Ψήφισμα Σωματείου εργαζομένων Δήμου Κορεδελιού – Ευόσμου : «Ναι στον εμβολιασμό, όχι στην υποχρεωτικότητα και στο διχασμό της κοινωνίας»

Κύριε Πρόεδρε

Το Σωματείο των εργαζομένων καταθέτει ψήφισμα για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και παρακαλούμε να το εισάγετε στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

«Ναι στον εμβολιασμό, όχι στην υποχρεωτικότητα και στο διχασμό της κοινωνίας»

Η πανδημία COVID-19 προκάλεσε πρωτοφανή υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση παγκοσμίως. Επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει δημόσιες και ιδιωτικές δομές, άλλαξε δραματικά τις ζωές των ανθρώπων. Η απώλεια οικείων προσώπων, η ψυχολογική καταπόνηση από τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών, η οικονομική αβεβαιότητα και η μισθολογική απώλεια είναι οι δυσβάσταχτες συνέπειες της νέας απειλής.

Τα εμβόλια προστατεύουν τους ανθρώπους και τις κοινότητες από θανατηφόρες νόσους. Είναι κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση ή εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων. Δεν είναι προϊόν εξαγοράς συναλλαγής ούτε μέσο εκβιασμών και απειλών σε βάρος των εργαζομένων.

Ο καθολικός, σύμφωνα με τις επιστημονικές ενδείξεις, μαζικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δε μπορεί, όμως, να αξιοποιηθεί σαν δούρειος ίππος για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Το όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την προστασία της υγείας και της ζωής μας δε θα πρέπει να μετατραπεί σε όπλο για να χτυπηθούν εργασιακά δικαιώματα.

Χωρίς να έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια εφαρμογής συναινετικών μέτρων που προάγουν την ηθική της ευθύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, επιλέγεται και ψηφίζεται η «υποχρεωτικότητα», χωρίς να υπάρχει καμία προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος στην εργασία. Η  αναστολή καθηκόντων και η μη καταβολή αποδοχών, σε ανεμβολίαστο προσωπικό του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα, σημαίνουν απολύσεις εργαζομένων. Η αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών είναι τιμωρητική και δεν γίνεται αποδεκτή.

Η υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικών τεστ, σε μια σειρά κατηγοριών εργαζομένων με δαπάνη του ίδιου του εργαζόμενου, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αποτελεί έμμεση περαιτέρω μείωση μισθού και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η κυβέρνηση επιλέγει τη «γραμμή» του αυταρχισμού και του διχασμού, που τροφοδοτεί και ενισχύει τις αντιεμβολιαστικές απόψεις, την αμφισβήτηση, τον ανορθολογισμό, τις θεωρίες συνομωσίας, την άρνηση και όχι της πειθούς και της κοινωνικής συνοχής.

Μετακυλύει τις ευθύνες της για την αποτυχία στη δημιουργία τείχους ανοσίας, σε υγειονομικούς και πολίτες.

Αγνοεί τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Βοηθητικής για «εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα, οι οποίες θα βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων».

Την ώρα που το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε έξαρση, τίποτε δεν έχει αλλάξει στην αντιμετώπιση του ιού. Η ιχνηλάτηση είναι ελλιπής και  οι παθογένειες του υποστελεχωμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας παραμένουν.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα ξεχειλώνουν για τις ανάγκες των τουριστικών ομίλων.

Οι ήρωες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, στοχοποιούνται ότι φταίνε για την πανδημία την ώρα που ετοιμάζονται να τους απολύσουν. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι, οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας έχουν καθοριστική συμβολή στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού στα εμβολιαστικά κέντρα των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, αλλά και στα εξωτερικά εμβολιαστικά κέντρα.

Οι τεκμηριωμένες απόψεις επιστημόνων, πανεπιστημιακών, ιδιαίτερα γιατρών αλλά και γενικότερα εργαζομένων, που δεν επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο, παρά τις διαφορετικές θέσεις που φαίνεται ότι κυριαρχούν, πρέπει να είναι σεβαστές. Ιδιαίτερα όταν αφορούν τον εμβολιασμό ανηλίκων και μικρών παιδιών.

Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να είναι σε εξέλιξη, η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας, που όλοι αναγνωρίσαμε ότι κράτησε τη χώρα όρθια στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., έχουν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού εναντίον όμως του υποχρεωτικού εξαναγκασμού και της περικοπής μισθών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού – Ευόσμου τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού, εναντίον της υποχρεωτικότητας, της περικοπής μισθού και των απολύσεων και ζητάει τη μη εφαρμογή της τροπολογίας που θα πλήξει κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα στο δημόσιο και κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Τάσσεται υπέρ της στελέχωσης με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και της αποφασιστικής ενίσχυσης με υποδομές και εξοπλισμό των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών υγείας.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Ο. Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  ΒΟΓΓΑΛΗΣ                                 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΦΦΕΣ