Εργαζόμενοι δήμου Πειραιά : Σε Α.Ε. μετατρέπει το Δήμο η δημοτική αρχή

Σε Α.Ε. μετατρέπει το Δήμο Πειραιά η δημοτική αρχή σύμφωνα με το Σωματείο οδηγών και εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά.

Ειδικότερα:

Μετά και την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά τη Τετάρτη 14 Ιούλη 2021, οι προθέσεις της δημοτικής αρχής του κ. Γιάννη Μώραλη, να μετατρέψουν το Δήμο Πειραιά σε Α.Ε. έγιναν εντελώς ξεκάθαρες, όπως επίσης ξεκαθαρίστηκε ακόμα περισσότερο και ο ρόλος του «Αναπτυξιακού Οργανισμού» που πρόσφατα ίδρυσαν.

Αυτά που είχαμε επισημάνει και καταγγείλει με τις ανακοινώσεις μας για την ίδρυση του «Αναπτυξιακού Οργανισμού», αυτά επιβεβαίωσε και στις τοποθετήσεις του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης, αναφέρουν οι εργαζόμενοι. Απροκάλυπτα και χωρίς ενδοιασμούς, στην παρέμβαση των εργαζομένων, ο δήμαρχος κατ’ επανάληψη επιβεβαίωσε αυτά για τα οποία τον καταγγέλλουμε,  ότι υπηρεσίες του δήμου λόγω έλλειψης προσωπικού θα δίνονται με προγραμματικές συμβάσεις να τις λειτουργεί ο «Αναπτυξιακός Οργανισμός», η Ανώνυμη Εταιρεία δηλαδή, που θα κάνει και τις προσλήψεις προσωπικού, με διαδικασίες και συμβάσεις εργασίας που όλοι γνωρίζουμε. Επανειλημμένα δήλωσε ο δήμαρχος Πειραιά ότι υπηρεσίες όπως η φύλαξη δημοτικών κτηρίων, η οδοποιία και οι τεχνικές υπηρεσίες, λόγω έλλειψης προσωπικού πρέπει να δοθούν στον «Αναπτυξιακό Οργανισμό» για να λειτουργήσουν.

Αυτόν το σκοπό άλλωστε εξυπηρετούσε και η μερική τροποποίηση του ΟΕΥ που ψηφίστηκε με ψήφους μόνο της παράταξης του δημάρχου και της συνεργαζόμενης δημοτικής παράταξης «Πειραιάς Πόλη Πρότυπο». Συστάθηκαν νέες διευθύνσεις και τμήματα χωρίς προσωπικό, προκειμένου να δοθούν στην ανώνυμη εταιρεία να τις λειτουργήσει και να διαχειριστεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος.

Το ίδιο σκοπό εξυπηρετούσε και η αναδιάρθρωση των τμημάτων και των αρμοδιοτήτων της διεύθυνσης Καθαριότητας – Ανακύκλωσης που συμπεριλαμβανόταν στην μερική τροποποίηση του ΟΕΥ και που σημειωτέων δεν υπήρχε καμία εισήγηση της υπηρεσίας προς αυτήν την κατεύθυνσηΓεγονός που υποδηλώνει την αυθαιρεσία της δημοτικής αρχής, ενώ διευκολύνει και την «τμηματική» ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας είτε μέσω του «Αναπτυξιακού Οργανισμού» ή την απευθείας ανάθεση εργασιών σε εργολάβους, σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Σε ότι αφορά την μερική τροποποίηση του ΟΕΥ μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι επισήμαναν και τις φωτογραφικές διατάξεις της δημοτικής αρχής στην επιλογή προϊσταμένων διευθύνσεων και τμημάτων, κάνοντας χρήση a la cart και παρερμηνεύοντας τη σχετική νομοθεσία για το «προβάδισμα» κατηγοριών, που σε κάθε περίπτωση αναφέρουν ότι έχουν επανειλημμένα δηλώσει την αντίθεση τους, όπως βέβαια και στην τακτική της «ανάθεσης» προϊσταμένων που συντηρεί η δημοτική αρχή, έχοντας από το 2007 περίπου να γίνουν κρίσεις προϊσταμένων στο δήμο.

Παρέμβαση στην τηλεσυνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήσαν οι εργαζόμενοι και στο 2ο θέμα «επικαιροποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Πειραιά» (ΤΣΔΑ), όπου τόνισαν το γεγονός ότι πρόκειται για «έκθεση ιδεών» και όχι για ένα πραγματικό και υλοποιήσιμο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, όταν όλοι γνωρίζουν ότι με απόφαση της η Περιφέρεια Αττικής προχωρά στην δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Σχιστό με ΣΔΙΤ και με την διαδικασία καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων.

Εκτός του ότι το ΤΣΔΑ του Δήμου Πειραιά προωθεί τα ιδιωτικά συστήματα ανακύκλωσης με πρώτο και κύριο αυτό της «αμαρτωλής» ΕΕΑΑ, σκοπός της επικαιροποίησης του ΤΣΔΑ που έφερε η δημοτική αρχή προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, όπως αναφέραμε στην παρέμβαση μας, ήταν να περάσει την «αναγκαιότητα» του ΣΜΑ του Δήμου Πειραιά, την «αναγκαιότητα» των συστημάτων παρακολούθησης των απορριμματοφόρων και τέλος την «αναγκαιότητα» εφαρμογής του συστήματος «ο ρυπαίνων πληρώνει», επιβάλλοντας την ίδια τιμολόγηση στα νοικοκυριά με τους εργοστασιάρχες και βιομήχανους.

Τέλος οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι το θέμα  για τον νέο ΟΕΥ, όποτε τελικά έρθει, δεν είναι αν έχει πολλές ή λίγες διευθύνσεις και τμήματα, πολλές ή θέσεις προϊσταμένων, αλλά αν διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων με κύριο αυτό της εργασίας, αν διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του δήμου και αν εξυπηρετούνται οι σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Αυτό έχει σημασία για το εργαζόμενους και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται οι αγώνες μέσα από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα χωρίς να κλείνουμε τα μάτια και το στόμα στις αυθαιρεσίες και τον αυταρχισμό της εργοδοσίας.

AFTODIOIKISI.GR