Παράσταση διαμαρτυρίας σε Μητσοτάκη-Κεραμέως στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου

Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλούν γονείς και εκπαιδευτικοί στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και την υπουργό παιδείας Ν. Κεραμέως σήμερα Δευτέρα στις 7 μ.μ. στο σχολικό συγκρότημα του 1ου ΓΕΛ – 1ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου (στρογγυλό) στην παρουσίαση του νέου αντιεκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου.

Απόφαση για την παράσταση διαμαρτυρίας έχουν λάβει μέχρι τώρα η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η ΕΛΜΕ Καλλιθέας – Νέας Σμύρνης – Μοσχάτου, η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, ο Σύλλογος ΠΕ Νέας Σμύρνης, o Εκπαιδευτικός Όμιλος – Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης. Ανάλογες αποφάσεις αναμένονται και από άλλα εκπαιδευτικά σωματεία.

Στην ανακοίνωσή του ο Εκπαιδευτικός Όμιλος – Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης επισημαίνει ότι, αποκωδικοποιώντας τις αγιογραφικές διακηρύξεις της γλώσσας της εξουσίας, διαπιστώνουμε ότι συνολικά το θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση καταρρίπτει κάθε μύθο περί «καλής» ή «κακής», «τιμωρητικής» ή «μη τιμωρητικής» αξιολόγησης. Σε ένα ταξικό – ιεραρχικό κοινωνικό και εκπαιδευτικό σύστημα η αξιολόγηση δεν μπορεί παρά να είναι ιεραρχική – συμμορφωτική και τιμωρητική. Αποτελεί κεντρικό μηχανισμό ανατροπής εργασιακών σχέσεων, ιδεολογικής χειραγώγησης και κατηγοριοποίησης σχολείων εκπαιδευτικών και μαθητών. Με στόχο μια εκπαίδευση κατά κανόνα επιτηρούμενη, χειραγωγημένη, αυταρχική, κατακερματισμένη και κατηγοριοποιημένη. «Στην ουσία πρόκειται για νεκρανάσταση του επιθεωρητισμού» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ως ΔΣ Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής δεν μας εκπλήσσει που η κυβέρνηση παρουσιάζει αύριο στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου ακόμα ένα νέο αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο. Όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πρωτοτυπεί! Μας φέρνει την κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών, την παραπέρα μορφωτική υποβάθμιση και τον ασφυκτικό έλεγχο», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Στο κάλεσμά της η ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης-Καλλιθέας-Μοσχάτου σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι σε μια προφανή προπαγανδιστική επιχείρηση εξαπάτησης των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους, επιλέγουν να παρουσιάσουν το αντιδραστικό νομοσχέδιο χρησιμοποιώντας ως προπαγανδιστικό ντεκόρ ένα δημόσιο σχολείο, το 1ο ΓΕΛ – 1ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου «Τάκης Ζενέτος», και προσκεκλημένους επιλεγμένους (!) εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας σημειώνει: «Δεν φοβόμαστε και δεν υποχωρούμε. Θα τους χαλάσουμε τα σχέδια για ακόμα μία φορά. Όπως μας βρήκαν ενωμένους ενάντια στην “αξιολόγηση” της σχολικής μονάδας, όπως πήραν μαζικά την απάντηση του κλάδου στην προσπάθεια επιβολής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, έτσι θα μας βρουν και τώρα, όπως έφαγαν τα μούτρα τους με την κάμερα στην τάξη, το ίδιο θα συμβεί και τώρα».

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Χρυσόστομος Σμύρνης» επισημαίνει στο κάλεσμά του ότι «η κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα Δευτέρα 28/6 στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου ακόμα ένα νέο αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την «αυτονομία» των σχολικών μονάδων και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών».

ΕΦΣΥΝ – Χρήστος Κάτσικας