Τι θα γίνει με τα rapid test για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Μεγάλες αλλαγές έρχονται πριν αλλά και μετά το Πάσχα 2022 με τα μέτρα. Οι μάσκες, το πλήρες άνοιγμα της εστίασης και τι θα ισχύει με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Σκέψεις για κατάργηση του ενός self test στα σχολεία και το άνοιγμα της εστίασης για τους ανεμβολίαστους σε λίγες εβδομάδες, φέρνουν ανατροπές πιθανότατα και στα υποχρεωτικά rapid test για τους εργαζόμενους.

Ο δρόμος για τη χαλάρωση των μέτρων και για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έχει ανοίξει, με την κατάργηση του πιστοποιητικού στην εστίαση ακόμα και πριν το Πάσχα 2022. Όπως είπαν και ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Θάνος Πλεύρης, είναι θέμα λίγων εβδομάδων για να αλλάξει το πρωτόκολλο και τα μέτρα για την πανδημία σε μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης.

Σε έναν μήνα περίπου, δηλαδή, οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μπαίνουν και εκείνοι στους κλειστούς χώρους της εστίασης, αλλά και στους ανοιχτούς χωρίς rapid test, μιας και το πιστοποιητικό δεν θα είναι πια υποχρεωτικό.

Τα σχολεία δείχνουν τον δρόμο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Δεδομένου ότι τα self test στα σχολεία πηγαίνουν για κατάργηση, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μάλλον θα αλλάξει και το πρωτόκολλο για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς θα είναι υποχρεωτικό το ένα από τα δύο self test την εβδομάδα, κάτι που είναι πιθανό να ανακοινωθεί ακόμα και πριν το Πάσχα.

Έτσι, ίσως στους επόμενους δύο μήνες -ή και νωρίτερα- να καταργηθεί και το ένα από τα δύο υποχρεωτικά rapid test την εβδομάδα για τους εργαζόμενους που δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Πότε καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην εστίαση

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, έδωσε πριν λίγες μέρες τον χρονικό ορίζοντα κατάργησης του πιστοποιητικού.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ΕΡΤ για το πότε θα γίνει αυτό, είπε:

«Στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Θεωρώ ότι 50% πριν το Πάσχα να συμβεί αυτό, ίσως και τη Μεγάλη Εβδομάδα να μην έχουμε».

Πότε καταργούνται οι μάσκες στους κλειστούς χώρους

Εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού, έρχεται, σύμφωνα πάντα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, και η οριστική κατάργηση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Ο ίδιος παρέθεσε ένα χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την κατάργηση του μέτρου της μάσκας, λέγοντας πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν καταργηθεί αρχικά στους επαγγελματικούς χώρους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιοι είναι αυτοί.
Πάντως, ξεκαθάρισε πως η κατάργησή της θα έρθει τελευταία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και στα σούπερ μάρκετ.

Τέλος τόνισε ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα παραμείνει σε νοσοκομεία, γηροκομεία και χώρους όπου υπάρχουν ασθενείς και ευάλωτες ομάδες.

πηγή: ieidiseis.gr