Καταγγελία: Προμήθεια συστήματος ελέγχου ωραρίου με δακτυλικό αποτύπωμα για δημόσιες υπηρεσίες

Την προμήθεια βιομετρικού συστήματος ελέγχου ωραρίου σε Διεύθυνση Εκπαίδευσης, καταγγέλλει με ανακοίνωση – επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ).

Συγκεκριμένα καταγγέλλει ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου τύπου μηχανήματος σε οποιαδήποτε Υπηρεσία μας, το οποίο λειτουργεί με τον έλεγχο του δακτυλικού αποτυπώματος του εργαζόμενου, αποτελεί μία επαχθή ενέργεια η οποία αντιβαίνει σε κάθε κανόνα προστασίας και επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Σε περίπτωση εγκατάστασης ενός τέτοιου είδους μηχανήματος σε οποιαδήποτε Υπηρεσία μας, θα απευθυνθούμε άμεσα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στον Εισαγγελέα, σημειώνει η ΠΟΣΥΠ.

Δείτε την ανακοίνωση – επιστολή:

κ. Υπουργέ, κ. Γενικέ,

Με έκπληξη και οργή γίναμε αποδέκτες καταγγελιών από συναδέλφους μας, ότι υπάρχει Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία έγινε προμήθεια βιομετρικού συστήματος ελέγχου προσέλευσης και αποχώρησης προσωπικού και επίκειται η εγκατάστασή του!

Η ύπαρξη ενός τέτοιου τύπου μηχανήματος σε οποιαδήποτε Υπηρεσία μας, το οποίο λειτουργεί με τον έλεγχο του δακτυλικού αποτυπώματος του εργαζόμενου, αποτελεί μία επαχθή ενέργεια η οποία αντιβαίνει σε κάθε κανόνα προστασίας και επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Σε περίπτωση εγκατάστασης ενός τέτοιου είδους μηχανήματος σε οποιαδήποτε Υπηρεσία μας, θα απευθυνθούμε άμεσα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στον Εισαγγελέα.

Άλλωστε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έχει επιβάλει σε διάφορες περιπτώσεις την διακοπή της λειτουργίας των βιομετρικών αυτών συστημάτων, θεωρώντας ότι η χρήση τους δεν είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας, ως προς τον σκοπό που πρέπει να επιτευχθεί και των μέσων που έχουν χρησιμοποιηθεί για την υλοποίησή του.

Σας καλούμε να προστατέψετε τους εργαζόμενους και τις Υπηρεσίες μας από τέτοιου είδους αψυχολόγητες και καταδικαστέες ενέργειες!

Για το Δ.Σ.