Ισότητα / Εκθέτει την Γκάγκα ο Συνήγορος του Πολίτη για διάκριση φύλου

Καταπέλτης ήταν η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη εις βάρος της Μίνας Γκάγκα, με αφορμή την απόρριψη ένστασης γυναίκας γιατρού επειδή έχει το μειονέκτημα να είναι… μητέρα!

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είχε αγνοήσει πανηγυρικά τις επισημάνσεις και καταγγελίες των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και εκπροσώπων οργανώσεων υπεράσπισης γυναικείων δικαιωμάτων, και είχε επικυρώσει τα πρακτικό Συμβουλίου Επιλογής Επιμελητών ΕΣΥ του «Λαϊκού» νοσοκομείου, με το οποίο γυναίκα γιατρός δεν μπορούσε να τοποθετηθεί στη θέση του Επιμελητή Β’ επειδή είναι μητέρα μικρών παιδιών. Τότε η γιατρός είχε προχωρήσει σε ένσταση, η οποία απορρίφθηκε από τη Μίνα Γκάγκα. Μάλιστα, με δελτίο Τύπου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, χωρίς όμως να πείσει για την απόφαση.

Σήμερα, λίγους μήνες αργότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη με σχετική έκθεση κατακεραυνώνει την αναπληρώτρια υπουργό, επιβεβαιώνοντας τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Η απόφαση «συνιστά αρχή απόδειξης για διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου σε συνδυασμό με την οικογενειακή κατάσταση», τονίζεται στην απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη και παράλληλα προτείνεται να πραγματοποιηθεί νέα κρίση για την επιλογή υποψήφιας για τη θέση.

Μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5 και στον Γιάννη Ανδρουλιδάκη, ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου τόνισε ότι η Μίνα Γκάγκα παραβίασε σωρεία διατάξεων και «μας γυρίζει 50 χρόνια πίσω». Σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον η ευθύνη βαραίνει τον πρωθυπουργό, καθώς η αναπληρώτρια υπουργός δεν είναι υφυπουργός και υπάγεται στον πρωθυπουργό. «Είναι ευθύνη του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενεργήσει, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία, γιατί αλλιώς θα είναι ο ίδιος συνυπεύθυνος για μια αθλιότητα μισογυνισμού», καταλήγει ο Πάνος Παπανικολάου.

πηγή: avgi.gr