Τεμπονέρας από τα Χανιά: Δυο μισθοί σε ένα νοικοκυριό και πάλι δεν φτάνουν – Πουκάμισα αδειανά τα συνδικάτα

Για την οικονομική δυσπραγία, τις συνθήκες εργασίας, τους μισθούς που δεν φτάνουν για τα προς το ζην αλλά και την ανάγκη συμμετοχής των εργαζομένων στα συνδικάτα μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και τους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη, ο εργατολόγος και μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας, με αφορμή την ομιλία του που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στις 8.30 το βράδυ σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στα Χανιά, για την εργασία, την ασφάλιση και την οικονομία.

Ο κ. Τεμπονέρας, επισήμανε μεταξύ άλλων, την ανάγκη ύπαρξης εντατικών ελέγχων στους χώρους εργασίας, με αφορμή το γεγονός ότι στα Χανιά, που είναι από τις άκρως τουριστικές περιοχές, υπάρχουν μόνο δυο ελεγκτές στην επιθεώρηση εργασίας:

«Δεν μπορεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων να μου καταγγέλλει ότι αυτή τη στιγμή, ολόκληρος ο νομός Χανίων βρίσκεται με δυο ελεγκτές της επιθεώρησης εργασίας για να καλύψουν δεκάδες, εκατοντάδες καταστήματα και ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια παραδοξότητα, ειδικά σε μια τόσο τουριστική περιοχή και ειδικά μέσα στην θερινή περίοδο. Εκεί λοιπόν, θα πρέπει να μπουν κανόνες, οι οποίοι αφορούν και τους εργαζόμενους, προκειμένου να μην πλήττεται το εισόδημά τους και οι όροι εργασίας τους αλλά βεβαίως και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Να γίνεται έλεγχος, ο οποίος να μην παραβιάζει και τα φαινόμενα του ανταγωνισμού. Δηλαδή όταν κάποιος δεν δηλώνει έναν εργαζόμενό του, πλήττεται και ο έτερος επιχειρηματίας, ο οποίος αποκτά ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά. Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας για να επιβιώσει στοιχειωδώς, καταφεύγει πράγματι σε κάτι που είναι αθέμιτο και όχι σωστό για να περιορίσει το εργατικό κόστος. Εκεί ξεκινάνε τα προβλήματα και οι αλυσιδωτές συνέπειες».

Η τελευταία δεκαετία, η χειρότερη στα εργασιακά

Ως τη χειρότερη δεκαετία χαρακτήρισε ο κ. Τεμπονέρας την τελευταία, καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα στους χώρους εργασίας αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης:

«Ο κόσμος της εργασίας πλήττεται τα τελευταία δέκα χρόνια, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα, πολλά τα προβλήματα με σαφείς και πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Η τελευταία δεκαετία ήταν νομίζω από τις χειρότερες δυνατές στον κόσμο της εργασίας, με την έννοια ότι είχαμε μεγάλη αποχώρηση και στον τομέα των ατομικών εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και των συλλογικών».

Βάζοντας μέσα και τα χρόνια κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τεμπονέρας δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι τα προβλήματα υπήρχαν και τότε: «Δεν μπορεί κανείς να πει ότι η περίοδος εκείνη ότι ήταν παραδεισένιος τόπος. Αυτό το ξέρουν και το βιώνουν κυρίως οι εργαζόμενοι. Από κει πέρα όμως δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι τρεις -τέσσερις εμβληματικές παρεμβάσεις της περιόδου εκείνης πραγματικά έδωσαν ένα διαφορετικό πολιτικό στίγμα. Ενδεικτικά αναφέρω για παράδειγμα την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και βεβαίως τις μεγάλες παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν και σε επίπεδο επιθεώρησης εργασίας, στην καταπολέμηση της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας και βεβαίως αν θέλετε στην στήριξη των εργαζομένων και σε επίπεδο συνδικάτων, όπου νομίζω ότι τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα, σε σχέση με αυτό που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι. Μην ξεχνάμε ότι είχαμε και παρεμβάσεις, όπως ο αιτιολογημένος λόγος απόλυσης και η προστασία εργολαβικών εργαζομένων».

Ο κ. Τεμπονέρας απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να συμμετέχουν στην εκδήλωση, προκειμένου να ακούσουν και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων της καθημερινότητας, λέγοντας πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της παράταξης έχει στραφεί στους συνταξιούχους:

«Θέλω να καλέσω όλους τους πολίτες των Χανίων και του ευρύτερου νομού να έρθουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση αυτή. Στην εκδήλωση αυτή, πέρα από την παρουσία των φορέων θα είναι και απλός κόσμος, ο οποίος σε μια διαρκώς ανατροφοδοτούμενη σχέση να επικοινωνήσουμε, να ακούσουμε τα προβλήματα στην εργασία, διότι δεν είναι τα πράγματα όπως στην Βόρεια Ελλάδα, εδώ ο τουρισμός – επισιτισμός έχουν μια ιδιαίτερη παρουσία. Πέρα από την συζήτηση για τα προβλήματα, εμείς ως πολιτική δύναμη, οφείλουμε να δώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις. Θα επικεντρωθούμε και στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν την ακρίβεια, θα καταθέσουμε ένα πολιτικό σχέδιο που θα αφορά την στήριξη της εργασίας και βεβαίως και της κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη κρίση και αναφέρομαι κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι».

Ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα οποία πρέπει να σκύψει η κυβέρνηση είναι το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό. Ο κ. Τεμπονέρας εξέφρασε την αντίθεσή του με την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σπεύδει να εφαρμόσει την αύξηση του ορίου ηλικίας στην συνταξιοδότηση πριν κάνει το βήμα η υπόλοιπη Ευρώπη. Πριν από μερικές μέρες υπήρξε γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους, η οποία αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στους δημοσίους υπαλλήλους. Μια γυναίκα θα μπορεί να βγει από τα 62 και μετά εφόσον εγκριθεί η γνωμοδότηση».

«Πολύ φοβάμαι για περικοπές σε παροχές»

Την ίδια ώρα, ο κ. Τεμπονέρας εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενες περικοπές σε παροχές εάν δεν αντιστραφεί το υπάρχον κλίμα στην οικονομία:

«Για να είναι ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης βιώσιμο, θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε ασφαλισμένους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Πολύ φοβάμαι όχι μόνο για αύξηση των ορίων ηλικίας αλλά και για περικοπές στις παροχές, εάν δεν υπάρξει έντονη αντιστροφή της κατάστασης αυτής. Πώς μπορεί να υπάρξει αυτό; Με μια διαφορετική αντιμετώπιση της οικονομίας».

«Υπάρχει θέμα επιβίωσης για όλο τον κόσμο. Το παρατηρούμε πολύ συχνά αυτό, να μπαίνουν δυο μισθοί σε ένα νοικοκυριό και πάλι δεν φτάνουν για να μπορέσει το νοικοκυριό να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες του».

Όσο για τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνησης της ΝΔ για την ακρίβεια, ο κ. Τεμπονέρας, σχολίασε πως «είναι σαν μια σταγόνα στον ωκεανό. Το μέτρο δεν είναι ποσοτικό. Αν η κυβέρνηση ήθελε να κάνει πράγματι κάτι δραστικό, θα ακολουθούσε αυτές τις πρακτικές που ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μεγάλο πρόβλημα η απουσία των συνδικάτων

Στο μεταξύ, ο Διονύσης Τεμπονέρας, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των συνδικάτων από τους εργαζόμενους, προκειμένου να υπάρχει ισορροπία:

«Το πιο σύνηθες φαινόμενο αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε μη καταβολή των δεδουλευμένων είτε να υπάρχει αδήλωτη εργασία ή να υπάρχει υποδηλωμένη εργασία. Αυτί δημιουργεί πολλά προβλήματα στο εισόδημα των εργαζομένων αλλά και στα μελλοντικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Μεγάλο επίσης πρόβλημα, είναι η απουσία των συνδικάτων αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς, το πλαίσιο έχει διαμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο, όπου τα συνδικάτα είναι μάλλον πουκάμισα αδειανά ή δεν έχουν τον ρόλο που πρέπει. Πρέπει να δούμε πως θα προωθήσουμε τον κόσμο του συνδικαλίζεσθε γιατί είναι ο μοχλός εξισορρόπησης της διαπραγματευτικής δύναμης μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη».

Παγωμένοι οι μισθοί

Τέλος, με την ιδιότητα του εργατολόγου, ο κ. Τεμπονέρας έκανε λόγο για «παγωμένους» μισθούς στην Ελλάδα, με τη στιγμή μάλιστα που η ακρίβεια καλπάζει. Όπως ο ίδιος είπε, οι μισθοί κυμαίνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και ακόμη και αν σε μια οικογένεια δουλεύουν δυο άτομα, αυτό δεν είναι αρκετό για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις, οι οποίες έχουν «γονατίσει» τα περισσότερα νοικοκυριά:

«Από πλευράς αγοραστικής δύναμης, βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης. Αν συνεχίσει το κύμα ακρίβειας με τέτοια δραστικότητα. Οι μισθοί είναι εξαιρετικά παγωμένοι. Είναι τόσο μικροί, που πλέον είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιβιώσει κάποιος».

zarpanews.gr