ΑΠΕ ΜΠΕ / Στην Κομισιόν η προσπάθεια ελέγχου του δημόσιου πρακτορείου ειδήσεων από την κυβέρνηση ΝΔ

Στην Κομισιόν φέρνει το θέμα της προσπάθειας ελέγχου του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ, με ερώτησή του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Όπως επισημαίνει στην ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση των μελών του ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα διοριζόμενα από την κυβέρνηση μέλη, θα αποκτήσουν, για πρώτη φορά, απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ».

Στην ερώτησή του ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί την Κομισιόν αφενός να αξιολογήσει το «εγχείρημα κυβερνητικού ελέγχου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ», και αφετέρου εάν «θεωρεί ότι αντιστρατεύονται οι αρχές της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, που κατοχυρώνονται στην ΕΣΔΑ και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».

Ο Δημ. Παπαδημούλης επικαλείται και τις σχετικές ανακοινώσεις των εργαζομένων του ΑΠΕ-ΜΠΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών και της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, στις οποίες γίνεται λόγος για «ενίσχυση του κυβερνητικού ελέγχου» και «ναρκοθέτηση της ανεξαρτησίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ» ενώ επισημαίνει ότι ήδη «από το 2019, η εποπτεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ ανήκει στην Προεδρία της Κυβέρνησης, η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

«Θέμα: Κίνδυνος ασφυκτικού κυβερνητικού ελέγχου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση των μελών του ΔΣ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από 7 σε 9 , ο Πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ ανακοίνωσε στο ΔΣ ότι τα δύο πρόσθετα μέλη θα είναι πρόσωπα οριζόμενα από την κυβέρνηση, χωρίς καμία θεσμική ιδιότητα. Έτσι, τα διοριζόμενα από την κυβέρνηση μέλη θα αποκτήσουν, για πρώτη φορά, απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ. Οι εργαζόμενοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών κάνουν λόγο για αλλοίωση της σύνθεσης του ΔΣ, ενίσχυση του κυβερνητικού ελέγχου και ναρκοθέτηση της ανεξαρτησίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σημειώνεται ότι, από το 2019, η εποπτεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ ανήκει στην Προεδρία της Κυβέρνησης, η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Το 2020, το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε ότι η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους, έννοια που υπερβαίνει, ως προς την έκταση και το περιεχόμενο, την έννοια της κρατικής εποπτείας, φορέας δε ελέγχου και επιβολής κυρώσεων είναι αποκλειστικά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και όχι η κεντρική δημόσια διοίκηση.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Πώς αξιολογεί το ανωτέρω εγχείρημα κυβερνητικού ελέγχου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ;
Θεωρεί ότι αντιστρατεύεται τις αρχές της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, που κατοχυρώνονται στην ΕΣΔΑ και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και η ενίσχυσή τους αποτελεί στόχο και του σχεδίου δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία;».

πηγή: avgi.gr