ΕΑΒ: Απαγορεύεται η είσοδος στην επιθεώρηση εργασίας

Η επιθεωρήτρια Εργασίας αναγκάστηκε να ζητήσει τη συμβολή της Άμεσης Δράσης για να ολοκληρώσει τον έλεγχο συνθηκών υγείας, ασφάλειας και αμοιβών στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Αν μιλάμε για ευρωπαϊκές χώρες, ίσως η Ελλάδα να αποτελεί μοναδικό παράδειγμα εκδήλωσης απαξιωτικής συμπεριφοράς από έναν επικεφαλής μεγάλης δημόσιας επιχείρησης προς την Επιθεώρηση Εργασίας.

Ο λόγος για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), Δημήτρη Παπακώστα. Αφού εμπόδισε τη διενέργεια ελέγχου των συνθηκών υγείας, ασφάλειας και αμοιβών από την Επιθεώρηση Εργασίας της Θήβας. Αφού εξανάγκασε την επιθεωρήτρια να ζητήσει τη συμβολή της Αμεσης Δράσης για να κάνει σωστά τη δουλειά της, στη συνέχεια εξανέστη με τον πρόεδρο του σωματείου της ΕΑΒ επειδή «τόλμησε» να βοηθήσει την επιθεωρήτρια ώστε να ολοκληρώσει την έρευνά της. Και μάλιστα με επιστολή του στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο προς τους εργαζόμενους, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ απαίτησε να μην παίρνει ανάλογες πρωτοβουλίες ο Νίκος Καπίρης, πρόεδρος –και για την ιστορία δύο φορές εκλεγμένος στο συνδικαλιστικό αξίωμα– εάν δεν προϋπάρχει απόφαση του Δ.Σ. του σωματείου!

«Να πληρώσει ο κ. Παπακώστας από τα δικά του χρήματα τα πρόστιμα που επέβαλε η Επιθεώρηση και να μην τα επωμιστεί η ΕΑΒ», ζήτησε ο κ. Καπίρης όταν ο κ. Παπακώστας έσπευσε να ανακοινώσει ότι μετά την έλευση της Επιθεώρησης θα απαγορεύσει την κυριακάτικη εργασία.

«Με αφορμή τη χθεσινή κατ’ εξακολούθηση “επίσκεψη” της Επιθεώρησης Εργασίας Θήβας, είναι προφανές ότι για άλλη μια φορά με ευθύνη σας παραλείπονται νόμιμες διαδικασίες του εργοστασίου. Αποκρύψατε στοιχεία σκοπίμως, που ζητήθηκαν για έλεγχο από την Επιθεώρηση Εργασίας. Απαιτήθηκε η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, γιατί δώσατε εντολή στα στελέχη σας να μην δώσουν κανένα στοιχείο», του απάντησε ο πρόεδρος των εργαζόμενων, προσθέτοντας: «Τα πορίσματα των ελέγχων θα σας κοινοποιηθούν. Τα πρόστιμα θα απαιτήσω, με γράμμα που θα δημοσιοποιηθεί παντού σε όλα τα υπουργεία, να τα καταβάλετε εσείς προσωπικά και όχι από το ταμείο της εταιρείας», σημείωσε ο κ. Καπίρης. «Δείχνετε εμπάθεια στο πρόσωπό μου και τιμωρείτε για πολλοστή φορά τους εργαζόμενους… Είναι λυπηρό να αγνοείτε τον θεσμικό ρόλο του προέδρου του σωματείου που έχει εκλεγεί από την πλειοψηφία των εργαζομένων και παρανόμως του ζητάτε να μη χρησιμοποιεί τον τίτλο του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΒ, για ενέργειες για το καλό των εργαζομένων της. Για να διαφυλάξω τα συμφέροντα των εργαζομένων και του εργοστασίου που προβλέπονται σε νόμους δεν χρειάζεται η πλειοψηφική γνώμη. Εχετε κακούς συμβούλους», πρόσθεσε ο κ. Καπίρης.

Υποθέτουμε ότι με την απάντηση του προέδρου θα συμφωνούσε και ο υπ. Αμυνας και πολιτικός προϊστάμενός του, Δημήτρη Παπακώστα. Πολύ περισσότερο που ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει Επιθεώρηση Εργασίας, από τη θητεία του ως αρμόδιου υφυπουργού στο υπ. Εργασίας την εποχή που, ακόμη και με κυβέρνηση της Δεξιάς, δεν τολμούσε ακόμη κανένας κύριος Παπακώστας να «γράφει» στα παλαιότερα των υποδημάτων του το ΣΕΠΕ.

Της Χριστίνα Κοψίνη

Αναδημοσίευση από: efsyn.gr/