Σχολεία: Όλα τα σενάρια ανοιχτά με βάση τι θα πουν οι επιστήμονες

«Αν μας εγγυηθούν οι επιστήμονες ότι μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, δεν υπάρχει λόγος να μετατεθεί το άνοιγμα τους» τόνισε με σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Την επιδίωξη της κυβέρνησης να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία μετά τις γιορτές επανέλαβε με σημερινές του δηλώσεις ο Γιάννης Οικονόμου, διευκρινίζοντας ωστόσο πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις των επιστημόνων και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. 

«Αν μας εγγυηθούν οι επιστήμονες ότι μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, δεν υπάρχει λόγος να μετατεθεί το άνοιγμα τους» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία εισήγηση να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου. 

Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις των μέτρων στα σχολεία, όπως είναι ο διαγνωστικός έλεγχος και τα περισσότερα τεστ.

«Θα εξαντλήσουμε κάθε εργαλείο, κάθε πιθανότητα, που έχουμε στα χεριά μας για να ατυχούμε το άνοιγμα των σχολείων» ανέφερε, προσθέτοντας πως «τώρα που οι μαθητές είναι εκτός σχολικού περιβάλλοντος με την Όμικρον να δείχνει τη διασπορά και με τις νέες ηλικίες πιο ευαίσθητες, χρειάζεται ενδεχομένως κάποια τροποποίηση, κάποιος πιο αυστηρός έλεγχος, για να πάμε 10η Ιανουαρίου και να ανοίξουν τα σχολεία» είπε.

Μακρή: Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία

Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και στη  ώρα τους μετά την περίοδο των διακοπών δήλωσε από τη μεριά της η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η απόφαση είναι τα σχολεία να ανοίξουν στην ώρα τους» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κάποια διαφορετική εισήγηση ως προς το άνοιγμα των σχολείων».

«Θα δούμε αν η Επιτροπή θα προτείνει πιο αυστηρά τεστ ή αυξημένο τέστινγκ» είπε αναφερόμενη στην νέα συνεδρίαση των ειδικών, υπενθυμίζοντας πως για να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων θα πρέπει να έχει προηγηθεί εισήγηση της επιτροπής.

Στο τραπέζι η παράταση των διακοπών;

Οι ειδικοί θα επανεξετάσουν το ζήτημα των σχολείων το επόμενο δεκαήμερο αποκάλυψε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος, απαντώντας σε ερώτημα αν θα παραταθούν οι σχολικές διακοπές.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε ότι θεωρητικά θα μπορούσε να συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δε βρίσκεται στο τραπέζι, και όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία το επόμενο διάστημα.  

Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Υγείας για ενδεχόμενο νέων μέτρων νωρίτερα, αποκάλυψε ότι τη Δευτέρα «στην Επιτροπή υπήρχε συζήτηση πότε να αρχίσουν τα μέτρα, κάποια μέλη επέμεναν ότι πρέπει να αρχίσουν όσο το δυνατόν συντομότερα, αλλά επικράτησε η άποψη ότι και για λόγους κοινωνικούς, δόθηκε παράταση τουλάχιστον για τις μέρες της Πρωτοχρονιάς ο κόσμος να μπορέσει να διασκεδάσει».

«Αν το δει κανείς απολύτως επιδημιολογικά από πλευράς δημοσίας υγείας πρέπει να κλείσουμε χθες που λέει ο λόγος, αλλά επειδή η πολιτεία κοίτα και το ρεαλιστικό του πράγματος τη δυνατότητα εφαρμογής κλπ τελικώς αποφασίστηκε από την Πολιτεία να γίνει ό,τι γίνεται», ανέφερε.  

«Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί (…) βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κίνδυνο» προειδοποίησε ο κ. Βατόπουλος.

Σε ποια μέτρα προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το alfavita.gr, συζητείται ως πρώτο μέτρο η αναστολή των σχολικών εκδρομών κυρίως αυτές προς το εξωτερικό, με τα κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν πως δεν συζητείται η επιστροφή στην τηλεκπαίδευση και πως η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων θα συνεχιστεί κανονικά. 

ΠΗΓΗ: alfavita.gr