Διονύσης Τεμπονέρας: Οι χριστουγεννιάτικες άδειες στον ΕΦΚΑ και ο πολιτικός καλικάντζαρος Κωστής Χατζηδάκης

Πρόκειται για την επιτομή του πολιτικού καιροσκοπισμού, της επικοινωνιακής διαχείρισης και της κοινωνικής αναλγησίας.

Δεν έχει προηγούμενο, αυτό που συμβαίνει στον ΕΦΚΑ, τις τελευταίες ημέρες, μετά την απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Χατζηδάκη, να αναστείλει και να ανακαλέσει, όλες τις χριστουγεννιάτικες άδειες των υπαλλήλων του φορέα(από 20 Δεκεμβρίου του 2021,έως 7 Ιανουαρίου του 2022).

Ο αρμόδιος Υπουργός, προχώρησε σε μια πρωτοφανή κίνηση, με στόχο, σύμφωνα με δηλώσεις του, «να εξυπηρετηθούν οι πολίτες σε μια σειρά από πιεστικές σε χρόνο υποχρεώσεις, όπως οι εκκρεμείς συντάξεις ή η έκδοση ασφαλιστικών ενημεροτήτων».

Δήλωσε επίσης ότι, «όσων υπαλλήλων οι άδειες ανασταλούν τώρα, θα τις πάρουν με τη νέα χρονιά».

Ουσιαστικά, ο κ.Χατζηδάκης, έκανε χρήση του άρθρου 49 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007), σύμφωνα με τον οποίο: «Επιτρέπεται να μην χορηγείται, να περιορίζεται ή να ανακαλείται η κανονική άδεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες της υπηρεσίας, μετά όμως από έγκριση του οργάνου, που προΐσταται εκείνου, το οποίο είναι αρμόδιο για τη χορήγηση της άδειας».

Η απάντηση των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, ήταν άμεση. Διαμαρτυρόμενοι, για τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και τις πειθαρχικές διώξεις, που καθημερινά εξαπολύει εναντίον τους, ο προϊστάμενος Υπουργός, εξήγγειλαν απεργιακή κινητοποίηση, για χθες 23/12 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας.

Ο ΕΦΚΑ κατόπιν τούτων, προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία παράνομη, κάνοντας χρήση του «νόμου Χατζηδάκη» που προβλέπει την υποχρέωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων να ενημερώνουν και να διαβουλεύονται με τον εργοδότη 4 ημέρες πριν την διεξαγωγή των κινητοποιήσεων(αλλά και την τήρηση άλλων απίθανων γραφειοκρατικών διατυπώσεων του νόμου). Επειδή υπήρξε η βεβαιότητα ότι, η απεργία θα κριθεί παράνομη, η ΑΔΕΔΥ κάλυψε την απεργία, ως τριτοβάθμια οργάνωση, ώστε να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ και να γίνει δυνατή, η συμμετοχή στην απεργία.

Ουσιαστικά, ο κ.Χατζηδάκης κατόρθωσε και να «κλείσει» ο ίδιος τον ΕΦΚΑ και να εξοργίσει το προσωπικό του φορέα, που δίνει την μάχη της έκδοσης των συντάξεων, σε αντίξοες συνθήκες αλλά και τελικά, να γίνει ο «πρωταγωνιστής», της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των επιχειρήσεων, που τις τελευταίες μέρες του χρόνου, σπεύδουν να ολοκληρώσουν, τις εκκρεμότητες τους.

Πρόκειται για ενέργεια του κ.Χατζηδάκη, κόντρα την κοινή λογική. Η μήπως όχι;

Πως εξηγείται η αυταρχική αυτή ενέργεια, που αποτελεί «μνημείο αντεργατικής συμπεριφοράς»;

1. Αρχικά έχουν την σημασία τους οι αριθμοί. Στον ΕΦΚΑ αυτή τη στιγμή απασχολούνται 746 εισηγητές και υπάλληλοι που απασχολούνται, στην έκδοση των συντάξεων. Από αυτούς, μόνο ένα μικρό ποσοστό από 20% ως 30%, είναι εκείνοι που συνήθως, κάνουν χρήση, των χριστουγεννιάτικων ημερών αδείας, για να περάσουν χρόνο, με τις οικογένειές τους. Αυτό σημαίνει ότι, οι υπάλληλοι που δεν θα εργαζόντουσαν τις ημέρες των εορτών και θα απασχολούνταν στην έκδοση των συντάξεων, δεν ξεπερνούν τους 200-220 υπαλλήλους, καθώς οι λοιποί εργάζονται κανονικά. Ο κ.Χατζηδάκης όμως, ανακάλεσε τις άδειες, για το σύνολο των 5.000 υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, αδιαφορώντας για εκείνους, που είχαν προγραμματίσει ένα ταξίδι, για να δουν τα παιδιά ή τα εγγόνια τους, τις ημέρες των εορτών ή να ξεκουραστούν για να ανακτήσουν δυνάμεις. Οι 200 υπάλληλοι την περίοδο των εορτών, ακόμα και αν έπιαναν το στόχο, για έκδοση 3 συντάξεων την ημέρα(επίσημη στοχοθεσία του Υπουργείου), θα έβγαζαν, περίπου 600 συντάξεις ημερησίως για 15 εργάσιμες ημέρες (δηλ. 9.000 συντάξεις),από το σύνολο των 400.000 εκκρεμοτήτων, που έχει ο ΕΦΚΑ, σε κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ, δηλαδή θα διεκπεραίωναν, μόλις το 2,2% επί του συνόλου των εκκρεμοτήτων! Πρόκειται για την επιτομή του πολιτικού καιροσκοπισμού, της επικοινωνιακής διαχείρισης και της κοινωνικής αναλγησίας.

2. Βασικό μέλημα του Υπουργού, είναι βεβαίως να ενεργοποιήσει τον πιο ποταπό, κοινωνικό αυτοματισμό και να φορτώσει τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για την εκτόξευση των εκκρεμών συντάξεων, στο προσωπικό του ΕΦΚΑ. Αφού απέτυχαν όλες οι πρωτοβουλίες του κ.Χατζηδάκη, για να επιλύσει το ζήτημα των καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων (task force με επικεφαλής στέλεχος της αγοράς, πρόσληψη συνταξιούχων για έκδοση συντάξεων, που τελικά δεν προσελήφθησαν, προκαταβολές συντάξεων μόνο στο 1/5 των συνταξιούχων, που περιμένουν τη σύνταξή τους, το φιάσκο της αυτοματοποιημένης διαδικασίας της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» και των πιστοποιημένων επαγγελματιών κλπ.), «υπεύθυνοι» για όλες τις παθογένειες του ΕΦΚΑ, εμφανίζονται οι υπάλληλοι που στηρίζουν την κοινωνική ασφάλιση, εδώ και 100 χρόνια. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των αστοχιών του Υπουργείου, είναι το εξής: Πριν ένα χρόνο, εξαγγέλθηκε η πρόσληψη 100 συνταξιούχων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ που θα προσλαμβάνονταν με συμβάσεις έργου για να βγάζουν συντάξεις. Μόλις ένα χρόνο μετά, κατέφτασαν οι πρώτοι υπάλληλοι οι οποίοι είναι συνταξιούχοι από το τ.ΙΚΑ από το 2002(και ηλικίας 75 ετών)!Εν τω μεταξύ η νομοθεσία από τότε έχει αλλάξει 100 φορές, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να μην μπορούν να βοηθήσουν καθόλου. Είναι ενδεικτικό τη έλλειψης σχεδιασμού και επίγνωσης της πραγματικότητα,ς που επικρατεί στο Υπουργείο Εργασίας.

3. Τι απέγινε άραγε, η κυβερνητική δέσμευση, που έλεγε πριν 1 έτος, ότι το 85% των νέων συντάξεων από τον Δεκέμβρη του 2021, θα εκδίδεται «με το πάτημα ενός κουμπιού, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα»; Ούτε το 5% των συντάξεων, δεν βγαίνουν αυτόματα και οι χρόνοι αναμονής για να πάρουν οι συνταξιούχοι, τη σύνταξή τους, ξεπερνούν τα 1-3 έτη!

4. Ο κ.Χατζηδάκης «αδειάζοντας» τον προκάτοχό του,κ.Βρούτση, δήλωσε ότι, υπάρχει νέο χρονοδιάγραμμα, για την διεκπεραίωση των εκκρεμών συντάξεων, σύμφωνα με το οποίο, όλες οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, θα έχουν καταβληθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2022.Και πάλι όμως ο Υπουργός αποδεικνύεται μέγας ψεύτης. Στον προϋπολογισμό που κυρώθηκε πριν από μερικές ημέρες, στη βουλή, η δαπάνη για συντάξεις, σε σχέση με το 2021 εμφανίζεται αυξημένη μόνο, κατά 50 εκατομμύρια ευρώ. Αν ίσχυε, η δέσμευση του κ.Χατζηδάκη, ο προϋπολογισμός, θα έπρεπε να εμφανίζεται με επιπλέον δαπάνη, που θα ξεπερνούσε τα 600 εκατομμύρια ευρώ για το 2022.Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι, η κυβέρνηση «παίζει» με τον πόνο των συνταξιούχων, που μάταια, περιμένουν να πληρωθούν τις συντάξεις τους, τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση και δεν θέλει και δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

5. Υπάρχει όμως και πιο απλή εξήγηση, για την ανωτέρω πολιτική συμπεριφορά του κ.Χατζηδάκη. Η κυβέρνηση έχει στόχο να απαξιώσει το προσωπικό του ΕΦΚΑ και το δημόσιο ΣΚΑ, για να ενισχύσει τους ιδιώτες, που παραμονεύουν. Πού ακούστηκε Υπουργός Εργασίας, να παρακινεί τους υποψηφίους συνταξιούχους, να τρέχουν σε ιδιώτες για να βγουν οι συντάξεις τους; Αυτό ακριβώς δήλωσε από το βήμα του DIGITAL ECONOMY FORUM o κ.Χατζηδάκης, λέγοντας επί λέξει: «Θα συμβούλευα τους συνταξιούχους που υποβάλουν τώρα τα χαρτιά τους, να πηγαίνουν σε δικηγόρους και λογιστές, για να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία». Ενώ βεβαίως δημοσίως ο κ.Χατζηδάκης ισχυρίζεται ότι, η έκδοση των συντάξεων από ιδιώτες, «χρεώνεται» στον ΕΦΚΑ, η «ταρίφα» των ιδιωτών σε ορισμένες περιπτώσεις, φτάνει και τα 2.000 ευρώ, ανά υπόθεση, ποσό που καταβάλλουν οι απεγνωσμένοι συνταξιούχοι.

6. Ήδη ο Υπουργός Εργασίας, ετοιμάζει νομοσχέδιο, που προβλέπει την πρόσληψη ιδιωτών διευθυντών στον ΕΦΚΑ, ιδιωτών που θα προέρχονται από την ελεύθερη αγορά, με γιγάντιες αμοιβές(και εκτός ΑΣΕΠ). Αν συνυπολογίσει κανείς, την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα(έναρξη λειτουργίας του ΤΕΚΑ από το 2022) εξηγείται ακριβώς, όλη η στρατηγική απαξίωσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, που αρχίζει από τις πειθαρχικές διώξεις και το «κυνηγητό» των υπαλλήλων του φορέα και φτάνει στην πλήρη απαξίωση των υφιστάμενων υποδομών. Στρατηγική επιλογή του κ.Χατζηδάκη, είναι η εφαρμογή του «μοντέλου της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ». Πρώτα απαξιώνεται στη συνείδηση της κοινωνίας το δημόσιο αγαθό(μεταφορές, παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση) και μετά αφού καταρρεύσει σαν ώριμο φρούτο, έρχονται οι ιδιώτες, να κάνουν «μπίζνες» εις βάρος των πολιτών, που εμφανίζονται ως επαίτες, για τα αυτονόητα.

7. Όμως η ανάκληση των χριστουγεννιάτικων αδειών δεν αφορά μόνο τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου, μπορεί κάλλιστα έχει εφαρμογή σε όλο το δημόσιο τομέα. Ποια δημόσια υπηρεσία, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, δεν έχει αυξημένες εκκρεμότητες και δεν αντιμετωπίζει μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών; Δικαιοσύνη, εκπαίδευση, υγεία, εφορίες κλπ. είναι τομείς στους οποίους ο νόμος, θα μπορούσε να έχει εφαρμογή αύριο το πρωί και χιλιάδες υπάλληλοι να στερούνται τις άδειές τους. Είναι δυνατόν, τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης και τα χρόνια προβλήματα, να τα επωμίζονται, οι απλοί υπάλληλοι του δημοσίου και όχι οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, που έχουν λάβει τις πολιτικές αποφάσεις και ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση;

8. Ο κ.Χατζηδάκης είναι ο ίδιος, που με τον «δικό του» ν.4808/2021, προέβλεψε τη δυνατότητα μεταφοράς της άδειας αναψυχής στον ιδιωτικό τομέα, στο επόμενο έτος και μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, κάθε έτους. Άρα, πρόκειται για συγκεκριμένη εργοδοτική, αντίληψη του Υπουργού Εργασίας, που την θέσπισε στον ιδιωτικό τομέα και την χρησιμοποιεί, στον δημόσιο τομέα. Άλλωστε, αυτό που συμβαίνει στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, το βιώνουν ήδη, χιλιάδες υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, για πρώτη φορά φέτος, αφού χιλιάδες επιχειρήσεις επέλεξαν, να μην χορηγήσουν τις χριστουγεννιάτικες άδειες στους εργαζόμενούς τους, κάνοντας χρήση του «νόμου Χατζηδάκη», μεταφέροντας το υπόλοιπο αδείας για το 2022.

9. Τέλος, υπάρχει και η ανθρώπινη διάσταση. Ας αναλογιστούμε πως θα φαινόταν σε καθένα από μας, αν ο εργοδότης μας, είτε αυτός είναι το Δημόσιο, είτε ιδιώτης, ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση, μας έκοβε την άδεια την Πρωτοχρονιά, ενώ είχαμε προγραμματίσει ένα ταξίδι στο χωριό, να δούμε την γιαγιά και τον παππού και να περάσουμε τις γιορτές με την οικογένεια; Η άδεια αναψυχής αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό εργασιακό δικαίωμα, καθώς αποσκοπεί στην διακοπή της εργασίας, στην ανάπαυση και την ανάκτηση των δυνάμεων του εργαζομένου. Αυτό δεν γίνεται σεβαστό από τον Υπουργό Εργασίας.

10. Ο κ. Χατζηδάκης, λειτουργεί απέναντι στους εργαζόμενους, σαν πολιτικός «καλικάντζαρος». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι καλικάντζαροι είναι «δαιμόνια» που εμφανίζονται από 25 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, τις μέρες αυτές, τα «νερά είναι αβάφτιστα» και οι καλικάντζαροι, βγαίνουν από τη γη, για να πειράξουν τους ανθρώπους, να τους ανακατέψουν τα σπίτια και να κλέψουν τα δώρα (άδειες) των Χριστουγέννων.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος

πηγή: ieidiseis.gr