Ρουσφέτια χωρίς σύνορα στα πανεπιστήμια: Τι κρύβεται πίσω από την «κατάργηση των κομματικών ψηφοδελτίων»

  • Γιατί άραγε το κόμμα με την, κατά γενική ομολογία, πιο διεφθαρμένη και διαπλεκόμενη παράταξη εντός των πανεπιστημίων (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), «καίγεται» να καταργήσει τα κομματικά ψηφοδέλτια

Νομοθετική ρύθμιση για ενιαία λίστα όλων των υποψηφίων ετοιμάζει εδώ και καιρό η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια, ένα έργο που φαίνεται να επιχειρείται να μπει άμεσα σε εφαρμογή, βάσει και των τελευταίων κυβερνητικών δηλώσεων.

Όπως προανήγγειλε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, καταργούνται τα ψηφοδέλτια (όλων) των παρατάξεων, προς «αποδυνάμωση του κομματικού στίγματος στην εκπροσώπηση των φοιτητών».

Όπως επισημαίνει το πανηγυρικού τύπου πρωτοσέλιδο της Καθημερινής η σχετική ρύθμιση αποτελεί προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος και, υποτίθεται, στοχεύει στην ανατροπή του κλίματος απαξίωσης για την πολιτική στα πανεπιστήμια, με τα ποσοστά αποχής αυτήν τη στιγμή υπερβαίνουν το 50%.

Πέρα από τις παραπάνω γενικολογίες όμως, η υπουργός αποφεύγει να σχολιάσει σε βάθος τους πραγματικούς λόγους που έχουν οδηγήσει τους φοιτητές να στέκονται τόσο σκεπτικοί απέναντι στις φοιτητικές παρατάξεις, αλλά και εν γένει απέναντι στην εκλογική διαδικασία που αναδεικνύει την εκπροσώπησή τους.

Η ιδέα αυτή δεν είναι κάτι καινούργιο για το συντηρητικό στρατόπεδο, το οποίο διαχρονικά προωθεί το «σπάσιμο» κάθε έννοιας συλλογικής τοποθέτησης και δράσης εντός του πανεπιστημίου. Ωστόσο η υπουργός ίσως να ερχόταν σε δύσκολη θέση εάν καλούταν από τον δημοσιογράφο να απαντήσει στο ερώτημα του πως το κόμμα της ΝΔ, που εκπροσωπείται στα πανεπιστήμια από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, φοιτητική παράταξη για την οποία τα λόγια περιττεύουν όταν μιλάμε για διαπλοκή και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, διατηρεί τέτοια πρεμούρα για την «αποκομματικοποίηση» των πανεπιστημίων.

Οι πιο έμπειροι ίσως σχολιάσουν πως αυτές οι δύο ιδέες δεν είναι σε καμία περίπτωση αντιπαραθετικές, αλλά συμβάλλουν στην περαιτέρω εξάρτηση του φοιτητικού σώματος από ατομικού τύπου συμφωνίες με καθηγητές, αλλά και τα γνωστά «δίκτυα σημειώσεων», πάνω στα οποία η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει χτίσει την παρουσία της εντός των σχολών.

Το βέβαια είναι ότι θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις και ένας έντονος διάλογος εντός του δημόσιου πανεπιστημίου, ασχέτως από τη «συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τα κόμματα και με την ακαδημαϊκή κοινότητα» που η κυβέρνηση θα διεξάγει, φυσικά προσχηματικά, και μάλιστα με την εκτίμηση πως από αυτή «θα προκύψει μεγαλύτερο ενδιαφέρον των φοιτητών για την εκλογική διαδικασία και την εκπροσώπησή τους».

πηγή