Εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης στο ΕΣΥ

Νέο μοντέλο προσλήψεων στα νοσοκομεία εξήγγειλε ο Θ. Πλεύρης από τη ΔΕΘ ● Σήμερα οι ανακοινώσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμών.

Η αποσάθρωση της δημόσιας περίθαλψης από την κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζεται, με τον υπουργό Υγείας να ανακοινώνει από τη ΔΕΘ νέο μοντέλο προσλήψεων με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία και «μεγαλύτερη ευελιξία» στο ΕΣΥ.

Στα επόμενα κυβερνητικά βήματα στην Υγεία αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός με αφορμή ερώτηση για τις ελλείψεις αναισθησιολόγων στη Βόρεια Ελλάδα. Οπου υπάρχουν ελλείψεις στο ΕΣΥ -τις οποίες παραδέχτηκε ότι είναι μια πραγματικότητα- τόσο σε ειδικότητες όσο και σε περιοχές όπως π.χ. τα νησιά, το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει θα παρέχει κίνητρα σε ειδικότητες και σε χωρικά σημεία, αποκάλυψε ο υπουργός. «Πρέπει να καταστήσουμε πιο ελκυστικό το ΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για επανεξέταση των οικονομικών όρων για όσους γιατρούς επιλέξουν συγκεκριμένες ειδικότητες ή συγκεκριμένες περιοχές της χώρας όπου παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο νέο μοντέλο προσλήψεων με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία, όπου σε περιοχές που διαγωνισμοί κηρύσσονται άγονοι, θα δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης εργαζομένων για κάποιες ώρες ή ημέρες της εβδομάδας χωρίς να υποχρεούνται να αφήσουν την εργασία τους σε κάποια ιδιωτική δομή Υγείας.

Η νέα προκήρυξη για θέσεις μερικής απασχόλησης, τόνισε, «θα φέρει πιο ευέλικτες σχέσεις εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία». Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το σχέδιο για ιδιωτικά χειρουργεία τις απογευματινές ώρες στα δημόσια νοσοκομεία από γιατρούς του ΕΣΥ, που θα είναι επί πληρωμή για τους ασθενείς αλλά σε τιμές πιο προσιτές από ό,τι στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε ότι έως το 2025 όλα τα ΤΕΠ θα ανακαινιστούν με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τα 157 Κέντρα Υγείας προβλέπεται να ενισχυθούν με δυναμικό και υποδομές. Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα, είπε, θα αποκτήσει δύο νέα μεγάλα και σύγχρονα νοσοκομεία με τη βοήθεια του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος – ένα γενικό νοσοκομείο στην Κομοτηνή και ένα παιδιατρικό στη Θεσσαλονίκη, τα οποία αμφότερα έχουν χωροθετηθεί.

Για τον «προσωπικό γιατρό» ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα ξεκινήσει επισήμως τη λειτουργία του από τη νέα χρονιά, ενώ για τους εμβολιασμούς ανέφερε ότι θα αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα (αναμένονται ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας).

Πηγή: efsyn – Ντάνι Βέργου