Αγορές – Καταποντίζονται τα ομόλογα!

Συνεχίζεται η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του οικονομικού πολέμου Δύσης-Ρωσίας και για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας που πλήττεται από το υψηλό κόστος ενέργειας και τη σταδιακή συρρίκνωση της ρευστότητας.

Σε δίνη πιέσεων βυθίζονται σήμερα τα κρατικά χρεόγραφα δημοσιονομικά ισχυρών χωρών – όπως η Γερμανία, αλλά και εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Σχεδόν 10 μονάδες βάσης ανεβαίνει η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, που έχει υπερβεί το 1% και διαμορφώνεται τώρα περί το 1,05%, ενώ πριν από έναν χρόνο ήταν αρνητική (-0,55%).

Κατα 8,5 μ.β.ενισχύεται η απόδοση του γαλλικού, στο +11,8 μβ κινείται του ιταλικού.

Στην ίδια κατεύθυνση και τα ελληνικά. Η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε νωρίτερα μέχρι 3,65%, περίπου 11 μβ υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής. Στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών κινείται τώρα αρκετά χαμηλότερα, στο 3,53% με 3,54%.

Οι υψηλές αποδόσεις και το κλίμα που διαμορφώνεται στις αγορές, δυσχεραίνουν την υλοποίηση του σχεδιασμού του ΥΠΟΙΚ για άντληση ποσών τις τάξεως των 2,8 δισ. ευρώ μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες.

πηγή: https://www.sofokleousin.gr/