Ψυχρολουσία από το ΔΝΤ: «Όχι» σε νέες μειώσεις φόρων και εισφορών

Ψυχρολουσία στην κυβέρνηση επιφύλαξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Ταμείο προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε νέες, μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών, παρά μόνο εάν έχει φροντίσει ώστε τα πρόσθετα ελλείμματα που θα δημιουργηθούν να καλυφθούν από άλλες περικοπές, για παράδειγμα των συντάξεων.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Ντένις Μπότμαν, το ΔΝΤ είναι αντίθετο σε ελαφρύνσεις που θα δημιουργήσουν πρόσθετα ελλείμματα και θα μεταφέρουν τα βάρη στις επόμενες γενιές. Δύο είναι οι ελαφρύνσεις, στις οποίες έδωσε έμφαση ο Μπότμαν, σημειώνοντας ότι τις έχει προαναγγείλει ήδη ο πρωθυπουργός και θα πρέπει, κατά την εκτίμηση του Ταμείου, να αναστραφούν οι σχετικοί σχεδιασμοί: η μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με επέκτασή της και στον δημόσιο τομέα και στις συντάξεις.

Αν πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τόνισε ο Μπότμαν, θυμίζοντας τις εποχές του «σκληρού» Πόουλ Τόμσεν, θα πρέπει να προχωρήσει και σε αντίστοιχη μείωση των παροχών (συντάξεων).

ΠΗΓΗ: sofokleousin.gr