ΙΤΑΛΙΑ: Γενική απεργία εναντίον του πολέμου και της οικονομίας του πολέμου που κόβει μισθούς και δικαιώματα

Γενική απεργία από αυτόνομα συνδικάτα και ένοπλη ειρήνη από Ντράγκι

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφοντας από την Ουάσιγκτον ανέπτυξε χθες από το βήμα της Γερουσίας τους άξονες της ιταλικής πολιτικής

«Εάν όχι τώρα, πότε; Γενική απεργία εναντίον του πολέμου και της οικονομίας του πολέμου που κόβει μισθούς και δικαιώματα». Με αυτό το σύνθημα τα οκτώ αυτόνομα ιταλικά συνδικάτα Cub, Sgb, Usi Cit, Cobas, Unicobas, Adl, Usi, Si Cobas και Slai Cobas προκήρυξαν για σήμερα γενική απεργία, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες άλλα τοπικά και περιφερειακά συνδικάτα, ενώ έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο κλίμα που θα επικρατήσει στη Ρώμη και το Μιλάνο. Η γενική απεργία των αυτόνομων συνδικάτων αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα κυρίως στις μεταφορές και ορισμένους άλλους τομείς που έχουν ισχυρή παρουσία, ενώ στις 30 Μαΐου θα πραγματοποιήσουν γενική απεργία και στον τομέα της Παιδείας.

«Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει Είναι ντροπή για το βαρύ φορτίο των νεκρών και τραυματιών, των καταστροφών, των προσφύγων, της απόγνωσης, της επισιτιστικής κρίσης και άλλων καταστροφών. Την ίδια στιγμή, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες σε μια βαριά οικονομική κρίση που θα υποστούν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι φοιτητές, οι νέοι, οι άνεργοι, οι άρρωστοι», τόνισε ο γραμματέας του Cub Βάλτερ Μοντανιόλι, καταγγέλλοντας ότι «λόγω της αύξησης των τιμών των ενεργειακών προϊόντων και πολλών πρώτων υλών, η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνεται, επιταχύνοντας τις συστολές που έχουν ήδη καταγραφεί στην αρχή του έτους με απότομη μείωση της αγοραστικής δύναμης. Η κυβέρνηση Ντράγκι αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες έως και 2% του ΑΕΠ. Οι αμυντικές δαπάνες θα πάνε από τα 25 στα 38 δισ. ευρώ περικόπτοντας στην Υγεία, τα σχολεία, τις δημόσιες μεταφορές, τις κοινωνικές κατοικίες και προφανώς τις συντάξεις και τους μισθούς».

Η ειρήνη και ο πόλεμος του Ντράγκι

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφοντας από την Ουάσιγκτον ανέπτυξε χθες από το βήμα της Γερουσίας τους άξονες της ιταλικής πολιτικής, μιλώντας και για το σχέδιο τεσσάρων σημείων που κατατέθηκε από τον Ιταλό ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάιο στον ΟΗΕ για την ειρήνη στην Ουκρανία, προβλέποντας την άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση έναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων, με στόχο μια νέα συνολική συμφωνία με μοντέλο αυτήν του Ελσίνκι το 1975, ενώ δύο ηγέτες που στηρίζουν την κυβέρνησή του, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε και ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, προειδοποίησαν τον Ιταλό πρωθυπουργό, όταν αναφέρθηκε στην ανάγκη νέων αποστολών όπλων στην Ουκρανία, ότι η Ιταλία έχει ήδη στείλει όπλα, καθιστώντας σαφές ότι είναι αντίθετοι σε νέες αποστολές πολεμικού υλικού στο Κίεβο.

Ο Ντράγκι πάντως τόνισε ότι η Ουκρανία θα αποφασίσει για το είδος της ειρήνης που θα αποδεχθεί και ότι η Ιταλία θα ενισχύσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ουγγαρία και τη Βουλγαρία με την αποστολή άλλων 1.000 στρατιωτών. 

ΠΗΓΗ: avgi.gr – Αργύρης Παναγόπουλος