Μετά την Amazon, προς ίδρυση συνδικάτου και οι εργαζόμενοι της Apple

Μετά την Amazon, ένας ακόμα κολοσσός φαίνεται πως αρχίζει την προσπάθεια για ίδρυση σωματείου εργαζομένων. Η Apple.

Μετά την «έκπληξη» των εργαζομένων της Amazon και την ίδρυση σωματείου στις αρχές του μήνα, εργαζόμενοι στο κατάστημα της Apple που βρίσκεται στον σταθμό Grand Central της Νέας Υόρκης ξεκίνησαν τη διαδικασία για την ίδρυση συνδικάτου, το οποίο, αν τα καταφέρουν θα είναι το πρώτο που δημιουργούν υπάλληλοι της εταιρείας αυτής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ιστότοπο των ίδιων των εργαζομένων.

Υπό το σύνθημα «Fruit Stand Workers United» η ομάδα αυτή των εργαζομένων έχει αρχίσει τη συγκέντρωση υπογραφών: πρέπει να πείσουν τουλάχιστον το 30% των υπαλλήλων του καταστήματος για να ζητήσουν επισήμως τη διοργάνωση ψηφοφορίας με θέμα την ίδρυση συνδικάτου.

Οι εργαζόμενοι συνδέονται με το συνδικάτο Workers United, υπό το οποίο οργανώθηκαν τους τελευταίους μήνες πολλοί υπάλληλοι καταστημάτων Starbucks.

«Το Grand Central είναι ένα εκπληκτικό κατάστημα με μοναδικές συνθήκες εργασίας που καθιστούν απαραίτητη την ίδρυση συνδικάτου το οποίο θα εγγυηθεί ότι η ομάδα μας θα έχει το καλύτερο δυνατό επίπεδο ζωής σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις μεταξύ της πανδημίας covid-19 και της πρωτόγνωρης για τη γενιά μας ανόδου των τιμών», έγραψαν στον ιστότοπο.

Η ομάδα των εργαζομένων δηλώνει ότι επιθυμεί προς το παρόν να μην αποκαλύψει την ταυτότητα αυτών που ανέλαβαν την πρωτοβουλία.

Αν πετύχουν τον στόχο τους, οι εργαζόμενοι σε αυτό το κατάστημα της Apple θα ακολουθήσουν αυτούς σε καταστήματα Starbucks και σε αποθήκες της Amazon που αποφασίσαν να συνδικαλιστούν.

Σύμφωνα με την Washington Post, η οποία επικαλείται εργαζόμενους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους καθώς φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, υπάλληλοι σε τουλάχιστον άλλα τρία καταστήματα της Apple στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει αντίστοιχες διαδικασίες για την ίδρυση συνδικάτου.

Μετά την ίδρυση συνδικάτου σε δύο καφέ των Starbucks τον Δεκέμβριο στο Μπάφαλο, στις βόρειες ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι σε περισσότερα από 160 άλλα καταστήματα της αλυσίδας έχουν καταθέσει αιτήσεις για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας με το ίδιο αίτημα.

Tι έγινε με την Amazon

Η Amazon είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης της χώρας μετά τη Walmart.

«Ανυπομονούμε να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων μας», δήλωσε η εκπρόσωπος της Amazon, Kelly Nantel, σε δήλωση που εστάλη μέσω email στο Associated Press. Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι στόχος της εταιρείας «παραμένει να συνεργαστούμε απευθείας με την ομάδα μας για να κάνουμε την Amazon ένα εξαιρετικό μέρος για εργασία».

Το συνδικάτο στην πόλη της Νέας Υόρκης διευθύνεται από έναν πρώην υπάλληλο της Amazon, τον Κρίστιαν Σμολς, ο οποίος είπε ότι απολύθηκε λίγες ώρες αφότου οργάνωσε μια απεργία για να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες εργασίας πέρυσι στην αρχή της πανδημίας.

πηγή: ieidiseis.gr