«Τελείται ένα έγκλημα» – Επιστολή από σχολικές καθαρίστριες στον Βορίδη

Πυρ και μανία κατά του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη από 31 σωματεία καθαριστριών σχολικών κτιρίων, καθώς την ερχόμενη χρονιά θα προσληφθούν με «μισθό» 180 ευρώ και μεγαλύτερο φόρτο εργασίας αφού θα είναι λιγότερες από τα προηγούμενα χρόνια.

Για έγκλημα εις βάρος 9.474 σχολικών καθαριστριών των οποίων οι μισθοί αναμένεται να μειωθούν δραστικά μετά την απόφαση του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης να μειωθούν οι ανθρωποώρες και να αυξηθούν τα άτομα με συμβάσεις, κάνουν λόγο σε επιστολή τους προς τον Μάκη Βορίδη, το Σωματείο Εργαζομένων Καθαριστριών Ηρακλείου και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι, με το υπ’ αριθμ. 56982/30.7.2021 έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι προκηρύξεις θα προχωρήσουν με μειωμένες ανθρωποώρες, συγχρόνως όμως αυξάνουν τα άτομα που θα προσληφθούν, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μετατρέπεται η πλήρης εργασία, σε τρίωρη και σε κάποιες περιπτώσεις δίωρη.

«Δηλαδή από 700 ευρώ μισθό σε 180 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι κάτι τέτοιο θα φέρει σε απόγνωση και θα καταστρέψει οικονομικά χιλιάδες οικογένειες», αναφέρεται στην επιστολή, στην οποία τονίζεται ότι «το να μετατρέψετε τους 9.474 εργαζομένους σε 15.482 ελάχιστα απασχολούμενους δεν θα βοηθήσει κανέναν, αντιθέτως, θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερη φτώχεια και ανέχεια γιατί κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει με 180 και 200 ευρώ».

Συγκεκριμένα, στον Δήμο Ηρακλείου από 986 ώρες για 162 άτομα (143 πλήρης απασχόλησης και 19 μειωμένης) που ήταν το 2020-21, μετατρέπεται για το 2021-22 σε 788 ώρες για 263 άτομα. «Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 20% των ωρών στην καθαριότητα των σχολείων σε μια εποχή μάλιστα που καλούμαστε και πάλι να δώσουμε μάχη κατά της πανδημίας. Φυσικά και θα υποβαθμίσει κατά πολύ την καθαριότητα στα σχολεία αλλά και θα δημιουργήσει τεράστια ανασφάλεια σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς», τονίζεται στην επιστολή.

«Πολλοί από εμάς έχουν μέχρι και 20 χρόνια επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στα ίδια σχολεία, όλοι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το μόνο που ζητάμε είναι σεβασμός στο δικαίωμα να δουλέψουμε όπως κάνουμε τόσα χρόνια για να ζήσουμε τις οικογένειες μας και θα παλέψουμε όσο χρειαστεί γι’ αυτό», καταλήγει η κοινή επιστολή.

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην επιστολή:

«Ένα έγκλημα τελείται αυτή την στιγμή εις βάρος 9.474 σχολικών καθαριστριών

Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Για  πάρα πολλά χρόνια  περίπου 9.500 σχολικές καθαρίστριες ζούσαν στην ομηρία των συμβάσεων έργου, την χρονιά που μας πέρασε για πρώτη (ελπίζουμε όχι τελευταία) φορά, βρεθήκαμε σε ένα καθεστώς με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας. Ήταν μια δύσκολη χρονιά και χρειάστηκε όλοι να βάλουμε πλάτη για να νικήσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό, την πανδημία.

Δουλέψαμε πολύ σκληρά, συνεργαστήκαμε και βάλαμε τα δυνατά μας ώστε να κρατήσουμε τα σχολεία ασφαλείς και να μην κινδυνέψουν τα παιδιά μας στα σχολεία.

Δεν περιμέναμε «ευχαριστώ», κάναμε το καθήκον μας.

Τώρα εν αναμονή της ανανέωσης των συμβάσεων μας, με έκπληξη βλέπουμε να καλείτε τους δήμους με το  υπ’ αριθμ. 56982/30.7.2021 έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης να προχωρήσουν σε προκηρύξεις, που ενώ διατηρούν και σε κάποιες περιπτώσεις μειώνουν τις ανθρωποώρες, συγχρόνως αυξάνουν τα άτομα, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται η πλήρης εργασία, που μέχρι τώρα είχαμε σε τρίωρη και σε κάποιες περιπτώσεις δίωρη. Δηλαδή από 700 ευρώ μισθό σε 180 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι κάτι τέτοιο θα φέρει σε απόγνωση και θα καταστρέψει οικονομικά χιλιάδες οικογένειες.

Συγκεκριμένα, στον δήμο Ηρακλείου από 986 ώρες για 162 άτομα (143 πλήρης απασχόλησης και 19 μειωμένης) που ήταν το 2020-21 μετατρέπεται για το 2021-22 σε 788 ώρες για 263 άτομα. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 20% των ωρών στην καθαριότητα των σχολείων σε μια εποχή μάλιστα που καλούμαστε και πάλι να δώσουμε μάχη κατά της πανδημίας. Φυσικά και θα υποβαθμίσει κατά πολύ την καθαριότητα στα σχολεία αλλά και θα δημιουργήσει τεράστια ανασφάλεια σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Το να μετατρέψετε τους 9.474 εργαζομένους σε 15.482 ελάχιστα απασχολούμενους δεν θα βοηθήσει κανέναν, αντιθέτως, θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερη φτώχεια και ανέχεια γιατί κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει με 180 και 200 ευρώ.

Ο πολύπαθής κλάδος των σχολικών καθαριστριών αποτελείται κυρίως από ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες και γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ ,αφού οι προσλήψεις τόσα χρόνια γινόταν από τους δήμους με κοινωνικά κριτήρια. Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια για εκπτώσεις. Πολλοί από εμάς έχουν μέχρι και 20 χρόνια επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στα ίδια σχολεία, όλοι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το μόνο που ζητάμε είναι σεβασμός στο δικαίωμα να δουλέψουμε όπως κάνουμε τόσα χρόνια για να ζήσουμε τις οικογένειες μας και θα παλέψουμε όσο χρειαστεί για αυτό.

Κύριε υπουργέ,

Εσείς είστε ο μόνος που μπορεί  να δείξει σεβασμό στα δικαιώματα μας και να διορθώσετε άμεσα αυτήν την αδικία, πριν ξεκινήσουν οι δήμοι να κάνουν πελατειακές σχέσεις στις πλάτες μας. Πριν βγάλουν προκηρύξεις που θα καταδικάζουν τις ζωές και τις οικογένειες μας. Ελπίζουμε στην κατανόηση και την συμπαράσταση σας».

Πηγή: efsyn.gr