Άρης Καζάκος / Το κράτος πρόνοιας και η εργασία πρέπει να προστατευθούν συνταγματικά

«Απαιτείται επιστράτευση της κοινωνίας για να στηριχθούν μεταρρυθμίσεις που θα στερεώσουν τους θεσμούς του μεταπολεμικού κράτους πρόνοιας»

«Αν δεν στηρίξουμε την αξιοπρεπή εργασία, δεν έχουμε καμία πιθανότητα να επιβιώσει το κοινωνικό κράτος και η μορφή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που γνωρίζουμε», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο ομότιμος  καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Άρης Καζάκος. 

«Η κοινωνία πρέπει να συνειδητοποιήσει την ανάγκη να στερεώσουμε τους θεσμούς του κράτους πρόνοιας και της εργασίας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, δεν φτάνει μόνο η αλλαγή πολιτικής. Χρειάζεται Συνταγματική αναθεώρηση και συστράτευση  ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων και πολιτικών δυνάμεων. 

Το ασφαλιστικό σύστημα έχει τεράστιο πρόβλημα εισροής πόρων. Επομένως όταν διαλύεις την εργασία, όταν αντί για σταθερή απασχόληση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου επεκτείνεις και πολλαπλασιάζεις συμβάσεις σκουπίδια με επισφαλείς ή ακραία ανασφαλείς εργασιακές σχέσεις, όπως κάνει ο νόμος Χατζηδάκη, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν καταστροφικές επιπτώσεις στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Πρέπει να αποκαταστήσουμε την λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων οι οποίες πρέπει να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους. Δεν μπορεί να μένει το 80% των εργαζομένων εκτός πεδίου συλλογικών συμβάσεων εργασίας όπως γίνεται σήμερα. 

Επίσης το κράτος οφείλει να επιστρέψει όλα αυτά που έκοψε από τους μισθούς έτσι ώστε στη συνέχεια, οι ίδιες οι οργανώσεις να αναλάβουν τη διαπραγμάτευση. Οι εργαζόμενοι έχασαν το 32% των απολαβών τους, το οποίο πρέπει το κράτος να τους το επιστρέψει. Έτσι, με δεδομένες τις θυσίες που επιβλήθηκαν απο τα μνημόνια, ο στόχος για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ δεν είναι καθόλου υπερβολικός. Είναι σημαντικό ο μισθός να αυξηθεί, όχι μόνο γιατί είναι θέμα βιοπορισμού, αλλά και γιατί οι εργαζόμενοι με τον μισθό τους στηρίζουν την ελληνική οικονομία.  

Οι πολιτικές της ΝΔ ξεπερνιούνται απο την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήδη έχει εκδώσει σχέδιο με οδηγίες για τον κατώτατο μισθό και την εργασία στις πλατφόρμες. Έτσι οι αλλαγές που προωθούνται στην Ε.Ε. στον τομέα της εργασίας, εν πολλοίς και με τη στήριξη του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος, βρίσκονται στον αντίποδα του νόμου Χατζηδάκη και της κυβέρνησης.  

Επιπλέον, ένα από τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να πάρει η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, είναι η επαναφορά του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) προκειμένου να επιτευχθούν συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις στη χώρα μας».