Ανεμβολίαστοι από αύριο όσοι δεν έχουν κάνει τρίτη δόση, επτά μήνες μετά τη δεύτερη

Λήγει από αύριο Δευτέρα, η παράταση μίας εβδομάδας που είχε δώσει το υπουργείο Υγείας στη χρονική ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον νέο κορονοϊό, καθώς, λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας είχαν σημειωθεί προβλήματα και στην εκτέλεση των ραντεβού εμβολιασμού.

Έτσι, όσοι ενήλικοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και δεν έχουν προχωρήσει στην αναμνηστική δόση επτά μήνες μετά τη δεύτερη, έως και την 7η Φεβρουαρίου, από αύριο θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.

Πρόκειται για περίπου 300.000 άτομα, που πλέον δε θα κατέχουν το απαραίτητο πιστοποιητικό για την πρόσβαση στους χώρους όπου είναι απαραίτητο, όπως οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ, το οποίο θα πληρώνουν οι ίδιοι πριν μεταβούν στην δουλειά τους και το ίδιο μέτρο αναμένεται πως θα ισχύσει και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα άλλαξε ο τρόπος έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης. Οι εμβολιασμένοι πρέπει να έχουν θετικό rapid test για να το εκδίδουν, ενώ οι ανεμβολίαστοι χρειάζονται θετικό μοριακό έλεγχο PCR.

Εξάλλου από αύριο, όσοι ταξιδιώτες διαθέτουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό –έχει ισχύ εννέα μηνών– δε θα υποχρεούνται να κάνουν rapid ή PCR τεστ για να μπουν στην Ελλάδα. Το μέτρο αφορά στους εμβολιασμένους, ενώ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ισχύει ό,τι ίσχυε: θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα.

Μέχρι σήμερα Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, όλοι όσοι ταξίδευαν προς την Ελλάδα, έπρεπε να διαθέτουν αρνητικό μοριακό τεστ που έχει διενεργηθεί εντός 72 ωρών ή να έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε rapid test 24 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Ακόμη, διατηρούνται σε ισχύ για ακόμη μια εβδομάδα τα υφιστάμενα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του νέου κορονοϊού (ως και τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00). Από την 31η Ιανουαρίου, απελευθερώθηκε το ωράριο λειτουργίας εστιατορίων και χώρων διασκέδασης, επιτράπηκε ξανά η μουσική, ωστόσο οι χώροι αυτοί υποχρεούνται να λειτουργούν μόνο με καθήμενους, με αποστάσεις και έξι άτομα ανά τραπέζι το μέγιστο. Η είσοδος σε εστίαση και διασκέδαση εξακολουθεί να επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους και όσους νόσησαν τους τελευταίους τρεις μήνες.

πηγή: efsyn.gr