Κωστής Χατζηδάκης / Απολύσεις και συντάξεις μέσω call center και chatroom

Σοβαρές καταγγελίες ότι η διαχείριση του τηλεφωνικού κέντρου γίνεται από ανεκπαίδευτους υπαλλήλους των ιδιωτικών εταιρειών που το έχουν αναλάβει

Ημετάθεση εκτός των υπηρεσιών του υπουργείου, και κυρίως του ΕΦΚΑ και του ΣΕΠΕ, των καθημερινών συναλλαγών εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, εργαζομένων και συνταξιούχων, που στο εξής θα διεκπεραιώνονται μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1555, αλλά και μέσω chatroom (!), παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη ως το μεγάλο βήμα για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Να θυμίσουμε ωστόσο ότι η λειτουργία του ενιαίου κέντρου αφενός ανατέθηκε αντί του υπέρογκου ποσού των 12.000.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία και το έργο “έσπασε” σε τρεις υπεργολαβίες που θα διεκπεραιώνουν τρεις διαφορετικές εταιρείες, οι οποίες στο παρελθόν είχαν καταγγελθεί για μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Αφετέρου από τη μέχρι τώρα πρακτική λειτουργία, που είναι σε πειραματικό επίπεδο, υπάρχουν σοβαρότατες καταγγελίες ότι η διαχείριση του 1555 γίνεται από ανεκπαίδευτους υπαλλήλους των ιδιωτικών εταιρειών, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα θέματα των καταγγελιών συμβάσεων εργασίας (απολύσεις), ενώ κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πώς θα γίνει η διεκπεραίωση ενός συνταξιοδοτικού αιτήματος, όταν στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται συναλλαγή σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ.

Οι υπηρεσίες στο call center

Στο νέο σύστημα με το ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο, εκτός από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ και του ΟΠΕΚΑ, θα ενταχθούν άμεσα και οι υπόλοιποι φορείς, όπως το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), η ΕΡΓΑΝΗ, αλλά και υπηρεσίες που σχετίζονται με θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, κοινωνικής ασφάλισης, προγράμματα απασχόλησης / κατάρτισης, θέματα ισότητας και δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής, αλλά και η γραμμή για τη βία κατά των γυναικών.

Όπως αναφέρθηκε, στα θέματα του ΣΕΠΕ οι καταγγελίες περί μη τήρησης της εργασιακής νομοθεσίας δεν θα τυγχάνουν χειρισμού από το front office του 1555, αλλά θα προωθούνται αμέσως στους επιθεωρητές Εργασίας, που θα τις εξετάζουν και θα τις διαχειρίζονται. Επίσης, όσον αφορά στη γραμμή για τη βία κατά των γυναικών (15900), θα δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας και μέσω του 1555, που θα διαβιβάζει αμέσως την κλήση στους ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται με τα θέματα αυτά.

«Δεν πρόκειται απλώς για ένα μεγάλο τηλεφωνικό κέντρο, αλλά για ένα σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης, που θα βασίζεται στο λεγόμενο ticketing”, ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι “στις 100 ημέρες που έχει λειτουργήσει πιλοτικά το 1555 μέχρι τώρα, έχουν γίνει περίπου 400.000 κλήσεις και έχει εξυπηρετηθεί το 96%”.

πηγή avgi – ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ