Καταγγελίες για εργοδοτική αυθαιρεσία στην Τράπεζα Πειραιώς με το «καλημέρα» της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Μία μόλις μέρα μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, για να διαφημίσει την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει ότι «από τις πρώτες μέρες εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, εμφανίστηκαν οι πρώτες καταγγελίες για διευθυντικά στελέχη που «παροτρύνουν» τους εργαζόμενους να δηλώσουν τη νόμιμη ώρα αποχώρησης στο σύστημα και να συνεχίσουν τη εργασία τους εκτός ωραρίου»

Το πρωί της Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός βρέθηκε σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, όπου από την 1η Ιουλίου υποτίθεται ότι εφαρμόζεται το μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας. «Είναι μία από τις κατακτήσεις της εργατικής νομοθεσίας. Έχει συζητηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λίγες το έχουν κάνει. Εμείς το έχουμε θεσμοθετήσει, ώστε να μπορεί να γνωρίζει ο εργαζόμενος ότι δεν θα καταχραστεί ο εργοδότης τον χρόνο του όταν αυτός δουλεύει από το σπίτι. Κάτι το οποίο συνέβαινε κατά κόρον για να είμαστε ειλικρινείς», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο η εικόνα που μεταφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, είναι εντελώς διαφορετική.

Όπως καταγγέλλει ο ΣΕΥΤΠΕ, από τις πρώτες μέρες εφαρογής της ψηφιακής κάρτας στην Πειραιώς, έχουν συμβεί τα εξής:

  • Εμφανίστηκαν οι πρώτες καταγγελίες για διευθυντικά στελέχη που «παροτρύνουν» τους εργαζόμενους να δηλώσουν τη νόμιμη ώρα αποχώρησης στο σύστημα και να συνεχίσουν τη εργασία τους εκτός ωραρίου.
  • Η Επιθεώρηση εργασίας στην οποία ζητήθηκε πρόσφατα η διενέργεια σχετικών ελέγχων, δεν ανταποκρίθηκε, εμφανίζοντας την ίδια ραθυμία που τη διακρίνει τα τελευταία χρόνια ως προς την επιβολή της νομιμότητας.
  • Στην Τράπεζα Πειραιώς, η χρήση αυτόνομου συστήματος ωρομέτρησης αντί της απευθείας καταγραφής του από τον ίδιο τον εργαζόμενο στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ σε πραγματικό χρόνο, δίνει τη δυνατότητα στην Διοίκηση να παρεμβαίνει στην καταγραφή του ωραρίου εργασίας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την τήρηση της νομιμότητας.
  • Οι εργαζόμενοι με καθεστώς τηλεργασίας, δεν έχουν υπαχθεί ακόμη στις νομοθετικές προβλέψεις της ψηφιακής κάρτας εργασίας κι ευελπιστούμε να υπαχθούν σύντομα, λόγω και της ιδιαιτερότητας της συγκεκριμένης μορφής απασχόλησης.

«Για το Σύλλογο Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, ευχής έργον θα ήταν να λυθούν άμεσα και οριστικά, τα προβλήματα που επί σειρά ετών ταλαιπώρησαν χιλιάδες οικογένειες, ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο όπου οι απλήρωτες υπερωρίες θεωρούνταν άτυπο προνόμιο του εργοδότη. Εξάλλου είναι γνωστό ότι η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς που πλαισίωνε με χαμόγελο την προεκλογική καμπάνια του Πρωθυπουργού, ήταν η ίδια η οποία είχε καταδικασθεί με το ιστορικά υψηλότερο πρόστιμο του € 1,6 εκατ. για μαζική παραβίαση του ωραρίου εργασίας» σημειώνει ο ΣΕΥΤΠΕ.

Αναδημοσίευση από https://thepressproject.gr/