Απεργία ΟΑΣΘ – Οδηγοί λεωφορείων: «Εργαζόμαστε με περικομμένη μισθοδοσία»

Χωρίς λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλονίκη, από τις 10.00 το πρωί ως και τις 16.00 το μεσημέρι, με τους εργαζόμενους να δηλώνουν ανυποχώρητοι στο δίκαιο αγώνα τους και τη διοίκηση να ζητά από το σωματείο να επιδείξει σωφροσύνη, καθώς η απεργία κρίθηκε χθες παράνομη από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

«Πολλές απεργίες έχουν κριθεί παράνομες σε πρώτο βαθμό και εφετειακά έχουν δικαιωθεί», αναφέρει στο ThessToday.gr για το συγκεκριμένο ζήτημα ο πρόεδρος των εργαζομένων ΟΑΣΘ, Γιάννης Δήμκας, ο οποίος τονίζει πως οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να προχωρήσουν σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Οι εργαζόμενοι δεν κάνουν απεργίες γιατί είναι απεργιομανείς. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά και από τη διοίκηση και από το υπουργείο ότι έχουμε δίκιο και ότι πρέπει να λυθούν τα προβλήματά μας. Αντί να κυνηγάνε τους εργαζόμενους νομικά ας βρουν επιτέλους τρόπο να λύσουν τα προβλήματά τους. Δείξαμε τεράστια υπομονή. Το ξέρει και ο κόσμος της Θεσσαλονίκης».

«Πόσος χρόνος πρέπει να περάσει; Είναι κοροϊδία»

Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεση νομοθετική ρύθμιση για επαναχορήγηση των δύο επιδομάτων, το επίδομα ανθυγιεινού και το επίδομα θέσης ευθύνης και έγκριση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, που, όπως υποστηρίζει ο κ. Δήμκας, «είναι συμφωνημένη εδώ και έξι μήνες και παρόλα αυτά κολλάει στα υπουργεία».

Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι οδηγοί στα λεωφορεία, ο κ. Δήμκας επεσήμανε πως πρόκειται για τα ίδια προβλήματα που έχουν και οι ίδιοι οι επιβάτες κατά τις μετακινήσεις τους, ζητώντας τους έτσι να σταθούν στο πλευρό τους. «Είμαστε οκτώ ώρες μέσα στο καλοκαίρι με λεωφορεία των οποίων τα κλιματιστικά είναι για να δουλεύουν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, άρα να μην έχουν σωστή απόδοση. Με οχήματα όπου το καθένα έχει 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα πάνω τους. Οι συνθήκες εργασίας δεν είναι οι καλύτερες δυνατές».

Μάλιστα προσθέτει πως η διοίκηση δέχεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκαια αιτήματα. «Αυτό που λέει η διοίκηση είναι ότι πρόκειται για θέμα χρόνου και ότι έχουν δρομολογηθεί όλα. Αυτό το ακούμε εδώ και πέντε μήνες. Κάθε μήνα οι εργαζόμενοι πληρώνονται με περικομμένη τη μισθοδοσία τους. Πόσος χρόνος πρέπει να περάσει; Είναι κοροϊδία».