Σχολικές καθαρίστριες: Παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στο δήμο Αθηναίων

Κάλεσμα από την Επιτροπή ντόπιων και μεταναστ(ρι)ων καθαριστ(ρι)ων των σχολικών μονάδων για παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή – Ζητούν την επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών και την πραγματοποίηση μόνιμων προσλήψεων

Η ανακοίνωση: 

Καλούμε τις/τους συναδέλφους/ισσες, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών ΠΕ, τις ΕΛΜΕ και τις ενώσεις και συλλόγους γονέων του δήμου της Αθήνας στην παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμο της Αθήνας, την Παρασκευή 9/7 για την επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών, για μόνιμες προσλήψεις.  

Η απειλή της πανδημίας ανέδειξε πόσο σημαντική είναι η καθαριότητα και η υγιεινή στους χώρους εργασίας, για τη δημόσια υγεία. Ειδικά στα σχολεία, που δέχονται καθημερινά εκατοντάδες μαθητές και δεκάδες δασκάλους και καθηγητές, η καθημερινή τους απολύμανση είναι θέμα ζωής ή θανάτου, για τις οικογένειες μαθητών και εκπαιδευτικών.

Όμως οι Δήμοι έχουν ελάχιστο μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Στο δήμο της Αθήνας από τους συνολικά 510 εργαζόμενους/ες καθαριστές/στριες σχολείων, μόνο το 12% είναι μόνιμο προσωπικό. Οι υπόλοιποι/ες 450 είναι συμβασιούχοι είτε ορισμένου χρόνου, είτε με σύμβαση έργου! Δουλεύουν μέχρι τον Ιούνιο και μετά απολύονται. Κάθε χρόνο αναγκάζονται να κάνουν τα χαρτιά τους για την ίδια δουλειά, λες και δεν έχουν αποδείξει ακόμη, μετά από τόσα χρόνια που δουλεύουν στην καθαριότητα, ότι την αξίζουν!

Όσοι/ες έχουν προσληφθεί με σύμβαση μίσθωσης έργου, αντιμετωπίζονται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, πληρώνονται με βάση τον αριθμό των αιθουσών και δεν επιτρέπεται ούτε να αρρωστήσουν γιατί δεν έχουν δικαίωμα για καμία άδεια, ενώ οι μετανάστριες καθαρίστριες που έκαναν αυτή τη δουλειά από 10 ως 20 χρόνια, λόγω της διάταξης που απαιτεί την ιθαγένεια για να προσληφθούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου, μπόρεσαν να προσληφθούν φέτος μόνο με σύμβαση έργου.

Για ποιο λόγο συμβαίνουν όλα αυτά; Το καθεστώς της ελαστικής εργασίας με συμβάσεις έργου, ορισμένου χρόνου, προγράμματα ΟΑΕΔ κ.λπ. γενικεύεται σε όλες τις υπηρεσίες, σε όλους τους ΟΤΑ, γιατί έτσι επιβάλλουν οι πολιτικές που ασκούν όλες οι Κυβερνήσεις. Γιατί έτσι πετυχαίνουν να έχουν φτηνότερους εργαζόμενους, με λιγότερα ή καθόλου δικαιώματα.

Γιατί θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την καθαριότητα στα σχολικά κτήρια και να φέρουν εργολάβους που θα προσλαμβάνουν αυτοί, για πενταροδεκάρες, καθαριστές και καθαρίστριες, γι’ αυτό δεν κάνουν μόνιμες προσλήψεις.

Γιατί μας θέλουν δούλους/ες, να παρακαλάμε για μια θέση εργασίας έστω για λίγους μήνες, να γινόμαστε οι χειροκροτητές της κάθε δημαρχίας, του κάθε κόμματος εξουσίας, του κάθε εργοδότη, για ένα κομμάτι ψωμί, να είμαστε συνεχώς σε ανασφάλεια, να μην διεκδικούμε.

Όμως εμείς δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες. Εμάς μας ενδιαφέρει να έχουμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς. Εμάς μας ενδιαφέρει η καθαριότητα των σχολείων και η δημόσια υγεία. Και γι’ αυτό λέμε:

· Να επαναπροσληφθούν όλες/οι οι καθαρίστριες/στες από Σεπτέμβρη

· Να καταργηθεί η ρατσιστική διάταξη της ιθαγένειας!

· Να μας δώσουν το γάλα που δικαιούμαστε

· Μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστών/στριών και όλων των συμβασιούχων τώρα!

· Καμία ιδιωτικοποίηση στις δημόσιες υπηρεσίες, μακριά οι εργολάβοι από την καθαριότητα!