Εργαζόμενοι Υπηρεσίας Ασύλου: Άδικη η προκήρυξη 2Κ/2022 για 473 μόνιμες θέσεις

Η ανακοίνωση του σωματείου

Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για την προκήρυξη 2Κ/2022 του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την πλήρωση 473 θέσεων μόνιμου προσωπικού, ενώ την ίδια στιγμή εργάζονται στο εν λόγω Υπουργείο συνολικά περίπου 1000 συμβασιούχοι που τα τελευταία 7- 8 έτη έχουν στηρίξει το έργο του. Σύμφωνα με την ως άνω προκήρυξη:

1) για τις θέσεις ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού απαιτούνται συγκεκριμένα πτυχία, με αυτόματο αποκλεισμό πτυχίων με τα οποία είχαν προσληφθεί παλαιότερα συμβασιούχοι ή και μόνιμοι/ες στις εν λόγω Υπηρεσίες.

2) Επίσης είναι ελάχιστες οι γενικές θέσεις με εντοπιότητα, συγκεκριμένα στα νησιά, όπου εργάζονται και μένουν μόνιμα πολλοί/ές συμβασιούχοι.

3) Πέρα από το ότι δεν υπάρχει αυξημένη μοριοδότηση ειδικής εμπειρίας στα διαφορετικά αντικείμενα, η προκήρυξη παραλείπει να περιγράψει τα σχετικά με τις θέσεις καθήκοντα.

Παρά τις υποσχέσεις για προσθήκη της εμπειρίας ως προσόν ή για αυξημένη μοριοδότηση αυτής, η συγκεκριμένη προκήρυξη αφενός αποστερεί με άδικο τρόπο την προοπτική σταθερής και διαρκούς απασχόλησης των συμβασιούχων και αφετέρου αποκαλύπτει την απουσία συνειδητοποίησης της ευθύνης που έχει η δημόσια διοίκηση απέναντι στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, για την οποία απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα και όχι απώλεια εργαζομένων πάνω στους οποίους τόσα χρόνια επένδυε.