Στα δικαστήρια για άλλη μία φορά η Τέσλα για ρατσιστικούς αποκλεισμούς εργαζομένων

Αρμόδια υπηρεσία της Καλιφόρνια άσκησε αγωγή στην Τέσλα, έπειτα από καταγγελίες που έλαβε από εργαζόμενους για ρατσιστικό και μη βιώσιμο περιβάλλον σε εργοστάσιό της στο Σαν Φρανσίσκο.

Η πολιτεία της Καλιφόρνια κατέθεσε μήνυση εις βάρος της Τέσλα με αφορμή καταγγελίες για την ύπαρξη ρατσιστικών χαρακτηρισμών, διακρίσεων και αποκλεισμών εις βάρος μαύρων εργαζομένων σε εργοστάσιο της στο Σαν Φρανσίσκο.

Την αγωγή έχει αναλάβει το DFEH, αρμόδιο ελεγκτικό τμήμα της Καλιφόρνια για την εργασία και τη στέγαση, έπειτα από εκατοντάδεςκαταγγελίες που έλαβε από εργαζομένους της Τέσλα για πρακτικές διακρίσεων και παρενοχλήσεων εις βάρος τους.

«Έχουμε βάσιμες υποψίες να θεωρούμε ότι το εργοστάσιο της Τέσλα στο Φρεμόντ είναι ένας χώρος ρατσιστικού διαχωρισμού και αποκλεισμών, όπου οι μαύροι εργαζόμενοι υπόκεινται σε ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς και εργασία με διαφορετικά κριτήρια από τους υπόλοιπους ως προς το μισθό, τους ρυθμούς, και το χαρακτήρα της δουλειάς. Εγκαθιδρύεται με αυτόν τον τρόπο ένα εχθρικό περιβάλλον για μία συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων», αναφέρει ο επικεφαλής της DFEH, Κέβιν Κις.

Η απάντηση της Τέσλα ήρθε άμεσα, αρνούμενη τις κατηγορίες και χαρακτηρίζοντας την αγωγή «αβάσιμη», δηλώνοντας ότι θα ζητήσει «παύση στην εξέλιξη της υπόθεσης για να διερευνήσει τις καταγγελίες στη βάση γεγονότων και αποδείξεων».

Μάλιστα, η Τέσλα έσπευσε να παρουσιάσει μία εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα για το εργασιακό περιβάλλον που επικρατεί στα εργοστάσια της, υποστηρίζοντας ότι «είναι αντίθετη σε κάθε μορφή διάκρισης, σέβεται και προστατεύει τη διαφορετικότητα, κάτι που φαίνεται και από αυτά που έχει προσφέρει η εταιρεία στην Καλιφόρνια».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια έκρινε ένοχη τη Τέσλα για ψυχολογική και ηθική ζημιά μαύρου πρώην εργαζόμενού της σε εργοστάσιο του Φρεμόντ, δικαιώνοντάς τον και υποχρεώνοντας την εταιρεία στην καταβολή αποζημίωσης 137 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Όουεν Ντίαζ, ο οποίος ήταν συντηρητής ασανσέρ στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Φρεμόντ τη διετία 2015-2016, κατήγγειλε ότι δεχόταν σε καθημερινή βάση λεκτικές επιθέσεις ρατσιστικού χαρακτήρα, με μερικά στελέχη να τον αποκαλούν υποτιμητικά «νέγρο». Μάλιστα, ο ίδιος κατήγγειλε ότι συνάδελφοί του έγραφαν ρατσιστικά συνθήματα ακόμη και σβάστικες στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

ΠΗΓΗ: efsyn

photo – wikipedia