ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΜΑΗ, Συγκέντρωση Πλατεία Κλαυθμώνος, 11:00 π.μ.

Η ΜΑΗ

 

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΕΙΡΗΝΙΚΟ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΕΠΩΣ ΝΑΕΙ

 

Αθήνα 27/04/2022

Εργαζόμενες και Εργαζόμενοι,
Νέα γενιά της μας,
Απόμαχοι της δουλειάς,

Η σημερινή μέρα έχει ιδιαίτερη αξία και φόρτιση για όλους εμάς για τους ανθρώπους της τάξης μας αλλά και για κάθε δημοκράτη για κάθε πατριώτη για κάθε ελεύθερο άνθρωπο.
 
Η ημέρα αυτή πρώτα από όλα και πάνω από όλα είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Τιμές σε αυτούς και αυτές που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο, για μία ανθρώπινη κοινωνία

 • Χωρίς αποκλεισμούς
 • Χωρίς φτώχεια, ανεργία και εκμετάλλευση
 • Χωρίς φυλετικές διακρίσεις και πολέμους

Είναι ημέρα μνήμης στους πρωτοπόρους εργάτες του Σικάγο.
Είναι ημέρα μνήμης στους 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές αγωνιστές στην Καισαριανή.
Είναι ημέρα τιμής σε όσους και όσες δεν λύγισαν σε όσους και όσες αγωνίζονται σε όσους και όσες απέναντι στο εγώ προτάσσουν το εμείς σε όσους και όσες πορεύονται στη ζωή με αξίες με αρχές με ιδανικά.

Εργαζόμενες – νοι,
Φέτος καλούμαστε να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε την ημέρα σύμβολο των αγώνων μας κάτω από τη βαριά σκιά ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου. Του πολέμου της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία. Ο Ενός πολέμου που πέρασε και από τα προσχήματα γίνεται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της καπιταλιστικής Ρωσίας.
Ενός πολέμου που γίνεται στη βάση του αδυσωπητού ανταγωνισμού των ΗΠΑ της Ε.Ε. και της Ρωσίας για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Ως γνήσιοι φιλειρηνιστές χωρίς δισταγμό και κομπιάσματα και με όλη τη δύναμη της φωνής μας καταδικάζουμε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και ενώνουμε τη φωνή μας με όλο το φιλειρηνικό κίνημα που απαιτείται εδώ και τώρα τον τερματισμό του.
Την ίδια ώρα όμως ως αντικειμενικοί άνθρωποι που δεν λειτουργούν ως αφιονισμένοι οπαδοί κάποιας ομάδας δεν μπορούμε να μην καταδικάσουμε την επιλεκτική όραση, ακοή και ευαισθησίες κάποιων εκλεκτών κυρίων που τώρα ξαφνικά είδαν και άκουσαν, που τα ξαφνικά τους πήραν ο πόνος για τους προσφυγόπουλα και τους ξεριζωμένους. από τις βόμβες της Ρωσίας.
Ντροπή φαρισαίοι υποκριτές!
Που ήσασταν, που ήταν τα άρθρα σας, που ήταν οι εκπομπές σας, ποια ήταν η συμμετοχή σας στις φιλειρηνικές διαδρομές όταν οι βόμβες του ΝΑΤΟ των Αμερικανών και των συμμάχων τους ισοπέδωναν την Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία, την Παλαιστίνη;
Που ήσασταν όταν σκοτώνονταν άμαχοι στο Βελιγράδι και στη Φαλούτζα;
Που ήσασταν όταν θαλασσοπνίγονταν στο Αιγαίο και την Αδριατική εκατοντάδες ξεριζωμένοι πρόσφυγες από την πατρίδα τους; 
Που ήσασταν όταν τα ναζιστικά τάγματα του Αζόφ εκτελούσαν χιλιάδες Ρωσόφωνους;
Και αυτοί είχαν ψυχή και αυτοί θύματα του πολέμου ήταν.
Φαρισαίοι υποκριτές
Και οι βόμβες του ΝΑΤΟ και οι βόμβες της Ρωσίας τον ίδιο όλετρο σπέρνουν, τον ίδιο δρόμο και δυστυχία σκορπούν και με τον ίδιο ξεκάθαρο τρόπο πρέπει να καταδικάζονται.

Εργαζόμενες-νοι
Νέες και νέοι, ταυτόχρονα εδώ στην πατρίδα μας η πιο αντιπροσωπευτική, η πιο αντιλαϊκή κυβέρνηση του τόπου είναι και η πιο υποτακτική στα κελεύσματα του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών.
Ως Βασιλικότεροι του Βασιλέως στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία καθιστούν τη χώρα μας μέρος του προβλήματος και όχι λύση του.
Αντί να υψώσουν τη φωνή της λογικής αντί να λειτουργήσουν ως αντικειμενικοί κριτές με τη στάση τους και τις αποφάσεις τους (που μάλιστα έφτασαν στη γελοιότητα να απαγορεύσουν και τον Τσαϊκόφσκι!) σπέρνουν το μίσο απέναντι στο Ρωσικό λαό και ως υπηρέτες των συμφερόντων της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ. καθιστούν τη χώρα μας στόχο των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων.
Εργαζόμενες-νοι
Ο εχθρός μας δεν είναι οι λαοί που πάντα με το αίμα τους πληρώνουν τις επιδιώξεις και τους στόχους των καπιταλιστών.
Ο Εχθρός μας είναι οι ιμπεριαλιστές και οι πολιτικές τους.
Ο Εχθρός μας πρέπει να είναι το βάρβαρο σύστημα τους που πάνω από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια βάζει τα κέρδη τους. Ο καπιταλισμός.
Ο καπιταλισμός που είναι το σύστημα που την ώρα που κάθε μέρα πεθαίνει από πείνα πάνω από 5.000 παιδιά κάτω από 5 ετών, δίνει τη δυνατότητα σε 500 κροίσους που αποτελούν το 0,00000066% του παγκοσμίου πληθυσμού να έχουν περιφέρεια πάνω από 7 τρις ​​δολάρια !!
Δηλαδή 3 φορές περισσότερη από ότι μία ολόκληρη ήπειρος όπως η Αφρική των 65 χωρών και του 1,3 δις εκατομμυρίων ανθρώπων!
Εργαζόμενες-νοι
Άρρηκτα δεμένο τμήμα αυτού του συστήματος είναι και η Ελληνική αστική τάξη με κυριότερο με γνήσιο και αυθεντικό εκφραστή της κυβέρνησης της ΝΔ.
Την πιο αντεργατική την πιο αντιλαϊκή κυβέρνηση του τόπου.
Μια κυβέρνηση που ως εντολοδόχος του ΣΕΒ ήρθε να ξεχωρίσει όλες τις κατακτήσεις του λαϊκού εργατικού κινήματος. Ακόμα και την πιο ιερή την πιο σημαντική ! ΤΟ 8ΩΡΟ που την κατάκτησή του τιμάμε αυτή τη μέρα.
Μια κυβέρνηση που αδιαφορεί για το πώς θα επιβιώσουν οι συνάνθρωποί μας που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας,
που αδιαφορούν για το πώς θα επιβιώσουν εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας που δεν έχουν κανένα εισόδημα για μια φορά ακόμα κάνοντας αβάντα στους κερδοσκόπους της ενέργειας μας προκαλεί (την ώρα που ο πληθωρισμός τρέχει με 8%) δίνοντας μια ακόμη αύξηση κοροϊδίας στον κατώτατο μισθό κρατώντας την πολύ κάτω από τα επίπεδα που ήταν πριν από 10 χρόνια κρατώντας την πολύ κάτω από το διάμεσο μισθό των 809 €.

Εργαζόμενες-νοι
Νέες και Νέοι
Απέναντι σε αυτόν τον κόσμο, τον κόσμο τους, τον κόσμο της παγκόσμιας Αστικής Τάξης, τον κόσμο των πολέμων και της βαρβαρότητας μία απάντηση χωρά

 • Να δυναμώσουμε την πάλη
 • Να δυναμώσουμε τον αγώνα

ενάντια στους πολέμους
ενάντια στην αδικία
ενάντια στην
χρήση ενάντια στις φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή σε όλους όσους αγωνίστηκαν φυλακίστηκαν εξορίστηκαν και αφιέρωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο.
Με τη σκέψη μας στους πρωτοπόρους αγωνιστές του Σικάγο
Με τη σκέψη μας στους 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές στην Καισαριανή
Με τη σκέψη μας στα ξεριζωμένα από τις πατρίδες τους λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων
Με τη σκέψη μας στα δισεκατομμύρια ανθρώπων που ζουν σε άθλιες συνθήκες κάτω από το όριο. της φτώχειας.
Με τη σκέψη μαςστους στίχους του Μπρέχτ: «Τούτος ο πόλεμος που έρχεται δεν είναι ο πρώτος. Πριν από αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι. Όταν τελείωσε ο τελευταίος, υπήρχαν νικητές και νικημένοι. Στους νικημένους ο φτωχός λαός πέθανε από την πείνα. Στους νικητές ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο».
Την Κυριακή 1 η Μάη διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

 • Εδώ και τώρα να σταματήσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία
 • Καμία συμμετοχή στον πόλεμο με άλλο τρόπο και μέσο
 • Να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας
 • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και όλες με ίσα δικαιώματα, αυστηρή προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας και ασφάλειας, προστασία προϋπηρεσίας και επαγγελματικών ειδικοτήτων, αυστηροποίηση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές) και τις εξαναγκαστικές παραιτήσεις
 • Επαρκή και δίκαιο κατώτατο μισθό με άμεση επαναφορά στα 751 ευρώ, ρύθμιση του μέσω της εθνικής γενικής ΣΣΕ και θωράκιση του με πρόσθετους οικονομικούς όρους ως καθολικά κατώτατα όρια προστασίας
 • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό. Κατάργηση του γενικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων για τον κρατικό έλεγχο

Ταυτόχρονα διεκδικούμε :

 • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και όλες με ίσα δικαιώματα, αυστηρή προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας και ασφάλειας, προστασία προϋπηρεσίας και επαγγελματικών ειδικοτήτων, αυστηροποίηση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές) και τις εξαναγκαστικές παραιτήσεις
 • Επαρκή και δίκαιο κατώτατο μισθό με άμεση επαναφορά στα 751 ευρώ, ρύθμισή του μέσω της εθνικής γενικής ΣΣΕ και θωράκισή του με πρόσθετους οικονομικούς όρους ως καθολικά κατώτατα όρια προστασίας.
 • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό. Κατάργηση του γενικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων για τον κρατικό έλεγχο στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων
 • Συλλογικές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ με αυξήσεις στις αποδοχές, αποκατάσταση/βελτίωση στους όρους εργασίας χωρίς εξαιρέσεις, απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαιτησία και τη διαδικασία κήρυξης των ΣΣΕ ως γενικά υποχρεωτικών
 • Προστασία του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων – κατάργηση του μέτρου της πολιτικής κινητοποίησης και άμεση άρση των «επιτάξεων» που είναι ακόμα σε ισχύ
 • Προστασία ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων κατά τη χρήση τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και γενικά ψηφιακών μέσων εργασίας. Άμεση υιοθέτηση πρότασης γσέε για την τηλεργασία και αυστηρές κυρώσεις για την προστασία του δικαιώματος αποσύνδεσης των εργαζομένων
 • Διασφάλιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, με σκοπό την προστασία των εργαζομένων που υφίστανται μείζονα καταπόνηση της υγείας και τον κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.
 • Αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια (ηπειρωτική και νησιωτική) στις ελεγκτικές αρχές για την καταγγελία και την επιβολή κυρώσεων για παράνομες και καταχρηστικές εργοδοτικές αντεργατικές πρακτικές, παράνομες διακρίσεις, βία και παρενόχληση. Κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία για το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών.
 • Την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών δικαιωμάτων και στην ευελιξία με σκοπό την ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος και του εργοδοτικού πλουτισμού  
 • Την αντιμετώπιση της ανεργίας στη χώρα μας, την εγγύηση της πρόσβασης όλων στο σύστημα και τις προϋποθέσεις χορήγησης ανεργίας και σε κατάλληλες θέσεις εργασίας – κρατική εγγύηση των επιδοτούμενων εργασιών θέσεων και των θέσεων εργασίας που υπάρχουν στις επιδοτούμενες επιχειρήσεις και αυστηρές κυρώσεις/αποκλεισμοί παραβατών εργοδοτών από κάθε χρηματοδότηση
 • Την αποφυγή της φτωχοποίησης του πληθυσμού, με δημοσιονομικά και κοινωνικά μέτρα αναχαίτισης της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, τις δαπάνες στέγασης και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και την προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων από το σοκ της ακρίβειας – μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών, έμπρακτη. πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά και προστασία πρώτης κατοικίας
 • Τον έλεγχο του κράτους για λογοδοσία και διαφάνεια με κατοχυρωμένη θεσμική συλλογική συμμετοχή και εκπροσώπηση των εργαζομένων στα όργανα λήψης αποφάσεων για την εργασία, την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση
 • Δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα με κρατική εγγύηση στη χρηματοδότησή του και τις κοινωνικοασφαλιστικές προϋποθέσεις -επαναφορά των κυρίων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης
 • Δημόσιο και καθολικό σύστημα υγείας, πρόσβαση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προστασία κατοίκων μειονεκτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιφέρειας, άμεση κάλυψη των κενών στο σύστημα υγείας που αναδείχθηκαν από νέους κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον υπεράνθρωπο αγώνα των εργαζομένων στην υγεία. Επαγρύπνηση κρατικού μηχανισμού για την προστασία του γενικού πληθυσμού από τις συνεχείς απειλές της πανδημίας
 • Αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική, προστασία της μητρότητας, της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας, φροντίδα των ηλικιωμένων και των ΑΜΕΑ, δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου με πολιτικές ένταξης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης
 • Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων, πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης φορολογικής παραβατικότητας που έχει επίπτωση στους εργαζομένους.
 • Αποτροπή των ιδιωτικών και της εκποίησης του εθνικού πλούτου και της στρατηγικής σημασίας
 • Προστασία του περιβάλλοντος με έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για μία δίκαιη μετάβαση με αξιοπρεπείς και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

 
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ!!
 
24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΜΑΗ 2022
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ 11π.μ.