Ευαγγελισμός / Ως 6 μήνες αναμονή για χειρουργείο καρδιάς λόγω έλλειψης κρεβατιών και προσωπικού

Ασφυξία σε κρίσιμες κλινικές και χειρουργεία λόγω της έλλειψης κλινών και προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία – Αριθμοί και μεγέθη που σοκάρουν

Διέλυσε πλήρως την εικόνα «ελέγχου» της πανδημίας και «αντοχής» του συστήματος Υγείας που προωθούν Μαξίμου και Πλεύρης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Όπως είπε, παρότι με την διετή εμπειρία της πανδημίας, τα εμβόλια, τα φάρμακα, κτλ. «έχουμε γίνει σοφότεροι όλο αυτό το διάστημα, παρόλα αυτά η πίεση υπάρχει στο σύστημα Υγείας. Και είναι από την άλλη πλευρά. Δεν είναι λόγω των πολλών κρουσμάτων, αυτά είναι διαχειρίσιμα … το πρόβλημα είναι τα non covid περιστατικά. Μια σειρά νοσοκομεία έχουν βγει εκτός, όπως η «Σωτηρία». Το μεγάλο πνευμονολογικό νοσοκομείο αναφοράς, έχει βγει εκτός. Έτσι, ένα non covid περιστατικό, «πιέζει» τις υπόλοιπες πνευμονολογικές κλινικές του λεκανοπεδίου. Και είναι πολλά. Αυτό δημιουργεί προβλήματα».

Όπως περίεγραψε, «στον Ευαγγελισμό όπου είμαι εγώ, 130 κρεβάτια είναι για covid-19 και αφαιρούνται κυρίως από τον χειρουργικό τομέα. Αυτή την στιγμή π.χ. έχει αυξηθεί η λίστα ασθενών που πρέπει να πάνε για χειρουργείο καρδιάς, κατά πολύ, για μήνες, θέλει πάνω από ένα εξάμηνο. Η καρδιοχειρουργική του Ευαγγελισμού χειρουργεί το 10% των καρδιοχειρουργικών περιστατικών της χώρας … κρεβάτια και μονάδες που καλύπτουν περιστατικά covid-19, στερούν την δυνατότητα σε αυτές τις κλινικές η λίστα τους να είναι η κανονική. Επιβαρύνεται, δεν έχει ούτε τις χειρουργικές κλίνες που πρέπει ούτε τα χειρουργικά κρεβάτια μονάδας που χρειάζεται».

Τα παραπάνω καθιστούν σαφές ότι σε σειρά μεγάλων νοσοκομείων ασθενείς non covid είναι σαφώς εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους ενώ περιμένουν επί μήνες να βρεθεί κρεβάτι και χειρουργείο για να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρές παθήσεις.

Την ίδια ώρα στο μέτωπο της πανδημίας η Ελλάδα είναι ο τραγικός πρωταθλητής στους θανάτους από κορωνοϊό κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του καλοκαιριού, καταγράφοντας με βάση την χθεσινή ανακοίνωση 4,2 απώλειες ζωής ανά εκατομμύριο κατοίκων, 40% πάνω από τη δεύτερη θέση της Κροατίας και της Φινλανδίας και 239% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

αναδημοσίευση από avgi.gr

https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?time=2022-06-01..latest&facet=none&pickerSort=desc&pickerMetric=new_deaths_smoothed_per_million&hideControls=true&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Color+by+test+positivity=false&country=ITA~DEU~GRC~BEL~HRV~European+Union~FIN~HUN~LVA~ROU~SWE&Metric=Confirmed+deaths