Δωρεές με οσμή σκανδάλου στο «επιτελικό κράτος» του Μαξίμου

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο επί του τριγώνου Βασιλίσσης Σοφίας- Ηρώδου  Αττικού  και Πλατείας Κολωνακίου έως την οδό Ζαλοκώστα. Σε αυτήν την περιοχή του αθηναϊκού κέντρου βρίσκεται το Μαξίμου, το ΥΠΕΞ και τα «στέκια» των παρατρεχάμενων των υπουργικών γραφείων. Είναι η καρδιά του «επιτελικού κράτους» του Κυριάκου Μητσοτάκη.Συγκεκριμένα επιστολή τού επί τιμή πρέσβη Ν. Βαμβουνάκη αποκαλύπτει ότι 10.000.000 δολάρια που δόθηκαν από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού δεν κατατέθηκαν σε λογαριασμό του Δημοσίου αλλά στην εταιρεία Price Waterhouse and Coopers! Επίσης δεν υπάρχει καμιά αναφορά για τη δωρεά στη «Διαύγεια» ούτε από τα υπουργεία Εξωτερικών και Υγείας.

Στο επιτελικό κράτος των απευθείας αναθέσεων και κυρίως των απευθείας διορισμών, στους οποίους σε ό,τι αφορά τις ισχυρές κρατικές θέσεις άνοιξε τον χορό ο ίδιος ο πρωθυπουργός, φαίνεται ότι έχουμε τώρα και τις απευθείας φιλάνθρωπες δωρεές! Δυστυχώς η πανδημία έγινε σε όλα τα επίπεδα το ισχυρό άλλοθι της αδιαφάνειας και το ισχυρό όπλο της κυβέρνησης στην άρνησή της να δίνει εξηγήσεις.

Από την άλλη οι γενναιόδωρες προσφορές στα ΜΜΕ που αναμασούν την κυβερνητική προπαγάνδα (μεταξύ μας αυτό θα το έκαναν και δωρεάν) συσκοτίζει κάθε είδους ενημέρωση για το πού και πώς ξοδεύεται το δημόσιο χρήμα. Σήμερα χάρη και πάλι σε έναν έντιμο διπλωμάτη που επί χρόνια παλεύει για να υπάρξει επιτέλους και στη χώρα μας ένας οικονομικός έλεγχος στο όνομα των πολιτών, ήρθε σε γνώση μας, και σε γνώση πολλών άλλων ΜΜΕ που επέλεξαν να αδιαφορήσουν, μια τουλάχιστον παράξενη «δωρεά».

Ας πιάσουμε όμως από την αρχή το νήμα της πορείας αυτής της δωρεάς, όπως ακριβώς την περιγράφει ο ε.τ. πρέσβης Ν. Βαμβουνάκης που υπηρέτησε και ως πρέσβης στη Σ. Αραβία. Ενα αναλυτικό ανοιχτό γράμμα του προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και προς σειρά ΜΜΕ που εστάλη στις 17.9 θέτει σειρά ερωτημάτων για τη δωρεά 10.000.000 δολαρίων προς την Ελλάδα για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Πώς δηλαδή μία δωρεά 10 εκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού από την Σαουδική Αραβία καταλήγει δια μέσου του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Θεμιστοκλέους, αφού το όνομα του αναφέρεται φαρδιά πλατιά σε σχετικό επίσημο έγγραφο, φθάνει ή  το ίχνος των χρημάτων «χάνεται» στη σκιά μίας εταιρείας με την οποία το ελληνικό κράτος (άρα εν γνώσει του «επιτελικού κράτους του Μαξίμου) κάνει δουλειές. Καλές και πολλές δουλειές.

Πως εμπλέκεται το όνομα του ΓΓ του Υπουργείου Υγείας σε αυτήν την υπόθεση; Μα με την αναφορά του ονόματος του στο έγγραφο, φωτογραφία του οποίου μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Και μία απαραίτητη συμπλήρωση:

Η Ελλάδα για κάποιους λόγους και με την πιεστική εμμονή των ΗΠΑ στέλνει συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων PATRIOT στην Σαουδική Αραβία. Η πυροβολαρχία αυτή πλαισιώνεται βεβαίως και από αριθμό έμπειρων Ελλήνων αξιωματικών και υπαξιωματικών. Η πυροβολαρχία στέλνεται για να προστατεύει την Σαουδική Αραβία από το Ιράν και από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης οι οποίοι βομβαρδίζουν με ιρανικής κατασκευής πυραύλους σαουδαραβικές υποδομές. Με λίγα λόγια η Ελλάδα, πάντα για περίεργους λόγους, εμπλέκεται πλέον σε ένα γεωστρατηγικό πάζλ το οποίο δεν την αφορά. Κάποιοι επιμένουν να συνδέουν αυτήν την αποστολή μίας πυροβολαρχία PATRIOT  με τα 10 εκατομμύρια δολάρια και την περίεργη διαδρομή του χρήματος. Απαιτούνται δηλαδή εξηγήσεις. Ιδού άλλο ένα πεδίον δόξης λαμπρόν για το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη το οποίο συνήθως τηρεί «σιγή ασυρμάτου» όταν καλείται να εξηγήσει τα ανεξήγητα.

Η επιστολή του Νίκου Βαμβουνάκη έχει ως εξής :

ΑΘΗΝΑ 17.9 Κύριε πρωθυπουργέ,

1. Μου περιήλθε προ ημερών το σχέδιο του «Memorandum of Financial Contribution» (MFC) μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας (εκπροσωπούμενης από τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους) και του «Ανθρωπιστικού Οργανισμού του βασιλέα Salman» (KSRelief Centre) της Σαουδικής Αραβίας που αφορά τη δωρεά στην Ελλάδα 10.000.000 δολ. ΗΠΑ για την καταπολέμηση του COVID.

2. Περιέργως, η γενναιόδωρη αυτή χειρονομία δεν ανακοινώθηκε επισήμως από το ΥΠΕΞ ή το υπ. Υγείας, ούτε υπάρχει η παραμικρή αναφορά στα ελληνικά ΜΜΕ. Δεν γίνεται επίσης μνεία της στον ιστότοπο του KSRelief/org (https://www.ksrelief.org/ και https://www.ksrelief.org/Pages/NewsDetails/C3D85FEA-C9E9-4210-B29A-D60D603D3575).

3. Στη σελ. 3 του MFC, διαπίστωσα με έκπληξη ότι ο τραπεζικός λογαριασμός που δόθηκε από ελληνικής πλευράς για την κατάθεση του παραπάνω ποσού δεν είναι αυτός της Τραπέζης της Ελλάδος ή κάποιας ΔΟΥ, αλλά ο λογαριασμός GR9201715580006558101865331 στην Τράπεζα Πειραιώς ο οποίος ανήκει στη γνωστή εταιρεία Price Waterhouse and Coopers, ο επικεφαλής της οποίας στην Ελλάδα είναι κυπριακής καταγωγής.

4. Για την επαλήθευση του λογαριασμού, ξεκίνησα τη διαδικασία αποστολής ενός δικού μου χρηματικού ποσού, χωρίς να την ολοκληρώσω, διαπιστώνοντας έτσι ότι αυτός ανήκει όντως στην «PRICEWATERHOUSECOOPERS BUSINESS SOLUTIONS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ».

(Στη συνέχεια ο κ. Βαμβουνάκης παραθέτει μια εικονική κατάθεση στον ίδιο λογαριασμό προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιον ανήκει.)

Έλεγξα επίσης τον αριθμό τηλεφώνου (2131331070) που αναγράφεται στο MFC κάτω από το όνομα του γ.γ. Μ. Θεμιστοκλέους και διαπίστωσα ότι δεν ανήκει στο υπουργείο Υγείας.

5. Δεν νομίζω ότι θα ισχυριστεί κάποιος ότι οι Σαουδάραβες επέλεξαν να πιστωθούν τα 10.000.000 δολ. στον λογαριασμό μιας διεθνούς ελεγκτικής εταιρείας επειδή δεν μας εμπιστεύονται ως χώρα. Θα ήταν κόλαφος για την Ελλάδα, αφού θα σήμαινε ότι ο δωρητής αμφιβάλλει για τη διαφανή διαχείριση του ποσού από την κυβέρνησή σας. Άλλωστε, ο λογαριασμός αυτός δόθηκε στους Σαουδάραβες από εμάς τους ίδιους. Γνωρίζω μάλιστα από το δικό μας ΥΠΕΞ ότι η εδώ πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας ζητούσε επί μήνες έναν τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να εμβάσει τα χρήματα. Το ότι δεν δόθηκε λογαριασμός του ελληνικού Δημοσίου προκαλεί εύλογα ερωτήματα που μάλλον χρήζουν και δικαστικής διερεύνησης.

6. Διερωτώμαι αν η δωρεά των 10.000.000 σχετίζεται με τη στρατιωτική αποστολή της συστοιχίας πυραύλων PATRIOT που αναχώρησε στις 14.9.2021 από την Ελλάδα για τη Σ. Αραβία, συνοδευόμενη από 100 αξιωματικούς, σε εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη στην Αθήνα στις 21.4.2021 μεταξύ των δύο κρατών. Συμφωνία που, όπως είναι γνωστό, αποσκοπεί στη στρατιωτική προστασία πετρελαιοπηγών της χώρας αυτής. Πρόκειται συνεπώς για τις έμπρακτες ευχαριστίες των Σαουδαράβων για τους πυραύλους PATRIOT; Και αν ναι, τα 10.000.000 δολ. ΗΠΑ έλαβαν (και πότε) την προβλεπόμενη από τον νόμο προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής Δωρεών του υπ. Οικονομικών; Σε ποιο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η αποδοχή της δωρεάς; Σημειώνω ότι δεν κατάφερα να εντοπίσω τα 10.000.000 ούτε καν στη «Διαύγεια».

7. Διερωτώμαι επίσης:

α) Η άτυπη «στρατηγική συμμαχία» Ελλάδας-Σ. Αραβίας εξυπηρετεί πράγματι την εθνική μας ασφάλεια; Δεν μας ανησυχεί ότι αφ’ ενός αποδυναμώνεται η αμυντική ικανότητα της χώρας μας και αφ’ ετέρου αποκτούμε εχθρικές σχέσεις με τους απανταχού σιίτες (περίπου 200 εκατομμύρια), ικανός αριθμός των οποίων ζει και στην Ελλάδα; Ή μήπως προσδοκούμε ότι σε περίπτωση σύρραξης με τη γείτονα, η μουσουλμανικότατη Σ. Αραβία θα στραφεί κατά της μουσουλμανικής Τουρκίας;

β) Δεν απασχολεί την κυβέρνηση ότι, ενώ διατρανώνει τον υπέρτατο σεβασμό της στη Χάρτα του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δίκαιο, συνεργάζεται στρατιωτικά με ένα κράτος με ανατριχιαστικό παρελθόν και παρόν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (μεσαιωνικού τύπου μεταχείριση γυναικών και ομοφυλοφίλων, δολοφονία Κασόγκι, δημόσιοι αποκεφαλισμοί, ακρωτηριασμοί και μαστιγώσεις καταδίκων κ.λπ.);

Λεπτομέρειες υποθέτω, από τη στιγμή που η αποστολή των PATRIOT ικανοποιεί πλήρως τις ΗΠΑ, οι οποίες απέσυραν πρόσφατα πυροβολαρχίες τους από τη Σ. Αραβία, αλλά επιθυμούν να καλυφθεί άμεσα το κενό από έναν ευχείρωτο σύμμαχο, όπως η Ελλάδα.

Ποιων άραγε πολυεθνικών εταιρειών και εμίρηδων τις πετρελαιοπηγές θα φυλάττουν οι σύγχρονοι Λεωνίδες;

ΥΓ : Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορώ να γνωρίζω αν τα 10.000.000 δολ. ενσωματώθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό, κάλυψαν κάποια άλλη δαπάνη, εξακολουθούν να βρίσκονται εν υπνώσει στον τραπεζικό λογαριασμό της PwC στην Τρ. Πειραιώς ή (φευ) εστάλησαν τυχόν σε κάποια εξωχώρια εταιρία. Υποθέτω ότι αν υπάρξει απάντηση, η κυβέρνησή σας, θα ισχυριστεί ότι πρόκειται περί ψεύδους, συκοφαντίας ή κατασκευασμένου εγγράφου. Δεν θεωρώ όμως ότι έχει τόση σημασία τι απέγιναν τα χρήματα των φιλάνθρωπων ευεργετών μας εξ Αραβίας. Εκείνο που θεωρώ σοβαρό είναι η αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει την όλη υπόθεση. Το MFC διακινήθηκε στο ΥΠΕΞ, γεγονός που θα απεδείκνυε εύκολα μια ανεξάρτητη έρευνα. Και είναι θλιβερό η αδιαφάνεια αυτή να χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την καταπολέμηση του COVID.

πηγή: aftodioikisi.gr