Μπλόκο σε προμήθεια Πατούλη από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Οσο επίμονες κι αν ήταν οι μεθοδεύσεις της περιφερειακής αρχής του Γιώργου Πατούλη, στο τέλος έπεσαν στον τοίχο των ελεγκτικών αρχών! Μπλόκο στην προμήθεια 500 απολυμαντικών μηχανημάτων (σαρώθρων) από την Περιφέρεια Αττικής έβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο, θέτοντας κώλυμα στην υπογραφή σύμβασης προϋπολογισμού περίπου 1 εκατ. ευρώ με προμηθευτή την «Automotive Solutions ΕΠΕ», συμφερόντων Σταύρου Καφούνη, προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και υποψήφιου με το ψηφοδέλτιο του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Η υπόθεση ξεκίνησε με επίκληση της πανδημίας και εξαρχής φάνηκε ότι η προμήθεια ήταν προβληματική. Υπήρξαν διαρκείς καταγγελίες από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά και πολύ συγκεκριμένες ενστάσεις από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.

Η πρώτη φορά που η περιφερειακή Αρχή Αττικής ενημέρωσε για τις προθέσεις της να προμηθευτεί τα απολυμαντικά μηχανήματα ήταν τον Ιούνιο του 2020. Τα σάρωθρα επρόκειτο να διατεθούν στους δήμους της Αττικής για την απολύμανση δημόσιων κτιρίων (π.χ. σχολείων).

Επικαλούμενος «επιτακτικό αίτημα» της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Θανάσης Βαθιώτης, κατέβασε μια μονοσέλιδη –«ατεκμηρίωτη κι ελλιπέστατη», την είχε χαρακτηρίσει η αντιπολίτευση– εισήγηση, που αναφερόταν μόνο στο «υπερβολικό ποσό» –σύμφωνα με την αντιπολίτευση– των 930.000 ευρώ για την προμήθεια. Μάλιστα, ο σύμβουλος της «Δύναμης Ζωής» Χρήστος Καραμάνος είχε στηλιτεύσει το γεγονός ότι η προμήθεια θα γινόταν με πόρους που προορίζονταν για την προμήθεια γευμάτων σε ευπαθείς ομάδες: είχε περισσέψει ένα κονδύλι, αλλά όπως επισήμανε ο αντιπολιτευόμενος σύμβουλος, η περιφέρεια είχε πει ότι θα προμηθευτεί με αυτά τα χρήματα περισσότερα γεύματα για περισσότερους ανθρώπους.

Η προμήθεια επιχειρήθηκε να εξελιχθεί με fast track διαδικασίες. Στην πορεία προέκυψαν και άλλα… περίεργα φαινόμενα: από τις τρεις εταιρείες που είχαν επιλεγεί από τον κ. Βαθιώτη, οι δύο κατέθεσαν άκυρες προσφορές, πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό (!) και η τρίτη κατέθεσε προσφορά με ελάχιστη έκπτωση (1.490 ευρώ ανά μηχάνημα, με αρχικό προϋπολογισμό 1.500 ευρώ ανά μηχάνημα, βλ. ΑΔΑ: Ψ9ΞΛ7Λ7-Ι08). Μπροστά στις προειδοποιήσεις του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού για προσφυγή στον εισαγγελέα, στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο πρόεδρος του οργάνου, Νίκος Πέππας, ενημέρωσε το σώμα ότι ο διαγωνισμός ακυρώνεται «κατόπιν εντολής» του Γ. Πατούλη (βλ. «Εφ.Συν.» 8/7/2020: «Παγώνει ο διαγωνισμός για τις προμήθειες μηχανημάτων καθαρισμού»). Ετσι, η «Automotive Solutions» κηρύχθηκε έκπτωτη (ΑΔΑ: 68Κ67Λ7-ΤΙΚ),

Ομως η περιφερειακή αρχή επανήλθε τον Σεπτέμβριο του 2020. Επανέφερε την προμήθεια στα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας Αττικής, παρότι –σύμφωνα με πηγές από αρμόδιες ελεγκτικές αρχές– η Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης της περιφέρειας είχε σημειώσει τρεις πολύ συγκεκριμένες επιφυλάξεις:

  • α) τα χρήματα προέρχονταν από κονδύλι του υπουργείου Εσωτερικών για επισιτιστικά προγράμματα, σκοπός ασύμβατος με την προμήθεια απολυμαντικών μηχανημάτων,
  • β) απουσίαζε οποιοδήποτε τεκμηριωμένο αίτημα που να προσδιορίζει το φυσικό αντικείμενο, την ποσότητα των προς προμήθεια ειδών και ποιες συγκεκριμένες ανάγκες απολύμανσης θα καλυφθούν,
  • γ) δεν υπάρχει προγραμματική σύμβαση μεταξύ περιφέρειας και δήμων στους οποίους θα διατεθούν τα μηχανήματα. Το μόνο σημείο στο οποίο εισακούστηκαν οι επιφυλάξεις των υπηρεσιών, είχε να κάνει με την προέλευση των πόρων: η περιφερειακή αρχή ενέταξε τη δαπάνη στον δικό της προϋπολογισμό.

Η «Automotive Solutions» αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 12/1/2021, οπότε τα μέλη της «Δύναμης Ζωής» (Γιώργος Μπαλάφας, Κατερίνα Λογοθέτη) καταψήφισαν καταγγέλλοντας «φωτογραφικές» διαδικασίες «καθώς οι τεχνικές προδιαγραφές οδηγούσαν σε συγκεκριμένο τύπο μηχανήματος», ενώ επιπλέον επισήμαναν ότι «δεν είναι ορθό δεοντολογικά να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε διαγωνισμούς της Περιφέρειας Αττικής επιχειρηματίες που τυγχάνουν εκπρόσωποι συλλογικών επαγγελματικών φορέων οι οποίοι (φορείς) συνεργάζονται θεσμικά με την Περιφέρεια Αττικής» – αναφέρονταν στον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Στ. Καφούνη. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι σύμβουλοι της παράταξης Γ. Σγουρού (Δημήτρης Κατσικάρης, Αννα Μεθυμάκη): «Η θεσμική και πολιτική ιδιότητα του αναδόχου εγείρει ηθικό ζήτημα (…), το νόμιμο δεν είναι και ηθικό», τόνισαν.

Ηλεκτρικό Αρθρωτό Σάρωθροautomotivesolutions.gr

Η «Automotive Solutions» πρόσφερε στον διαγωνισμό το ποσό των 902.100 ευρώ (δηλαδή προσφορά με έκπτωση μόλις 3% έναντι του αρχικού προϋπολογισμού των 930.000 ευρώ). Κατακυρώθηκε ως μειοδότης σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 23/3/2021 με ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης του Γ. Πατούλη. Ομως η προσφορά έπρεπε να είχε απορριφθεί.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από ελεγκτικές αρχές, η εταιρεία δεν υπέβαλε έγγραφο που ζητούνταν επί ποινή απόρριψης της προσφοράς της. Συγκεκριμένα δεν υπέβαλε πιστοποιητικό «σήμανσης CE», το υποχρεωτικό δηλαδή πιστοποιητικό για την πώληση ενός προϊόντος εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιβεβαιώνει ότι πληρούνται οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας και προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος.

Ετσι, λοιπόν, τον περασμένο Μάιο το Ελεγκτικό Συνέδριο ενημέρωσε την Περιφέρεια Αττικής ότι απορρίπτει την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ περιφέρειας και εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιφερειακή αρχή θέλει να επιμείνει στην προμήθεια και έχει απευθυνθεί σε νομική υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής αναζητώντας τρόπο άσκησης ένδικων μέσων κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στέργιος Ζιαμπάκας

πηγή: efsyn.gr