Σκάνδαλο υποκλοπών: Τελευταία και καταϊδρωμένη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τις κυβερνητικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους

Μετά τον διεθνή διασυρμό της Ελλάδας και την απαράδεκτη επίθεση της κυβέρνησης σε δημοσιογράφους του διεθνή Τύπου, η ΕΣΗΕΑ, εδέησε να εκδώσει ανακοίνωση επιδεικνύοντας τα αδύναμα αντανακλαστικά της για ακόμα μία φορά.

Μέσα σε μόλις δύο παραγράφους, η Ένωση Συντακτών διατηρώντας απόσταση ασφαλείας, εκφράζει την «έντονη ανησυχία» της και επικαλείται την ανακοίνωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ενώ την ίδια ώρα σημειώνει πως «η προσπάθεια απαξίωσης δημοσιογράφων από τους εκάστοτε κυβερνητικούς παράγοντες και μάλιστα ακόμα και σε επίσημες δηλώσεις και έγγραφα προς την ΕΕ, αντιβαίνει στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ελευθερίας του Τύπου».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τις εξελίξεις με αφορμή δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο. Για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε ότι αποστολή των δημοσιογράφων είναι να ελέγχουν την κάθε εξουσία. Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, με ανακοίνωση της, τοποθετήθηκε για τα τελευταία γεγονότα.

Η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει σταθερά και διαχρονικά ότι η προσπάθεια απαξίωσης δημοσιογράφων από τους εκάστοτε κυβερνητικούς παράγοντες και μάλιστα ακόμα και σε επίσημες δηλώσεις και έγγραφα προς την ΕΕ, αντιβαίνει στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ελευθερίας του Τύπου».

Η ανακοίνωση της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος

«Αντί να απολογηθεί, στοχοποιεί δημοσιογράφους ο Οικονόμου

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος στηρίζει τη συνάδελφο Νεκταρία Σταμούλη για την απαράδεκτη επίθεση και την στοχοποίησή της από τον υπουργό Τύπου κ. Γιάννη Οικονόμου με αφορμή αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της για τις παρακολουθήσεις, που δημοσιεύτηκε στο «Politico», το οποίο μάλιστα, επαληθεύτηκε από τις εξελίξεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντί να δώσει εξηγήσεις και να απολογηθεί για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, που πλήττουν τη Δημοκρατία και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς, επιτίθεται κατά έγκυρων διεθνών μέσων ενημέρωσης, νομίζοντας ο αθεόφοβος, ότι θα φοβηθούν και θα αποσύρουν τα ρεπορτάζ τους για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η δε ανασκευή την οποία έκανε, ο υπουργός, για τους ανοίκειους χαρακτηρισμούς δεν αλλάζουν το μείζον θέμα, που αναδεικνύεται από το ρεπορτάζ δηλαδή οι παρακολουθήσεις και οι ευτελείς κυβερνητικές δικαιολογίες.
Οι τρεις εκπρόσωποι της Συσπείρωσης στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ζήτησαν την στήριξη της συναδέλφου και από την Ένωση, παρότι δεν είναι μέλος της, καθότι η επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου θέτει ζήτημα ελευθερίας της Ενημέρωσης και εκθέτει τη χώρα διεθνώς.

Το σχέδιο ανακοίνωσης που πρότειναν τα τρία μέλη της Συσπείρωσης στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ μαζί με την επισύναψη της ανακοίνωσης της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, την οποία προτείναμε να στηρίξει η ΕΣΗΕΑ είναι το εξής:

«Η ΕΣΗΕΑ συντάσσεται με την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και επισημαίνει για ακόμη μια φορά ότι η αποστολή των δημοσιογράφων είναι να ελέγχουν την κάθε εξουσία.

Η στοχοποίηση και η προσπάθεια απαξίωσης δημοσιογράφων από κυβερνητικούς παράγοντες και μάλιστα ακόμα και σε επίσημες δηλώσεις και έγγραφα προς την ΕΕ, αντιβαίνει στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ελευθερίας του Τύπου.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου:

«Αθήνα, 24 Αυγούστου 2022
Με μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση διαβάσαμε τη σημερινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου σε ρεπορτάζ του μέλους της ΕΑΞΤ και προέδρου του ΔΣ της Ένωσης, Νεκταρίας Σταμούλη.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτηρίζει «ανακριβέστατο» το δημοσίευμα που υπογράφει η κ. Σταμούλη στο Politico, αναφορικά με την απαντητική επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. προς την επιτροπή δικαιοσύνης της Κομισιόν για το ζήτημα του λογισμικού Predator. Συμπληρώνει δε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι το δημοσίευμα προέρχεται από δημοσιογράφο «γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Το κατά πόσον το δημοσίευμα της κυρίας Σταμούλη είναι «ανακριβέστατο» μπορεί να το διαπιστώσει κάθε πολίτης. Ασφαλώς και ο ίδιος ο κ. Οικονόμου, ο οποίος στην ίδια ανακοίνωση επιβεβαιώνει λέξη προς λέξη τα αναφερόμενα στο ρεπορτάζ.

Το κυριότερο: Η ΕΑΞΤ θεωρεί ατόπημα για υπουργό χώρας της Ε.Ε., και μάλιστα τον καθ’ ύλην αρμόδιο για την ενημέρωση και τον Τύπο, να προχωρά δημοσίως στην στοχοποίηση και επαγγελματική διαβολή δημοσιογράφου. Χωρίς κανένα στοιχείο και με μοναδικό ορατό στόχο την απαξίωση ενός ρεπορτάζ προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Και αδιαφορώντας πλήρως για τις πιθανές επαγγελματικές και προσωπικές συνέπειες αυτής της στοχοποίησης.
Η Νεκταρία Σταμούλη, σεβόμενη τη δημοσιογραφική δεοντολογία, δεν υπήρξε ποτέ μέλος κάποιου κόμματος, ούτε εργάστηκε ποτέ σε κυβερνητικά γραφεία.
Τα μέλη της ΕΑΞΤ θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας, έχοντας πλήρη συνείδηση του ρόλου μας και της αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης που εκπροσωπούμε, και τηρώντας τους υψηλότερους κανόνες δεοντολογίας.

Θα ήμασταν ευτυχείς εάν το ίδιο έπραττε στο εξής και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, από τον οποία αναμένουμε τη δημόσια αναγνώριση του σφάλματός του και την απόσυρση κάθε στοχοποιητικού στοιχείου αυτής.

Το Δ.Σ. της ΕΑΞΤ»

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ 25/8/2022»

Πηγή: documentonews.gr