Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου καλεί την Τετάρτη το Σωματείο Εργαζόμενων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, καταγγέλλοντας τις απολύσεις 10 εργαζομένων

Οι δέκα εργαζόμενες περιλαμβάνονται στους 17 συμβασιούχους της υπηρεσίας Ασύλου τους οποίους είχε απολύσει το υπουργείο τον Απρίλιο του 2020.

Σε επικοινωνία μας με την Ειρήνη Ζάννη, Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, αναφέρθηκε ότι πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υιοθετώντας δύο αντεργατικές δικαστικές αποφάσεις προχώρησε σε εκ νέου απόλυση των συμβασιούχων, τη στιγμή που εκκρεμεί το εφετείο για την εκδίκαση της προσφυγής των εργαζομένων κατά της αδικαιολόγητης εξαίρεσης της ανανέωσης της σύμβασης 17 ατόμων τον Απρίλιο του 2020.

Το Σωματείο Εργαζόμενων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου καταγγέλλει ότι πίσω από τις μεθοδεύσεις της ανανέωσης των συμβάσεων κρύβονταν και κρύβονται αντισυνδικαλιστικά κίνητρα, μιλώντας για τιμωρητικές απολύσεις έμπειρων εργαζομένων που είχαν πρωτοστατήσει στην ίδρυση του Σωματείου, διεκδικούσαν τα εργασιακά τους δικαιώματα και είχαν ασκήσει κριτική στις αντιπροσφυγικές πολιτικές των τελευταίων ετών.

Στον αριθμό τον δέκα εργαζομένων περιλαμβάνονται η Πρόεδρος και ιδρυτικά μέλη του συνδικαλιστικού οργάνου, γεγονός που, όπως επισημαίνεται γίνεται για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση.

Αναλυτικά το ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των συμβασιούχων εργαζομένων της υπηρεσίας ασύλου έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ

«Το Σωματείο Εργαζόμενων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου καταγγέλλει τις απολύσεις 10 συναδελφισσών, οι οποίες για δεύτερη φορά έχασαν την εργασία τους στις 30 Απριλίου, μετά από μεθοδεύσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου. Τρεις γυναίκες σε κύηση, γυναίκες με ανήλικα παιδιά, η Πρόεδρος καθώς και ιδρυτικά μέλη του Σωματείου ανάμεσα στις δέκα απολυμένες συναδέλφισσες, που εργάζονταν επί 7 και 8 έτη στην Υπηρεσία Ασύλου και αποτελούσαν εμπειρότατο προσωπικό.

»Τον Απρίλιο του 2020 ο Υπουργός είχε αποφασίσει να εξαιρέσει αδικαιολόγητα 17 άτομα από την ανανέωση 629 συμβάσεων εργασίας, στα οποία περιλαμβάνονταν και οι 10 συναδέλφισσες. Ο στόχος πίσω από αυτή την ενέργεια, ήταν το Σωματείο και η συνδικαλιστική δράση στην προδιατυπωμένη λογική του «να ξεμπερδεύουμε με τα αγριόχορτα», στάση που κρατούσαν στελέχη της διοίκησης ήδη από τα τέλη του 2017. Το σωματείο από τις αρχές του 2017 βρισκόταν σε διαρκείς κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση της ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας στην κατεύθυνση της μονιμοποίησης, την κατάρριψη των διακρίσεων όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των συμβασιούχων και την ανάδειξη ζητημάτων που αφορούσαν όχι μόνο τις συνθήκες εργασίας, αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων/σών άσυλο. Μετά από την απεργία διαρκείας του 2020, και το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης από φορείς και σωματεία, ο Υπουργός εμμένοντας στις εκδικητικές απολύσεις, εξώθησε τους/ις απολυμένους/ες σε δικαστικό αγώνα. Οι συναδέλφισσες, κατάφεραν να επιστρέψουν στην εργασία τους αφού αρχικά δικαιώθηκαν με τις αποφάσεις επί αιτημάτων ασφαλιστικών μέτρων.

»Πριν λίγες μέρες, κι ενώ εκκρεμεί η δίκη στο Εφετείο, ο Υπουργός επέλεξε να υιοθετήσει δύο αντεργατικές δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν τέλη του 2021 επί των αγωγών των ανωτέρω συναδελφισσών, όπου ο Δικαστής γενικόλογα έκρινε πως είναι «ελεύθερη επιλογή» του κάθε εργοδότη να απολύει κατά το δοκούν! Έτσι προχώρησε σε νέα απόλυση των 10 πλέον συναδελφισσών, χωρίς να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι ο Υπουργός εφαρμόζει το νόμο α λα καρτ και εις βάρος συγκεκριμένων ατόμων. Οι συναδέλφισσες οδηγήθηκαν ξανά στην ανεργία σε μια συγκυρία κατά την οποία υπάρχουν αντικειμενικές ανάγκες, ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, όταν όλοι/ες οι λοιποί συμβασιούχοι του Υπουργείου μόλις ανανεώθηκαν για ακόμη ένα έτος κι ενώ επικρατούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

»Το Σωματείο καλεί τους/ις συμβασιούχους αλλά κι άλλα σωματεία σε σειρά δράσεων, με αρχή την στάση εργασίας την Τετάρτη 11/05/2022, από τις 12 το μεσημέρι ως τη λήξη του ωραρίου με παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (κτίριο Κεράνη) στη 13.00, όπου θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον Υπουργό ώστε να τον θέσουμε προ των ευθυνών του: Θα είναι ο πρώτος Υπουργός κατά τη μεταπολίτευση που απολύει Πρόεδρο συνδικαλιστικού οργάνου και μάλιστα για δεύτερη φορά. Θα είναι ο πρώτος Υπουργός που απολύει δέκα γυναίκες, οι τρεις από τις οποίες είναι εγκυμονούσες, εν μέσω μιας πολύ-επίπεδης κρίσης. Πολλές πρωτιές για τον Υπουργό, ο οποίος αρνείται τόσο καιρό να συναντηθεί με τα σωματεία. Που όσο και να προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ένα «ανθρώπινο προφίλ», η πραγματική πολιτική αναλγησία, που ως στόχο αυτή τη φορά έχει και τις 10 συναδέλφισσες, θα τον ξεγυμνώνει.

»Στεκόμαστε στο πλάι των συμβασιούχων εργαζομένων της Υπηρεσίας Ασύλου, αλλά και σε κάθε συμβασιούχο, με όποιο πρόγραμμα και αν εργάζεται, που κινδυνεύει με απόλυση. Στηρίζουμε τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η επίθεση στο σωματείο είναι επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Να επιστρέψουν άμεσα οι συναδέλφισες στην εργασία τους.
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και όλες!»

πηγή: thepressproject.gr