Θετική η ΕΚΤ σε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης – Έκθετοι Μητσοτάκης και Σταϊκούρας

Απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη για το αν συμφωνεί με την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ είναι θετικές σε μέτρα φοροελαφρύνσεων στην ενέργεια, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολίτες και στην Ελλάδα από την ακρίβεια που τροφοδοτούν οι διεθνείς ανατιμήσεις.

Ο κ. Παπαδημούλης είχε σημειώσει μεταξύ άλλων ότι «έχουμε μεγάλη αύξηση των τιμών των καυσίμων και η Κομισιόν προτείνει στην εργαλειοθήκη της από τον Οκτώβριο την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Συμφωνείτε με αυτή την πρόταση της Κομισιόν; Την θεωρείτε χρήσιμη, καθώς μας είπατε ότι ο υψηλός πληρωρισμός κυρίως οφείλεται στην έκρηξη τιμών των καυσίμων;», κατέληξε στην ερώτησή του.

«Οσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας, για τις φορολογικές ελαφρύνσεις έτσι ώστε σε περίπτωση υψηλών ενεργειακών τιμών, να ανακουφιστεί ο κόσμος. Προφανώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημοσιεύσει ένα κατάλογο με τα πιθανά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Από δημοσιονομική άποψη πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει εστίαση στους πιο ευάλωτους, θα πρέπει οπωσδήποτε να αφορά συγκεκριμένη χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματικά το υψηλό ενεργειακό κόστος δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε συγκεκριμένους πολίτες», είπε η κα Λαγκάρντ.

ΠΗΓΗ: avgi.gr