε από Δευτέρα έως και Κυριακή 5 ημέρες-5θήμερη εργασία. Με τον τρόπο που λειτουργεί ειδικά η υπηρεσία καθαριότητας, όσοι εργάζονται την Κυριακή δουλεύουν 6 ημέρες την εβδομάδα. Εργασία πέρα του 5θημέρου και του ωραρίου, προβλέπεται μόνο για έκτακτες ανάγκες π.χ. φυσικές καταστροφές και όχι για προγραμματισμένες εργασίες και τις συνήθεις εργασίες που κάνουν οι εργαζόμενοι. Για αυτό το λόγω κάθε μήνα συγκροτείται συνεργείο υπερωριακής απασχόλησης, που όταν και αν εργαστεί πληρώνεται υπερωριακά και όχι για συμπλήρωση βάρδιας-εξαιρέσιμο.

β) Η διεύθυνση Καθαριότητας και Διαχείρισης Οχημάτων δεν έχει απόφαση για λειτουργία Σάββατο, Κυριακή, αργίες και σε βάρδιες. Ουσιαστικά η λειτουργία της είναι στον αέρα εδώ και καιρό, αφού λειτουργεί παράτυπα με την απόφαση της παλιάς ενιαίας διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων.

Προειδοποιούμε ότι αν συνάδελφοι απειληθούν από κάποιους με κυρώσεις για τη συμμετοχή τους στην αποχή, το σωματείο θα απαντήσει ανάλογα.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην αποχή. Να απαντήσουμε οργανωμένα στην αντεργατική πολιτική της διοίκησης Ζέρβα.

*Αν και υπήρχαν προτάσεις και σκέψεις να πραγματοποιηθεί αποχή την πρώτη Κυριακή λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσ/νίκης, το δ.σ. του ΣΕΔΘ δεν πήρε τέτοια απόφαση, σεβόμενο και τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr