Σου κάηκε το σπίτι; Πόσες μέρες άδειας… (δεν) δικαιούσαι

Στον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται η χορήγηση μόλις δύο ημέρων αδείας ετησίως στους εργαζόμενους για λόγους ανώτερους βίας, όπως είναι η καταστροφή σπιτιού από πυρκαγιά.

Ο δικηγόρος και εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι θα πρέπει οι εργοδότες να διευκολύνουν με περισσότερους ημέρες αδείας τους πυρόπληκτους εργαζόμενους, που αντιμετωπίζουν μια δύσκολη πραγματικότητα, ωστόσο τόνισε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θεσμικά απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. 

Όπως ανέφερε ο κ. Καρούζος στον δημόσιο τομέα δεν προβλέπεται κάτι και οι πυρόπληκτοι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση μόνο της κανονικής τους άδειας και απηύθυνε έκκληση προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη με εγκύκλιό του να διευκολύνει στο να χορηγηθούν άδειες στους πυρόπληκτους δημοσίους υπαλλήλους.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, ο κ. Καρούζος διευκρίνισε ότι αν μια επιχείρηση καεί και διακόψει λειτουργία για λόγους ανωτέρας βίας, δεν οφείλεται μισθός καθώς λύνεται η σύμβαση με τον εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση, εκτός αν η εταιρεία είναι ασφαλισμένη τότε οφείλει να καταβάλλει τα δύο τρίτα της αποζημίωσης στους εργαζόμενους.

Πηγή : https://www.dikaiologitika.gr