Η παράλληλη ασφάλιση προκαλεί «μαύρη τρύπα» 828 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ – Μήνυση από το ΕΝΔΙΣΥ

Η παράλληλη ασφάλιση και οι καθυστερήσεις στην καταβολή των προσαυξήσεων στις συντάξεις, έχουν ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούν αφόρητα χιλιάδες συνταξιούχους, με αρκετούς εξ αυτών να περιμένουν μάταια, έως και 69 μήνες! Έχουν όμως και πρακτικό αποτύπωμα στα δημοσιονομικά του ΕΦΚΑ, αφού προκαλούν τεράστια «μαύρη τρύπα» που φτάνει έως τα 828 εκατ. ευρώ…

Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από το ΕΝΔΙΣΥ, που θεωρεί ότι άμεσα θιγόμενοι είναι το λιγότερο 80.000 συνταξιούχοι. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατέθεσε πριν από μερικές μέρες μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα «για μη εφαρμογή νόμου» από την πλευρά της διοίκησης του ΕΦΚΑ. Πρόκειται για το «νόμο Κατρούγκαλου» (ν.4387/16) που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2016 και προέβλεψε προσαύξηση για όσους ασφαλισμένους – συνταξιούχους, είχαν υποβάλλει πρόσθετα ένσημα, με όρους παράλληλης ασφάλισης, στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Η σχετική διάταξη δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα και υπάρχουν δικαιούχοι που τους οφείλονται αναδρομικά ποσά 69 μηνών!

Το ΕΝΔΙΣΥ κάνει λόγο για «κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων» τόσο από τη σημερινή, όσο και από την προηγούμενη κυβέρνηση, που δεν εφάρμοσαν το νόμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δίκτυο αναφέρεται σε διαδοχικές εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Εργασίας, χωρίς όμως το πρόβλημα να λύνεται. Τελευταίες πληροφορίες ήθελαν ο ΕΦΚΑ να έχει παραλάβει το απαραίτητο λογισμικό, ώστε να μπορεί να υπολογιστεί η όποια προσαύξηση, για να αποδοθεί στη συνέχεια στις συντάξεις των δικαιούχων. Όμως εδώ και δυόμιση μήνες, το σχετικό λογισμικό δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία και έτσι η εκκρεμότητα παραμένει.

πηγή: asfalistiko.gr