ΕΚ Πειραιά: Να ξηλωθεί ο μηχανισμός που ενημερώνει τους εργοδότες για τους ελέγχους του ΣΕΠΕ

Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, συναντήθηκε την Τετάρτη 3 Αυγούστου με τον Διοικητή και τον Γενικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ, με αφορμή τις καταγγελίες εποπτών-επιθεωρητών της Επιθεώρησης Εργασίας Πειραιά που έχουν έρθει στη δημοσιότητα και αφορούν τις διαρροές πληροφοριών σε εργοδότες σχετικά με το πότε και που θα γίνονται έλεγχοι από την Υπηρεσία

Οι καταγγελίες, που έχουν δημοσιοποιηθεί, αναδεικνύουν το όργιο «μαύρης» εργασίας, δηλαδή της ανασφάλιστης και απλήρωτης εργασίας μέσω της συστηματικά υποδηλωμένης εργασίας σε επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης. Εργαζόμενοι που φαίνεται στα χαρτιά να εργάζονται 2-8 ώρες τη βδομάδα, στην πραγματικότητα δουλεύουν 40-60 ώρες! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο όγκος της «μαύρης» εργασίας καταλαμβάνει το 80-95% του εργάσιμου χρόνου! Τα παραπάνω είναι δύσκολο να διαπιστωθούν από τους ελέγχους και παρά τη φιλοτιμία των επιθεωρητών αφού σύμφωνα με τις καταγγελίες οι εργοδότες φαίνεται να ενημερώνονται για το πότε γίνονται οι έλεγχοι ώστε να μπορούν να «κουκουλώνουν» τη «μαύρη» εργασία.

Στην Ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά σημειώνει:

«Ως Διοίκηση κάναμε καθαρό ότι, με δεδομένη την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων για την υποστελέχωση των υπηρεσιών ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας και την φιλότιμη προσπάθεια των εποπτών-επιθεωρητών να ανταποκριθούν στην πλειοψηφία τους, στο δύσκολο αλλά σημαντικό τους καθήκον, ζητήσαμε να διερευνηθούν άμεσα και εις βάθος οι συγκεκριμένες καταγγελίες ώστε να «ξηλωθεί» ο μηχανισμός που ενημερώνει τους εργοδότες για τους ελέγχους που διενεργούν οι επιθεωρητές. Να γίνονται πιο αυστηροί και τακτικοί έλεγχοι στην αγορά εργασίας και να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό στη βάση των αναγκών της περιοχής του Πειραιά. Τέλος, ζητήθηκε η στήριξη και η προστασία από την Υπηρεσία προς τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα όσων έχουν βγει μπροστά και καταγγέλλουν τα συγκεκριμένα γεγονότα. Να μην τους ασκηθεί βλαπτική μεταβολή στην εργασία τους ή πιέσεις για να μην κάνουν σωστά την δουλειά τους.

Από την πλευρά της Υπηρεσίας, ο Διοικητής και ο ΓΓ, αφού παραδέχθηκαν την υποστελέχωση των υπηρεσιών, δεσμεύτηκαν ότι θα διερευνήσουν το θέμα των καταγγελιών πιο επισταμένα και θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα. Το ζήτημα των προσλήψεων θα προσπαθήσουν να το λύσουν με το σύστημα της κινητικότητας των υπαλλήλων από άλλες δημόσιες υπηρεσίες(!) και όχι με νέες μόνιμες προσλήψεις. Μιας και με βάση τα στοιχεία που μας παρέθεσαν, θεωρούν επιτυχία ότι 1 στις 6 επιχειρήσεις ελέγχεται σήμερα.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κάνει καθαρό προς όλες τις κατευθύνεις ότι πρακτικές που είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων δεν γίνονται αποδεκτές. Το Εργατικό Κέντρο θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να είναι πραγματικό αποκούμπι των εργαζομένων ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για την εργατική τάξη».

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr