Διονύσης Τεμπονέρας: Εγκύκλιος Τσακλόγλου – Η μεγαλύτερη περικοπή συντάξεων μετά το 2013

Η εγκύκλιος Τσακλόγλου είναι απαράδεκτη και πρέπει να ανακληθεί άμεσα. Οτιδήποτε λιγότερο συνιστά εμπαιγμό και αναξιοπρεπή συμπεριφορά απέναντι στους συνταξιούχους.

Η περίφημη «εγκύκλιος Τσακλόγλου», που δημοσιεύτηκε την προ-παραμονή της Πρωτοχρονιάς, συνιστά την μεγαλύτερη μείωση συντάξεων, που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι, από το 2013, οπότε και κόπηκαν τα «δώρα», από τους συνταξιούχους.

Η εγκύκλιος έρχεται να αλλάξει δραστικά το προηγούμενο καθεστώς, που ίσχυε από το 2016, σύμφωνα με το οποίο, αν ένας συνταξιούχος λόγω γήρατος ή αναπηρίας, λάμβανε και σύνταξη λόγω χηρείας, χορηγείτο για το δεύτερο δικαίωμα και τμήμα της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ, δηλαδή μέχρι και 268 ευρώ επιπλέον, στο άθροισμα των συντάξεων.

Η νέα εγκύκλιος βάζει πλαφόν στο άθροισμα των Εθνικών Συντάξεων που μπορεί να λάβει ένας συνταξιούχος, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 384 ευρώ, στο σύνολο.

Χαμένοι από τη νέα εγκύκλιο, τα οικονομικά αποτελέσματα της οποίας τρέχουν από την παραμονή Πρωτοχρονιάς, είναι οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος και αναπηρίας, που λαμβάνουν και συντάξεις χηρείας, δηλαδή κατά πλειοψηφία, οι χήροι/ες και οι ανάπηροι. Επηρεάζονται όμως και οι αγρότες αλλά και οι παλιοί συνταξιούχοι πριν το «νόμο Κατρουγκαλου», δηλ. όσοι ήταν συνταξιούχοι, πριν από τις 13.5.2016.

1.ΝΕΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 13.5.2016

Για τους νέους συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει από τον Μάιο του 2016 και μετά, το «ψαλίδι» θα επιβληθεί άμεσα από την καταβολή της σύνταξης Φεβρουαρίου, στα τέλη Ιανουαρίου. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις, που φτάνουν και τα 268 ευρώ ανά μήνα, στις συντάξεις που λαμβάνουν, ακόμα και αν τις είχαν λάβει πριν από 3 ή 4 χρόνια. Γίνεται αντιληπτό ποια είναι η επίπτωση στον οικονομικό προγραμματισμό των συνταξιούχων αυτών, που έκαναν τους υπολογισμούς τους μέχρι σήμερα με συγκεκριμένα μεγέθη και τι ανατροπές επιφέρουν οι αλλαγές αυτές, για παράδειγμα σε εκείνους που είχαν δανειστεί κλπ.

Για παράδειγμα:

Έστω γυναίκα λαμβάνει αναπηρική σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, με βαθμό αναπηρίας 70%, ύψους €600 (ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €288 + ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €312). Ο ασφαλισμένος σύζυγος πεθαίνει το 2020 και δικαιούτο σύνταξης ύψους €900 (ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €384 + ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €516).

Την πρώτη τριετία, η επιζώσα σύζυγος λαμβάνει κανονικά την σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος και τη σύνταξη λόγω θανάτου που αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης που δικαιούτο ο θανών (70% x €900 = €630 και αναλύεται σε ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €268,8 + ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €361,2).

Σύνολο συντάξεων μέχρι σήμερα, εξ ιδίου δικαιώματος και θανάτου: €1.230 (Ε.Σ. 288+268,8 και Α.Σ. 312+361,2).

Με την εορταστική «εγκύκλιο Τσακλόγλου» το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, δεν μπορεί να ξεπερνά σε άθροισμα από διαφορετικά δικαιώματα (σύνταξη χηρείας και αναπηρίας ή γήρατος), το ποσό των 384 ευρώ, δηλαδή μια πλήρη Εθνική Σύνταξη.

Συνεπώς η ίδια ανάπηρη χήρα στο ίδιο παράδειγμα, θα λάβει το τέλος Γενάρη, από την Εθνική Σύνταξη λιγότερα 172,8 ευρώ το μήνα (αντί για 268,8 + 288 = 556,8 € θα πάρει 384€) δηλαδή θα λάβει, αντί για 1.230, μόνο 1.057,2€ συνολικά.

2.ΠΑΛΙΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 13.5.2016

Για τους παλαιούς συνταξιούχους (πριν από τον Μάιο του 2016) που διατηρούν προσωπική διαφορά δεν θα υπάρξει διαφορά στο καταβαλλόμενο ποσό, καθώς η δεύτερη εθνική σύνταξη που χάνεται, θα αυξήσει την προσωπική διαφορά.
Θα υπάρξει όμως έμμεση μείωση συντάξεων καθώς από το 2023αναμένεται να ξεπαγώσουν οι συντάξεις και να ξεκινήσουν να δίνονται αυξήσεις με βάση τον πληθωρισμό και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για όσους ωστόσο συνταξιούχους διατηρούν προσωπική διαφορά, η ετήσια αύξηση δεν θα φαίνεται στο λογαριασμό τους αλλά «καταναλώνεται» από την προσωπική διαφορά. Έτσι οι παλιοί συνταξιούχοι θα υποστούν έμμεσα μείωση μελλοντικής σύνταξης.

3.ΧΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μικρότερες απώλειες θα δουν οι αγρότες που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από 1.1.2017 και μετά. Οι εν λόγω αγρότες λαμβάνουν ένα τμήμα της σύνταξής τους με τον νέο τρόπο υπολογισμού («νόμος Κατρούγκαλου»). Όσοι λοιπόν εξ αυτών λαμβάνουν ήδη πλήρη Εθνική Σύνταξη δική τους, θα δουν το ανωτέρω ποσό να χάνεται.

4.ΓΕΝΝΩΝΤΑΙ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Α)Ένα από τα ερωτήματα που γεννώνται είναι γιατί το αρμόδιο Υπουργείο επέλεξε τώρα να εφαρμόσει ένα νόμο που είχε ερμηνευτεί διαφορετικά από το 2016(με άλλη εγκύκλιο).Ποιο είναι το δημοσιονομικό όφελος από την απόφαση αυτή και πως σταθμίζεται σε σχέση με τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σε μερίδα των συνταξιούχων;

Β)Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι «παρανομούσε» επ’ι δυόμιση έτη(από τότε που ανέλαβε) και χορηγούσε τις συγκεκριμένες συντάξεις;

Γ) Πόσο θίγεται η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς τη διοίκηση όταν ανατρέπονται παγιωμένες καταστάσεις πεντέμισι χρόνια μετά την ισχύ του νόμου; Πως θα προστατευτούν για παράδειγμα ευάλωτες ομάδες και δανειολήπτες;

Δ)Γιατί η εγκύκλιος υπογράφεται από τον υφυπουργό και όχι από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου; Είναι σύμφωνοι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας με αυτήν την επιλογή;

Ε)Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι εφαρμόζει ορθά το «νόμο Κατρούγκαλου» και θεωρεί άδικη τη ρύθμιση γιατί δεν νομοθετεί για να τον αλλάξει, όταν μάλιστα αυτό ευαγγελιζόταν προεκλογικά όταν εκλέχτηκε με το ΄ύνθημα ότι θα καταργήσει το ν.4387/2016;

ΣΤ)Επιχείρησε ή όχι η κυβέρνηση να περάσει «στα κρυφά» την εν λόγω ρύθμιση εκδίδοντας παραμονή Πρωτοχρονιάς μια εγκύκλιο, την ημέρα που είχαμε 35.000 κρούσματα; Ποια είναι τα όρια πια της επικοινωνιακής διαχείρισης και πόσο γρήγορα σκοντάφτει στην πραγματικότητα τελικά;

5.ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ

Την ώρα που η ακρίβεια και η πανδημία, σαρώνει το εισόδημα των συνταξιούχων, που βλέπουν παγωμένες τις συντάξεις τους επί μια δεκαετία, η κυβέρνηση στερεί εκατοντάδες ευρώ, από τους αναπήρους και τις χήρες, τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι συνταξιούχοι είναι εκείνοι που δεν είδαν καν την πενιχρή αύξηση του 2% στον κατώτατο μισθό, αλλά υφίστανται και την αύξηση του 180% στο φυσικό αέριο και την αύξηση του 18% στο λάδι κλπ.

Η εγκύκλιος Τσακλόγλου είναι απαράδεκτη και πρέπει να ανακληθεί άμεσα. Οτιδήποτε λιγότερο συνιστά εμπαιγμό και αναξιοπρεπή συμπεριφορά απέναντι στους συνταξιούχους.

Διονύσης Τεμπονέρας, Δικηγόρος – Εργατολόγος

πηγή: ieidiseis.gr