Η κυβέρνηση εμπαίζει τους συνταξιούχους με τα αναδρομικά

Σε φιάσκο για πολλούς συνταξιούχους εξελίσσεται και πάλι η ιστορία της καταβολής των αναδρομικών που δικαιούνται. Σχεδόν 30.000 δικαιούχοι του ιδιωτικού τομέα που ανέμεναν πίστωση των αυξήσεων στους λογαριασμούς τους από τον ΕΦΚΑ, έφυγαν απογοητευμένοι από τα ATM, καθώς δε βρήκαν ούτε ένα ευρώ στους λογαριασμούς τους (σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ έπρεπε να τα λάβουν χθες Τρίτη 27 Ιουλίου).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, τα αναδρομικά καταβλήθηκαν χθες σε 53.912 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, που έλαβαν κατά μέσο όρο αναδρομικά ύψους 863,70 ευρώ. Ωστόσο, πρόβλημα υπήρξε για 29.032 περιπτώσεις δικαιούχων, όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους.

Γι’ αυτούς ο ΕΦΚΑ υποστηρίζει ότι οι έλεγχοι είναι πιο περίπλοκοι και γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερος χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αναφέρει ότι η διαδικασία του επανυπολογισμού πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές.

Φαίνεται πως η νέα καθυστέρηση στα αναδρομικά, που διαφημίζονται εδώ και μήνες από το υπουργείο Εργασίας και τα ΜΜΕ, οδηγεί για πολλοστή φορά τους συνταξιούχους σε ρόλο επαίτη για λίγες δεκάδες ευρώ και αποδεικνύει την αναξιοπιστία των όσων διατυμπάνιζε το υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Σεπτέμβρη και μετά έχει μετατεθεί το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αυξήσεων και των αναδρομικών για τους 150.000 δικαιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016.

Αύριο Πέμπτη 29 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η καταβολή των αναδρομικών σε άλλους 10.964 δικαιούχους, που είναι συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Πηγή: avgi.gr