Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ!!! Οι ανάπηροι στον δρόμο

Χτίζουμε με τον αγώνα μας ασπίδα προστασίας για τις οικογένειες μας, για τους ανθρώπους μας, αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και στις 18 Ιούνη διοργανώνει μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 11πμ στο Σύνταγμα, και διάφορες μορφές διαμαρτυρίας σε μια σειρά άλλες πόλεις στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Αναλυτικά:

Το Σάββατο 14 Μάη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη Σωματείων και Συλλόγων στην αίθουσα Συνδικάτου Οικοδόμων με θέμα: Διοργάνωση Πανελλαδικής μέρας δράσης και αγώνα, για την προστασία των ΑμεΑ και των οικογενειών τους από τις συνέπειες της ακρίβειας, του «Νέο Ε.Σ.Υ.», του Εθνικού Σχεδίου για την αναπηρία και του πολέμου.
Όλοι οι συμμετέχοντες, εκπρόσωποι φορέων αποφάσισαν την προκήρυξη Πανελλαδικής Μέρα δράσης, διεκδίκησης και Αγώνα, για την προστασία των αναπήρων, των χρονιών πασχόντων και των οικογενειών τους για το Σάββατο 18 Ιούνη, στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα για την Αττική. Και οι φορείς σε κάθε περιφέρεια θα προσδιορίσουν το χώρο και το χρόνο. Αυτό που διατρανώσαμε από την πρώτη μας κινητοποίηση, στο Υπουργείο Οικονομικών στις 18 Μάρτη, απέναντι στα μέτρα- κοροϊδία της Κυβέρνησης για την ακρίβεια, απηχεί περά για πέρα την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα και θα βιώσουμε ακόμα περισσότερο εμείς οι οικογένειες μας. Οι ανάπηροι και οι οικογένειές μας σε κίνδυνο.

Οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες και οι οικογένειές τους, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι χτυπήθηκαν πολλαπλά από την κρίση. Χάθηκε κόσμος που θα μπορούσε να είχε σωθεί, βασανίστηκαν πολλοί περισσότεροι μέσα στην πανδημία από το σμπαραλιασμένο, εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας και πρόνοιας. Έρχεται τώρα η ακρίβεια, ο πόλεμος για τα μερίδια
των αγορών, το «Νέο ΕΣΥ» και το εθνικό σχέδιο για την αναπηρία να μας αποτελειώσουν.
Όχι δεν είναι φυσιολογικό να εξαθλιωθούμε τον 21 ο αιώνα. Να μας κόψουν το ρεύμα, το φαγητό της οικογένειας, αλλά και τις αναγκαίες θεραπείες μας, πολύ περισσότερο να φτάσουμε να πεινάσουμε.
Δεν θα δώσουμε τα παιδιά μας τροφή στα κανόνια τους. Ορθωνόμαστε, σαν ένας άνθρωπος, χτίζουμε τη δικιά μας, ασπίδα προστασίας, ο αγώνας η μόνη διέξοδος. Ακόμη περισσότερα σωματεία και σύλλογοι να πάρουν απόφαση για την συμμετοχή τους στην πανελλαδική μέρα δράσης. Συνεδριάζουν τα ΔΣ των φορέων μας, συγκαλούμε ΓΣ, οργανώνουμε συσκέψεις σε κάθε περιοχή, παίρνουμε αποφάσεις αξιοπρέπειας και αγώνα. Ο καθένας και η καθεμία από εμάς στο ειδικό σχολείο, στο κέντρο ειδικής αγωγής, στις υπηρεσίες πρόνοιας, στα ιατρεία χρονίως πασχόντων, ακόμα και από το σπίτι μας αν δεν μπορούμε να βγούμε γινόμαστε οργανωτές, δίνουμε κουράγιο και αισιοδοξία. Κάνουμε δίκια μας υπόθεση, ζήτημα ζωής την επιτυχία της πανελλαδικής μέρας δράσης διεκδίκησης και αγώνα. Τους πετάμε κατάμουτρα τα ψίχουλα της ελεημοσύνης, τους λέμε δεν θα εξαθλιωθούμε και δεν θα αυτοκτονήσουμε για τα κέρδη των παράσιτων.
Για την καλύτερη ενημέρωση, την προβολή των αιτημάτων της κινητοποίησης, θα γίνουν ανοιχτές συγκεντρώσεις , σε πλατείες των μεγάλων δήμων της Αττικής, το επόμενο διάστημα. Η Σύσκεψη, εξέφρασε την υποστήριξη της σε μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το τραγικό κτηριακό πρόβλημα των Ειδικών Σχολείων στο δήμο της Αθήνας, αλλά κ στου Αιγάλεω.
Η Σύσκεψη έκανε αποδεκτό το παρακάτω πλαίσιο διεκδίκησης που είναι ανοιχτό στον παραπέρα εμπλουτισμό και διόρθωση.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ 18 ΙΟΥΝΗ 2022

Ανάγκη τώρα για άμεσα μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, προστασίας της ίδιας μας, της ζωής, της υγείας, κάλυψης από το κράτος των αυξημένων αναγκών μας.
Ο αγώνας η μόνη διέξοδος.
Αποφασιστική ενίσχυση τώρα των δημόσιων δομών υγείας, πρόνοιας, ειδικής αγωγής και αποκατάστασης. Μέτρα, πολιτικές, που στο κέντρο τους θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.

Αγώνας για:

 Μέτρα προστασίας από την ακρίβεια. Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη,
στην ενέργεια, στα καύσιμα, διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.
 Γενναία αύξηση όλων των επιδομάτων τουλάχιστον 100€ από 01/01/22. Κανένα επίδομα αναπηρίας και καμία σύνταξη κάτω από 600€.Ένα ολόκληρο επίδομα και μία ολόκληρη σύνταξη μπροστά στο καλοκαίρι.
 Προσωπικό βοηθό για όλους τους ανάπηρους που έχουν ανάγκη και τους ηλικιωμένους, ενταγμένους με μόνιμη και σταθερή δουλειά σε δημόσιες δομές, όπως το πρόγραμμα «βοήθεια
στο σπίτι». Καμία εμπλοκή εταιρειών.
 Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις, κανένα “πλαφόν” στις θεραπείες και τα νοσήλια του ΕΟΠΥΥ. Κάλυψη όλου του κόστους 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση
τα παραπεμπτικά των ειδικών.
 Δωρεάν παροχή από το κράτος στους ανάπηρους όλων των τεχνολογικών βοηθημάτων και τεχνιτών μελών, αναγκαίων για την καθημερινή ζωή, για την εκπαίδευση και την ένταξή τους στην
παραγωγή.
 Όχι στο «Νέο ΕΣΥ» και το Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία της εξαθλίωσης και της εμπορίας των αναγκών μας της ίδιας της ζωής μας. Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος.
 Επαναφορά των επιδομάτων αναπηρίας στα ορφανά παιδιά ΑμεΑ που κόπηκε επειδή παίρνουν τη σύνταξη του θανόντα γονιού τους. Επέκταση των επιδομάτων στις κατηγορίες που μέχρι
σήμερα δεν παίρνουν (κωφοί, πάσχοντες από άνοια, Alzheimer κ.ά.).
 Κατάργηση όλων των δημοτικών τελών για όλα τα ΑμεΑ και τους χρόνιους πάσχοντες.
 Επαναφορά 13 ου και 14 ου μισθού και σύνταξης. Αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού.
 Επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
 Δουλειά για όλους τους ικανούς προς εργασία αναπήρους.
 Να πάρει η κυβέρνηση από τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα, να ανοίξουν κανονικά όλα τα ειδικά σχολεία τον Σεπτέμβρη, με όλο το αναγκαίο προσωπικό στη θέση του, επιστημονικό και
βοηθητικό. Οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης και των τμημάτων ένταξης να αναλάβουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς και όχι να περιμένουν 3-4 μήνες και με λυμένο το θέμα της μεταφοράς
για όλους τους μαθητές από την πρώτη μέρα. Γενναίο πρόγραμμα χτισίματος νέων, σύγχρονων ειδικών σχολείων για να αντικατασταθούν επιτέλους τα επικίνδυνα και ακατάλληλα κτίρια που είναι η πλειοψηφία των περιπτώσεων.
 Ολόπλευρα μέτρα στήριξης των ανάπηρων φοιτητών. Μόνιμους διερμηνείς νοηματικής γλώσσας στα πανεπιστήμια, βιβλία Braille και σε μεγέθυνση για τους φοιτητές με προβλήματα όρασης, προσβάσιμες κτιριακές εγκαταστάσεις.
 Γενικευμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού το καλοκαίρι για τα ΑμεΑ, τους χρόνιους πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Με ευθύνη του κράτους να λειτουργήσουν πολύ περισσότερες κατασκηνώσεις για τα παιδιά ΑμεΑ.
 Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του
θανάτου.

Χίος – Δάσκαλοι και ΑΔΕΔΥ στηρίζουν την πανελλαδική ημέρα ΑμΕΑ

Με αφορμή την ημέρα Αναπηρίας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου καλεί τους εκπαιδευτικούς να δώσουν δυναμικό παρόν φέτος στις εκδηλώσεις της ΠΟΒΑμεΑ και να στηρίξουν την πανελλαδική μέρα δράσης για τα ΑμεΑ, στις 10:30 π.μ. σήμερα  στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα. Στηρίζουμε το μήνυμά τους, σημειώνει ο Σύλλογος : «Δεν θα κουραστούμε να διεκδικούμε, με αξιοπρέπεια και συνεχείς  αγώνες τα δικαιώματα που σαν ισότιμοι πολίτες έχουμε. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ελάχιστα, που μας κατατάσσουν σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας!».

Αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζονται:

Στην Εκπαίδευση, η Ειδική Αγωγή βρίσκεται στο κόκκινο. Χρονίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν, πριν ακόμα από την πανδημία του κορονοϊού. Παρά το γεγονός ότι ο τομέας αυτός χρίζει ιδιαίτερης φροντίδας, με εξειδικευμένη διεπιστημονική παρέμβαση, από το αρμόδιο Υπουργείο και το κράτος, τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, στο όνομα του κόστους – οφέλους. Από το προηγούμενο κλείσιμο των σχολείων δε λήφθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στοιχειώδη στήριξη παιδιών, οικογενειών και, αντίθετα σήμερα τα προβλήματα που υφίστανται εδώ και χρόνια, εμφανίζονται ακόμα πιο οξυμένα δεδομένης της περιόδου που διανύουμε.

Χαρακτηριστικά είναι τα κτηριακά προβλήματα που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν Ειδικά Σχολεία της χώρας. Παλιά, ακατάλληλα κτήρια, συστεγαζόμενα με άλλες δομές ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό. Μάλιστα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης για τη λειτουργία των σχολείων γίνεται μέσω παζαριών, λαχείων κ.τλ. αφού η κρατική χρηματοδότηση είναι ανεπαρκέστατη.

Τα χρόνια της πανδημίας ανέδειξαν ακόμη περισσότερο τις εγκληματικές ελλείψεις και προβλήματα της ειδική αγωγής και στο νησί μας.  Σήμερα το ειδικό σχολείο Χίου, συνεχίζει για 12η χρονιά  να στεγάζεται σε ακατάλληλο κτήριο. Οι μαθητές αντί αυλής κάνουν διάλειμμα σε ένα μπαλκόνι ορόφου εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και στους κινδύνους.

Για ακόμη μία χρονιά το σχολείο λειτούργησε με ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και αργοπορημένες καλύψεις ( Μουσικός ήρθε μετά τον Γενάρη), βάζοντας εμπόδια αφενός στην ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση των παιδιών ενώ ταυτόχρονα εντατικοποιεί την εργασία των ήδη υπαρχόντων εκπαιδευτικών, οι οποίοι δουλεύουν υπερωρίες για να καλύψουν τα κενά και να απασχολήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους μαθητές τους. Τεράστια κενά διαπιστώθηκαν και στην παράλληλη στήριξη, όταν πολλά παιδιά βρέθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς χωρίς ανανεωμένες διαγνώσεις. Με τις πολιτικές «εξ ορθολογισμού» όχι μόνο έκοψαν τους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης και ειδικού βοηθητικού προσωπικού από χιλιάδες μαθητές αλλά σκοπεύουν  να βάλουν ακόμη μεγαλύτερο κόφτη την νέα χρονιά.

Παρά τις αγωνιώδεις κραυγές των γονέων, για πολλοστή χρονιά υποστελεχωμένα λειτούργησαν και τα ΚΔΑΠΜΕΑ στον Κοφινά, μια δομή του Δήμου Χίου για άτομα με διαφορετικές ικανότητες που υπάγεται στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», όπου παρά τις συνταξιοδοτήσεις και τις παραιτήσεις μόνιμων υπαλλήλων οι θέσεις δεν επανακαλύπτονται έγκαιρα με αποτέλεσμα οι τρόφιμοι να παρακολουθούν ελλιπώς το πρόγραμμα – μια βδομάδα πηγαίνουν συχνά οι Βόρειοι και μια οι Νότιοι. Και παρότι το κτιριακό βελτιώθηκε αισθητά και έγινε η αντικατάσταση του παλιού σχολικού λεωφορείου, η ταλαιπωρία των οικογενειών τείνει να γίνει χρόνια. Εδώ να σημειωθεί ότι η δομή έχει δυναμικότητα 30 θέσεων ενώ οι γονείς υπογράφουν κάθε μήνα και λαμβάνουν το βάουτσερ των 500 περίπου ευρώ, το οποίο βέβαια πηγαίνει στο ταμείο του Δήμου για την κάλυψη των αναγκών του κάθε τροφίμου, που όμως δεν παρακολουθεί κανονικά.

Απαιτούμε:

• Άμεση κάλυψη όλων των κενών παράλληλης στήριξης και ΕΒΠ, ΕΕΠ

• Στελέχωση του Ειδικού Σχολείου Χίου με όλο το κατάλληλο προσωπικό

• Να δοθεί άμεσα κατάλληλος χώρος στέγασης του Ειδικού Σχολείου

• Να δοθούν άδειες λόγω της πανδημίας στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

• Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά στις δομές ειδικής αγωγής

Σχετική ανκοίνωση εκδόθηκε και από το Ν. Τμ. της ΑΔΕΔΥ.

Σ’ αυτό σημειώνονται: 

Το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ καλεί τα Σωματεία της δύναμής του να στηρίξουν την πανελλαδική μέρα δράσης για τα ΑμεΑ, το Σάββατο 18/6 στις 10:30 π.μ. στην πλατεία Ν. Πλαστήρα. Για τη Χίο η συμβολική αυτή μέρα, να μετατραπεί σε βήμα διαμαρτυρίας – διεκδίκησης και ταυτόχρονα καταδίκης της πολιτικής που εμπορευματοποιεί την υγεία του λαού, καταδικάζοντάς τον στην ακρίβεια, στους αδυσώπητους ανταγωνισμούς και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Καλούμε σε άμεση δράση ώστε να δοθεί τώρα λύση στη λειτουργία του μαστογράφου, του αξονικoύ και μαγνητικού τομογράφου στο Νοσοκομείο. Να στελεχωθεί πλήρως το Νοσοκομείου και η ΠΦΥ με βάση τα αιτήματα του σωματείου του ΣΕΣΝΟΧ των εκπροσώπων των ΑμεΑ στο Β. Αιγαίο και τη Χίο. Η κατάσταση αυτή είναι διαχρονική, αποτέλεσμα των πολιτικών που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις.

Οι νησιώτες απαιτούν να ζήσουν στα νησιά τους απολαμβάνοντας όλες τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης στην Υγεία χωρίς να επωμίζονται έξοδα και ταλαιπωρία στην ιδιωτική υγεία και σε ταξίδια.

Πηγή: alithia.gr, Aftodioikisi.gr