Το Δημόσιο επιστρέφει στους εργολάβους…

Μονόδρομος πλέον για το Δημόσιο και τους εποπτεύοντες φορείς του η εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες, με νόμο της Ν.Δ. που κατάργησε την εναλλακτική δυνατότητα νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για 18μηνες συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ.

Στον μονόδρομο των εργολάβων καθαριότητας ξαναβάζει η κυβέρνηση το Δημόσιο και τους εποπτεύοντες φορείς του μετά την κατάργηση του άρθρου 8 του Ν. 4765/2017 με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αντιμετωπίσει την αμαρτωλή σχέση εργολάβων-Δημοσίου, θεσμοθετώντας τη δυνατότητα 18μηνων προσλήψεων με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Ο ΟΑΕΔ είναι το πρώτο ΝΠΔΔ που με τη χθεσινή, κατά πλειοψηφία, απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου ανοίγει τον δρόμο στους εργολάβους για την κάλυψη 550 θέσεων εργασίας. Η εκχώρηση της καθαριότητας στους εργολάβους αναμένεται να προκαλέσει στον Οργανισμό αύξηση του κόστους στα 4.600.000 ευρώ ετησίως, 25%-30% σε σύγκριση με το καθεστώς που ίσχυσε μέσω ΑΣΕΠ, ενώ οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν χαμηλότερο μισθό (650 μικτά έναντι των 780 ευρώ μικτά που είναι το ύψος του εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο).

Με την απόφαση διαφώνησε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων Γ. Μακράκης όπως και οι εκπρόσωποι της εργατικής πλευράς (Μ. Κοντοπάνος από τη ΓΣΕΕ). Κατά της μεταβίβασης των υπηρεσιών στους εργολάβους είχαν ταχθεί ψηφίζοντας «παρών» σε προηγούμενη συνεδρίαση και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων. Στην ουσία, όμως, χθες η πλειοψηφία αναγκάστηκε να λάβει απόφαση, πιεζόμενη από το γεγονός ότι τόσο οι κεντρικές υπηρεσίες όσο και οι περιφερειακές διευθύνσεις κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς την κάλυψη από τις υπηρεσίες καθαριότητας.

Καθυστέρηση

Πάντως την επιστροφή των εργολάβων καθαριότητας είχε καταγγείλει ήδη από τον προηγούμενο Μάιο η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ επισημαίνοντας την ακύρωση της διαδικασίας προκήρυξης των θέσεων καθαριότητας μέσω ΑΣΕΠ προκειμένου να πληρωθεί το αναγκαίο χρονικό διάστημα που όριζε η νέα διάταξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αποκλειστική επιλογή ιδιωτών.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2021 και αφορούσε διατάξεις για το ΑΣΕΠ (άρθρο 61 του Ν. 4765/21) κατάργησε τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού στους τομείς καθαριότητας και φύλαξης από τα ΝΠΔΔ και όριζε ότι ο νόμος έχει ισχύ τέσσερις μήνες μετά τη δημοσίευσή του. Με τη νέα διάταξη καταργήθηκε ο Ν. 4506/17, ο οποίος στο άρθρο 8 επέτρεπε την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 18 μηνών. Για τις προσλήψεις προβλεπόταν η έκδοση προκήρυξης και η έγκριση από το ΑΣΕΠ.

Η υιοθέτηση της συγκεκριμένης διάταξης ήταν αποτέλεσμα της ανταπόκρισης που βρήκαν οι αγώνες από τα σωματεία καθαριστριών και της τέως ευρωβουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνας Κούνεβα, η οποία τον Δεκέμβριο του 2008, ούσα καθαρίστρια στους ΗΣΑΠ, υπέστη βάναυση επίθεση με καυστικό υγρό. Μια υπόθεση η οποία αν και τέθηκε στο αρχείο είχε συνδεθεί με τη συνδικαλιστική της δράση ενάντια σε εργολαβικές αυθαιρεσίες. Και υπό αυτήν την έννοια, η διάταξη της Ν.Δ. με την οποία επιστρέφει ως αποκλειστικό το παλαιό καθεστώς, σηματοδοτεί και μια σημαντική οπισθοχώρηση σε κοινωνικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι και με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ δεν απέκλειαν και τη δυνατότητα επιλογής εργολάβων. Ωστόσο περιόριζε αρκετά το εύρος τους.

Εννοείται πως μετά την εκχώρηση των υπηρεσιών αποκλειστικά σε εργολαβίες χιλιάδες άνθρωποι που προσελήφθησαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και μοριοδοτούνταν και με κριτήριο την ευαλωτότητα (οικογενειακή, εισοδηματική κατάσταση, διάρκεια ανεργίας) θα βρεθούν ξανά στον δρόμο, χάνοντας τη δυνατότητα να ενταχθούν στο επικείμενο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, αφού δεν συμπληρώνουν προϋποθέσεις μακροχρόνιας ανεργίας.

efsyn – ΚΟΨΙΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ