Ομαδικές απολύσεις / Στον δρόμο οι 133 εργαζόμενοι των Λιπασμάτων Καβάλας

Οι πρώτες ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα φέρουν την υπογραφή Μητσοτάκη και Χατζηδάκη

Η τελευταία πράξη του δράματος για τους 133 εργαζόμενους στο εργοστάσιο Λιπασμάτων στην Καβάλα γράφτηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας με την επίδοση και των τελευταίων απολύσεων που ξεκίνησαν σταδιακά από τις 10 Αυγούστου.

Οι απολύσεις των προηγούμενων ημερών έρχονται ως φυσική συνέπεια της απόφασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), που στις 21 Ιουλίου με ψήφους 9 – 6 έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των καταχρηστικών πρακτικών του Λαυρεντιάδη και κατά της εργασιακής δικαιοσύνης δρομολογώντας τις απολύσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι 128 εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας είχαν δικαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις, αλλά δεν είχαν επιστρέψει ποτέ στον τομέα εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι είχαν απολυθεί το 2016 με μηνύσεις εναντίον τους, όταν οι ίδιοι είχαν αρνηθεί να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση, είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, είχαν αρχικά δικαιωθεί και επαναπροσληφθεί.

Δεν επέστρεψαν ωστόσο ποτέ στο αντικείμενο εργασίας τους, ενώ από τις αρχές του 2020 δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος στο εργοστάσιο.

Οι πρώτες ομαδικές απολύσεις

«Δυστυχώς οι πρώτες ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα είναι γεγονός και βρήκαν έδαφος εδώ στην Καβάλα» τονίζει στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νίκος Βογιατζίδης προσθέτοντας ότι «130 οικογένειες οδηγούμαστε στην ανεργία με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης και δυστυχώς και των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών».

Όπως εξηγεί, τις προθέσεις του Λαυρεντιάδη τις γνωρίζαμε από το 2016. «Αφού δεν τα κατάφερε να απαλλαγεί από εμάς και δικαιωθήκαμε στα δικαστήρια ήδη μία φορά, προχωράει σε εκδικητικές ομαδικές απολύσεις έχοντας συμμέτοχο τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, οι οποίοι, παρά τις δεσμεύσεις τους, δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Αντίθετα καλύπτουν αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές».

Φτωχοποίηση

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οργανωμένο και μεθοδευμένο σχέδιο φτωχοποίησης της Καβάλας (καθώς προβλήματα δημιουργήθηκαν και στα πετρέλαια), με συμμετοχή και της κυβέρνησης και των κυβερνητικών βουλευτών, ώστε να μεγαλώσουν ορισμένα πολιτικά γραφεία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες της πόλης προσπαθούν να κάνουν το σύνολο του προσωπικού εργολαβικούς, να μην υπάρχει σταθερή δουλειά, οι μισθοί να είναι χαμηλοί και να παρακαλάμε τους βουλευτές για να βρούμε δουλειά».

Για την επόμενη μέρα και το πώς σκέφτονται να αντιδράσουν οι απολυμένοι πλέον εργαζόμενοι ο κ. Βογιατζίδης τονίζει:

«Εμείς θα αντιδράσουμε και με συνδικαλιστικό αλλά και με νομικό τρόπο. Θα καταγγείλουμε τις απολύσεις ως παράνομες και εκδικητικές και θα καταθέσουμε αγωγές. Συνδικαλιστικά θα προβούμε σε δράσεις στην Καβάλα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να αναδείξουμε την πολιτική που μας έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση και όλους αυτούς που κρύβονται πίσω από αυτές τις πρακτικές.

Είναι λυπηρό διότι με τη στάση τους οι βουλευτές δεν διασφαλίζουν ούτε καν το δημόσιο συμφέρον. Καλύπτουν και δίνουν έδαφος σε τέτοιες πρακτικές να ευδοκιμήσουν. Δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να ελέγξουν τις παρένθετες εταιρείες που φυτρώνουν σαν μανιτάρια στον χώρο του εργοστασίου. Ούτε μπαίνουν στον κόπο να προβούν σε ενέργειες ώστε να εισπραχθούν τα τεράστια χρέη που δημιουργούν αυτές οι παρένθετες εταιρείες.

Δεν καταδικάζουν τις πρακτικές Λαυρεντιάδη επειδή πολύ απλά ταυτίζονται με αυτές τις πρακτικές».

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων των Λιπασμάτων Καβάλας στις αρχές του καλοκαιριού. «Αφού δεν τα κατάφερε να απαλλαγεί από εμάς (το 2016) και δικαιωθήκαμε στα δικαστήρια ήδη μία φορά, προχωράει σε εκδικητικές ομαδικές απολύσεις έχοντας συμμέτοχο τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, οι οποίοι, παρά τις δεσμεύσεις τους, δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Αντίθετα καλύπτουν αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές» τονίζει στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νίκος Βογιατζίδης
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

Η επίμαχη απόφαση του ΑΣΕ

Όπως ήδη σημειώσαμε, το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι ομαδικές απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, άναψε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που συνεδρίασε στις 21 Ιουλίου υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως του υπ. Εργασίας  Άννας Στρατινάκη.

Το ΑΣΕ με ψήφους 9-6 απεφάνθη θετικά στο ερώτημα που είχε προς εξέταση, πως «ναι, προηγήθηκε διαβούλευση» της ανακοίνωσης των ομαδικών απολύσεων για τους 128 εργαζόμενους της εταιρείας. Η απόφαση αυτή διευκολύνει την εργοδοσία να «ξεστοκάρει» τους εργαζόμενους με τις «ανελαστικές» συμβάσεις αορίστου χρόνου και να τους σπρώξει αναγκαστικά προς τους εργολάβους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Κατά της απόφασης που έλυσε τα χέρια της εργοδοτικής πλευράς τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γ. Μυλωνάς, οι κ. Ηλιόπουλος, Θεοχάρης, Κορδάτος, καθώς και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δήμας, ο μόνος που αντιστάθηκε στις απολύσεις από την εργοδοτική και την κυβερνητική πλευρά.

Όπως υπενθυμίζει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στις 10 Ιουνίου ο κ. Χατζηδάκης δήλωνε από το βήμα της Βουλής ότι θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι 133 εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

«Οι υποσχέσεις που έδωσε ο υπουργός Εργασίας κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των εργαζομένων της βιομηχανίας αποδείχθηκαν εμπαιγμός. Η γενική γραμματέας του υπουργείου  Άννα Στρατινάκη, υιοθετώντας σκληρή αντεργατική γραμμή, παρακάμπτοντας δικαστικές αποφάσεις και αδιαφορώντας για το μέλλον 133 εργαζόμενων, έδωσε το έναυσμα για την ομαδική απόλυση τους.

Συγκεκριμένα, ως προεδρεύουσα στην Επιτροπή Ελέγχου των Ομαδικών Απολύσεων, δέχτηκε τις αιτιάσεις της εργοδοτικής πλευράς αξιολογώντας ότι διεξήχθη η οριζόμενη από το νόμο διαβούλευση μεταξύ της διοίκησης της βιομηχανίας και των εργαζομένων, κάτι που απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα, δίνοντας ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της εργοδοσίας για να αυθαιρετήσει».

Η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου σημειώνει ακόμα ότι «η περίπτωση των Λιπασμάτων θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων ως προηγούμενο εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Η επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι καθαρή: με την εργοδοτική παρανομία, απέναντι στους εργαζόμενους και στην κοινωνική πλειοψηφία.»

Τάνια Ελευθεριάδου: Τα ψέματα Μητσοτάκη – Χατζηδάκη

«Αυτές τις μέρες υλοποιείται η τελευταία πράξη του δράματος για τους 133 εργαζόμενους στο εργοστάσιο Λιπασμάτων, οι οποίοι χάνουν τη δουλειά τους με την μέθοδο των ομαδικών απολύσεων, με πλήρη εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη» σημειώνει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου.

«Τι και αν ο ίδιος ο υπουργός, σε συνάντηση με τους εργαζόμενους, υποσχέθηκε τη μεσολάβησή του για να μην γίνουν;

Τι και αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν ήρθε στην Ξάνθη, υποσχέθηκε ότι θα επαλειφθεί προσωπικά;

Οι απολύσεις σήμερα είναι η πραγματικότητα.

Ποια η αξία λοιπόν των κυβερνητικών υποσχέσεων;  Ήταν απλά το μέσο για να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι που είχαν εγκατασταθεί έξω από το υπουργείο και, αντίστοιχα, ο εμπαιγμός για να συνεχίσει ανενόχλητος την περιοδεία του ο Κ. Μητσοτάκης.

Όταν λοιπόν, σε ανθρώπους που κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο και δεν ξέρουν πώς θα ζήσουν αύριο αυτοί και οι οικογένειές τους, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός λένε ψέματα απλά για να μην χαλάσουν την επικοινωνιακή τους εικόνα, ποια η αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης απέναντι στους πυρόπληκτους, στους αντιμέτωπους με την πανδημία πολίτες, στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, στους οικονομικά ευάλωτους;».

avgi.gr – ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ