Ανακοίνωση ΕΝ.ΚΙ. Εργαζομένων ΥπΑΑΤ – Εργατική Πρωτομαγιά – Συλλαλητήριο τη Κυριακή 1η Μαΐου

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα που θυμόμαστε και τιμούμε τους ηρωικούς αγώνες των εργατών στο Σικάγο του 1886, τούς αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων σε ολόκληρο τον κόσμο, μας βρίσκει με μία πρωτόγνωρη πανδημία, έναν πόλεμο που απειλεί τους πάντες, με μια εξωφρενική ακρίβεια στην ενέργεια και στα τρόφιμα και μια κυβέρνηση που το μόνο μέλημά της είναι να εξασφαλίσει τα υπερκέρδη των χορηγών της και βίλες στα golden boy της και τους βασιλικούς φίλους της.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ το συνδικαλιστικό κίνημα να σταθεί ενωμένο στο ύψος των περιστάσεων αναδεικνύοντας το διαχρονικό μήνυμα της εργατικής πρωτομαγιάς: του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, και εργασιακά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι και όλες οι δυνάμεις του εργατικού κινήματος δεν πρέπει να επιτρέψουν οι κρίσεις να μετατρέπονται σε αντεργατικό και αντιλαϊκό κυβερνητικό εργαλείο για να εφαρμοστούν αντιδραστικές και οπισθοδρομικές πολιτικές, όπως ο αντεργατικός και αντισυνδικαλιστικός νόμος Χατζηδάκη αλλά να πρωτοστατήσουν σε ενωτικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες απαιτώντας τον τερματισμό του πολέμου, εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη, περισσότερη δημοκρατία και διεκδικώντας:

·        Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων, επαρκή και δίκαιο κατώτατο μισθό, στα 800€ ευρώ, ρύθμισή του μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και θωράκισή του με πρόσθετους οικονομικούς όρους ως καθολικά κατώτατα όρια προστασίας.

·        Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό. Κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για τον κρατικό έλεγχο στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

·        Συλλογικές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ με αυξήσεις στις αποδοχές, αποκατάσταση και βελτίωση στους όρους εργασίας χωρίς εξαιρέσεις, απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαιτησία και τη διαδικασία κήρυξης των ΣΣΕ ως γενικά υποχρεωτικών.

·        Προστασία του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων. Κατάργηση του μέτρου της πολιτικής κινητοποίησης και άμεση άρση των «επιτάξεων» που είναι ακόμα σε ισχύ.

·        Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση και οδηγούν στον στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών δικαιωμάτων

·        Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων

·        Κοινωνικό έλεγχο του κράτους για λογοδοσία και διαφάνεια με κατοχυρωμένη θεσμική συλλογική συμμετοχή και εκπροσώπηση των εργαζομένων στα όργανα λήψης αποφάσεων για την εργασία, την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση.

·        Δημόσιο και καθολικό σύστημα Υγείας, πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15.

·        Δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, με κρατική εγγύηση στη χρηματοδότησή του και στις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές. Επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

·        Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του υγειονομικού προσωπικού.

·        Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΐΟΥ

ΑΘΗΝΑ – Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ.. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Εργαζομένων ΥπΑΑΤ