Τάκης Θεοδωρικάκος / Προανήγγειλε εμμέσως φθινόπωρο καταστολής με στοχοποίηση διαδηλώσεων

Προανήγγειλε εμμέσως φθινόπωρο καταστολής – «Σπουδαία δουλειά» της ΕΛΑΣ τα χημικά σε πλατείες και ο ξυλοδαρμός πολιτών και κρατούμενων για να «ομολογήσουν».

Εκτός τόπου και χρόνου σε σχέση με τα όσα έχουν βιώσει οι πολίτες την τελευταία διετία από την υπέρμετρη αστυνομική βία, αλλά και τις πολύ σοβαρές καταγγελίες για πρακτικές που καταστρατηγούν ευθέως δικαιώματα και το ίδιο το κράτος Δικαίου, εμφανίστηκε μιλώντας στον Ant1 ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, που διαδέχθηκε τον φαινομενικά, κατά τα λεγόμενά του, απολύτως επιτυχημένο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Γιατί όπως υποστήριξε ο κ. Θεοδωρικάκος, «έχουμε άξια Αστυνομία, τα στελέχη της, γυναίκες και άνδρες που υπηρετούν σε αυτό το σώμα, είναι τμήμα της κοινωνίας μας, προσφέρουν σπουδαίο έργο. Τα τελευταία δύο χρόνια σε πολύ δύσκολες συνθήκες η ΕΛΑΣ έχει κάνει σπουδαία δουλειά». Σε αυτό το έργο όπως φαίνεται περιλαμβάνονται οι ξυλοδαρμοί και τα βασανιστήρια κατά πολιτών που απλώς βρίσκονταν σε πλατείες όπως της Αγίας Παρασκευής, του Παγκρατίου, της Νέας Σμύρνης και δεν είχαν την τύχη να έχουν πάει σε εκδήλωση κάποιου γαλάζιου δημάρχου, όπως είχε γίνει την ίδια περίοδο στην Ομόνοια του Κ. Μπακογιάννη. Περιλαμβάνονται επίσης όπως φαίνονται οι ξυλοδαρμοί τυχαίων αλλοδαπών κρατούμενων προκειμένου να ομολογήσουν φόνους που δεν είχαν διαπράξει, ώστε να «διαλευκανθούν». Όλα αυτά είναι ήσσονος σημασίας τώρα που υπάρχει η πανδημία, φαίνεται να λέει ο κ. Θεοδωρικάκος, που υπενθυμίζει «τους ελέγχους για τον κορωνοϊό, που συνεχίζονται, από 8.500 αστυνομικούς καθημερινά, που συμβάλλουν στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της δημόσιας Υγείας». 

Κατά τον ίδιο, εξάλλου, ήσσονος σημασίας φαίνεται να είναι και το γεγονός ότι όπως και πέρυσι στα χερσαία σύνορα της χώρας μπορεί να φτάσουν άνθρωποι δυστυχισμένοι, μετά την κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος στο Αφγανιστάν. Θα πρόκειται πάλι για «ασύμμετρη απειλή» που δεν θα αντιμετωπιστεί με όρους ανθρωπισμού και δικαιωμάτων όπως ορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες στον πολιτισμένο κόσμο.

Ο υπουργός στοχοποίησε επίσης τις διαδηλώσεις, δύο μήνες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου και τρεις πριν την αντίστοιχη της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. «Η ΕΛΑΣ είναι εδώ για να τηρεί την εφαρμογή των νόμων … η ΕΛΑΣ είναι, οφείλει να είναι και θα είναι ακόμη περισσότερο φιλική προς τους πολίτες, φιλική προς τους νέους ανθρώπους, σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα. Απέναντι στο έγκλημα θα υπάρξει μηδενική ανοχή και η ΕΛΑΣ θα είναι εκεί που χρειάζεται για να το αντιμετωπίσει», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος. Γιατί «οι πολίτες έχουν το δικαίωμα των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων», αλλά «μαζί με το δικαίωμα των διαδηλώσεων υπάρχει το αυτονόητο δικαίωμα και υποχρέωση όλων να συνεχίζεται η κοινωνική και οικονομική ζωή ομαλά … Υπάρχει ένας νόμος τον οποίο προφανώς θα εφαρμόσουμε απολύτως, που λέει ότι αν 100-200 άνθρωποι κλείνουν το κέντρο μιας πόλης, εν προκειμένω της πρωτεύουσας, αυτό δεν μπορεί να γίνεται. Έχουν το δικαίωμα της συγκέντρωσης και της διαδήλωσης. Αν ο αριθμός είναι πολύ περιορισμένος, αυτό θα πρέπει να γίνεται σε ένα περιορισμένο τμήμα του δρόμου ή του πεζοδρομίου, προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα για τους υπόλοιπους».

avgi.gr