Βορίδης: Στο πειθαρχικό όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εμβολιάζονται

«Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει την παραπομπή όσων δεν τηρούν τις νομικές τους υποχρεώσεις στα πειθαρχικά συμβούλια». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης αναφερόμενος στις περιπτώσεις των δημοσίων υπαλλήλων που αρνηθούν να εμβολιαστούν. Ουσιαστικά ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι θα στέλνονται στο πειθαρχικό όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εμβολιάζονται. Ο κ. Βορίδης εξάλλλου από την Τετάρτη είχε προαναγγείλει ρύθμιση που θα νομιμοποιεί απολύσεις για όσους δεν εμβολιαστούν.

Φανερώνοντας ταυτόχρονα τις προθέσεις της κυβέρνησης σημείωσε: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στο βασικό της πλαίσιο, στη βασική της αντίληψη, στη βασική της κατεύθυνση που στοχεύει στην οικοδόμηση ενός τείχους ανόσιας, με ενθάρρυνση των ανθρώπων που δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους να το πράξουν, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία».

Την ίδια ώρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Aριστοτελία Πελώνη επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, προαναγγέλλοντας νομοθετική την επόμενη εβδομάδα που θα ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα και δεν θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με απολύσεις, 

Δημόσιο, όπως εστίαση

Ο κ. Βορίδης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο ΣΚΑΙ επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα με τη μορφή νέων λοκντάουν και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον τομέα υγείας θα πρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον δημόσιο τομέα καθώς και για το ενδεχόμενο απολύσεων σε περίπτωση άρνησης, δήλωσε ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αναφέροντας ως παράδειγμα τον τομέα της εστίασης όπου οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν πιστοποιητικό υγείας μέσω του οποίου διακριβώνεται ότι ο εργαζόμενος δεν πάσχει από μολυσματικές ασθένειες.

Απόλυση χωρίς ειδικές ρυθμίσεις

Διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ειδική ρύθμιση σχετικά με τους εργαζόμενους που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν, καθώς στον μεν δημόσιο τομέα το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει την παραπομπή όσων δεν τηρούν τις νομικές τους υποχρεώσεις στα πειθαρχικά συμβούλια, στον δε ιδιωτικό τομέα ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα ρυθμίζονται από τις συμβάσεις εργασίας και το εργατικό δίκαιο. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν μπορεί να προδικάσει τις αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων.

Την ίδια ώρα από άλλο τηλεοπτικό παράθυρο ο (επίσης, προερχόμενος από το ΛΑΟΣ) υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, έδινε το «πράσινο» φως για απολύσεις ανεμβολίαστων στον ιδιωτικό τομέα: Στην εργατική νομοθεσία, ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο, το 121, που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση», είπε χαρακτηριστικά.

aftodioikisi.gr